Naslovnica > PREDSTAVE > Don Giovanni

Don Giovanni

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Nemilosrdni zavodnik i njegove žrtve o svojim sudbinama - pjevaju u zagrebačkom HNK, uz redateljsku pomoć Oliviera Tambosija i dirigenta Johannesa Wildnera.
autorski tim funkcija
Lorenzo da Ponteautor libreta
Bengt Gomérkostimograf
Thomas Bartolasistent redatelja
Olivier Tambosiredatelj
Bengt Gomérscenograf
Dinka Lozić asistent redatelja
Johannes Wildnerdirigent
Wolfgang Amadeus Mozartskladatelj
Martina Karla Franićasistent kostimografa
Ivan Josip Skenderzborovođa
Josip Šegoasistent dirigenta
Deni Šesnićoblikovatelj svjetla
izvođači uloge
Christiane BösigerDonna Anna
Gabor BretzDon Giovanni
Henrik ŠimunkovićMasetto
Igor DurlovskiLeporello
Luciano BatinićComendatore
Marija Kuhar ŠošaZerlina
Valentina KutzarovaDonna Elvira
Zrinko SočoDon Ottavio

Opera Wolfganga Amadeusa Mozarta za koju je libreto napisao Lorenzo da Ponte praizvedena je u Pragu 1787. godine. Naslovni lik, Don Giovanni, zasnovan je na legendarnom zavodniku Don Juanu, koji je osim Mozartu kao inspiracija poslužio i mnogim drugim umjetnicima. Tako su o njemu pisali Moliere, Tirso de Molina, Byron, Puškin, Kierkegaard, Camus, Shaw

Radnja opere vrti se oko Don Giovannijeva odnosa s tri žene (od ukupno 2065 žena s kojima je spavao) – Donnom Annom, Donnom Elvirom i Zerlinom. Annu je pokušao silovati, ali nije uspio jer joj je u pomoć stigao otac, kojeg je Don Giovanni u borbi ubio. Elviru je zaveo i ostavio, a Zerlinu je pokušao preoteti zaručniku.

Don Giovanni svojim je lukavstvima neko vrijeme uspjevao izbjeći osveti cijele horde ljudi kojima je naštetio, ali na kraju je ipak platio za svoje grijehe. Kip Anninog oca je oživio i odvukao Don Giovannija u pakao nakon što se odbio pokajati.

U zagrebačkom HNK Don Giovannija je postavio Olivier Tambosi, redatelj koji je pokrenuo prvu nezavisnu opernu grupu u Austriji, Neue Oper Wien. Do sada je režirao u Austriji, Njemačkoj, Španjolskoj, Nizozemskoj, SAD-u, Japanu i Hrvatskoj.

Odgovori