Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

Od klasika naturalizma, moderne i Shakespearea pa do suvremenih domaćih i švedskih autora, što sve donosi nadolazeći radio tjedan, proučite u nastavku...
Share on facebook
Share on twitter

PETAK,   26. ožujka

13,30 – 14,30 HR, III program
DRAMSKI PETAK

Izbor iz emisije Radio-drama

EMILE ZOLA: „THERESE RAQUIN

Emile Zola 15-og travnja 1869 piše cinički odgovor velikom broju onih koji su ga napali zbog „nečistoće i smrada“ romana „Therese Raquin“. U svojem odgovoru objašnjava psihološke uvjetovanosti koje su glavna lica povela od strasti prema zločinu i završila se u samokažnjavanju, te poetska načela skupine naturalističkih pisaca kojima on „ima čast pripadati“. Danas, u vremenu u kojem se i novinarstvo i umjetnost (film, pogotovo) napajaju svim mogućim vrstama zločinstava Zolina „Theresa Raquin“ nas ne može ni uzbuditi ni fascinirati, ali može onaj sloj djela koji minuciozno secira labirint ljudske duše i pronalazi jezgro slabosti i nadnaravne snage u glavnim licima oko kojih se plete fabula. Čvrsto dramsko jezgro romana svojevremeno je ponukalo i samoga Zolu da od svojega romana napiše dramu, no mi smo se u ovom radijskom povodu  okrenuli romanu i napravili dramaturšku tapiseriju narativnog i dramskog, te od lica napravili i pripovjedače i aktere.
U režiji Darka Tralića u glavnoj ulozi pojavljuje se Natalija Đorđević s Draženom Bratulićem i Franom Maškovićem kao glavnim partnerima. Uz njih čuti ćemo i dva doajena hrvatskoga glumišta Lelu Margitić kao gospođu Raquin i Božidara Bobana kao Emila Zolu.

Koordinator: Hrvoje Ivanković

18,00 – 19,00 HR, III program
RADIO ATELJE

SOFIA FREDEN: „UMRLI SU U ČIZMAMA“
Prijevod i režija: Tea Gjergjizi Agejev

Dramski tekstovi suvremene švedske dramatičarke Sofie Fredén, kućne dramaturginje kazališta Stadsteatern iz Stockholma, uprizoreni su u većini gradskih i regionalnih kazališta u Švedskoj. Umrli su u čizmama ludički je ispričana priča o mladome paru koji odmor provodi kampirajući u šumi. Kroz njihov ispresijecan dijalog prepun krhotina što odražavaju nemogućnost istinske komunikacije naslućujemo kritičku oštricu koju Fredén upućuje naspram svijeta današnjice. Kroz nekomunikaciju takozvanih malih ljudi zrcale se određene karakteristike ne samo suvremenog švedskog društva, već i globalna slika zapadne Europe, koja u mnogočemu zahvaća i takozvane tranzicijske zemlje koje hrle ka „sretnijoj“ budućnosti. A sve to ispričano je iznimno jednostavnim, mladenačkim stilom koji vrlo točno odražava način izražavanja i mentalitet današnje mlade izgubljene generacije.
Igraju: Franjo Mašković, Marina Bažulić, Sunčana Zelenika i Daniel Radečić

Urednica: Tajana Gašparović

SUBOTA,   27. ožujka

09,00 – 09,30 HR, III program
JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

RAZGOVOR S MILANOM LAKOŠEM I JAKŠOM FIAMENGOM (premijera)

Ovih dana Hvarsko pučko kazalište je u Zagrebu odigralo 200-tu izvedbu predstave Prikazanje života sv. Lovrinca mučenika, premijerno prikazane prije 40 godina. Tim povodom s umjetničkim voditeljem HPK-a, Milanom Lakošem, te novinarom i književnikom, Jakšom Fiamengom, razgovaramo o toj predstavi, o povijesti, posebnostima i gostovanjima hvarske kazališne družine, te o kazališnoj poetici njenog osnivača i duhovnog vođe, redatelja Marina Carića.

Urednik i voditelj: Hrvoje Ivanković

18,05 – 18,55 HR, I program
RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

A.G.MATOŠ: „MIŠ“ (premijera)
Adaptacija: Lada Martinac-Kralj
Režija: Dejan Šorak

Kratka pripovijetka iz Matoševa „Iverja“ dobila je radiofonsko ruho u realizaciji Dejana Šorka i adaptaciji urednice Lade Martinac Kralj. Ironijski odmak povodom tragičnog događaja ( ljubavnog sloma) zvuči moderno zbog nevjerojatnog cinizma kojim Matoš komentira ljudske naravi i kultno povijesni kontekst u kojem se „Miš“ događa.

Igraju: Nedim Prohić, Boris Svrtan, Biserka Fatur i Ana Kraljević

Urednica: Lada Martinac-Kralj

NEDJELJA,  28. ožujka

13,00 – 13,30 HR, II program
PANOPTIKUM

SANJA LOVRENČIĆ: „BAJKA O AMORETI I KRALJEVIĆU“
Režija: Ranka Mesarić
Urednica: Katja Šimunić

13,15 – 13,55 HR, I program
RADIO IGRA ZA DJECU

VLADIMIR NAZOR: «ANĐEO U ZVONIKU»
Redatelj: Darko Tralić

Autobiografska vinjeta Vladimira Nazora s prekrasnim poetiziranim pasažima u kojima se pisac prisjeća svoga ranoga djetinjstva poslužila je kao osnova za nastanak radio-igre koju ćete slušati u uobičajenom terminu nedjeljom. Tema je, ove ne tako poznate pripovijetke, dječja nevinost čija vjera da anđeosko objavljivanje se može dogoditi tu, među nama, iskrena i duboka. Redatelj Darko Tralić okupio je vrsne glumce – Gorana Grgića, Sinišu Popovića, Asju Potočnjak, Peru Juričića i Ljubomira Kapora, a glavnu ulogu dao dječaku Venu Parašilovcu.

Urednica: Nives Madunić-Barišić

***
KUTIĆ POEZIJE
DRAGO IVANIŠEVIĆ: „DA SAM PTICA“ – IV (premijera)
(Da sam ptica, Želja, Uspavanka, Moja mati)
Režija: Stephanie Jamnicky

PONEDJELJAK,   29.ožujka

09,30 – 09,55 HR, III program
RADIO ROMAN (od ponedjeljka, 29.03. do petka, 2.04.)

DORA KINERT BUČAN: „DUŠE OD GUME“ (premijera)
Dramatizacija: Sanja Kovačević
Režija: Jasna Mesarić

Nedavno objavljeni, inače već treći, roman Dore Kinert-Bučan „Duše od gume“ ponovno je u osobnom autoričinu stilu profinjena indicijska proza o intelektualcu (tu – intelektualki) u površno-intelektualističkom, sebičnom i za Drugo – nesenzibiliziranom Zagrebu u obzoru nedavnog Domovinskog rata, pa i kasnije.
Alma, glavna protagonistkinja romana o senzibilnom i usaljenom biću u obzoru načelne egzistencijalne pragmatike, osoba je tragičke moralne zapitanosti o osnovnim ljudskim vrijednostima; literatura, osobito toposni likovi svjetske književne, u načelu – duhovne, baštine svojevrsni su plemeniti orijentir u pošasti opće ravnodušnosti i emocionalne komercijalizacije. Vjernost plemenitim ljudskim točkama Razlike ima dakako svoju cijenu u gruboj realnosti.
Igraju: Zoran Gogić, Vesna Tominac-Matačić, Dražen Bratulić, Dunja Sepčić, Damir Šaban, Maja Katić i Lada Bonacci

Urednik: Branko Maleš

18,00 – 19,00 HR, III program
RADIO IGRA

DAVOR SLAMNIG: „VEČERICA KOD BOŽENE“
Skladatelj: Davor Slamnig
Režija: Ladislav Vindakijević

Urednik: Hrvoje Ivanković

UTORAK,  30.ožujka

18,00 – 19,00 HR, III program
DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

LADA MARTINAC – LJUBO PAUZIN – MIROSLAV PIJACA: “ZA KRIŽON”

Osobita i po mnogo čemu jedinstvena tradicija uskrsnih procesija zbiva se svake godine u noći s Velikog četvrtka na Veliki petak na uskom prostoru u krugu od dvadesetak kilometara između 6 mjesta na hrvatskom otoku Hvaru.
Prema raširenom vjerovanju početak ovih procesija, u narodu zvanih “Za križon”, seže 500 godina unatrag i prenosi se s generacije na generaciju. Prema tako utemeljenom kolektivnom sjećanju tradicija “za križon” nikada nije prekinuta u svih tih 500 godina, osim jednom, a i tada je održana na drugom mjestu.
Premda nastala iz vjerskih povoda, procesija “Za križon” uvijek se izmicala strogom nadzoru crkve i svećenika i dan danas organiziraju ih sami vjernici okupljeni u bratovštine.
Dugostoljetni niz sačuvao je arhetipsku snagu starih napjeva, u narodu prerađenih madrigala koji, dakle, vuku podrijetlo iz vremena od prije pola tisućljeća.
Ovo je priča o jednoj noći “Za križon” i glavnom licu te noći – puku.

Urednik: Ljubo Pauzin

22,03 – 22,30 HR, III program
JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

RAZGOVOR S MILANOM LAKOŠEM I JAKŠOM FIAMENGOM

Urednik i voditelj: Hrvoje Ivanković

22,40 – 23,25 HR, II program
RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ

BRANKA ŽODAN: «MOLIM TE, NEMOJ...»
Režija: Mislav Brečić

«Molim te, nemoj...» je najnoviji radio-krimić poznate hrvatske prevoditeljice Branke Žodan.  Mlada i uspješna poslovna žena (Mirka) godinama trpi fizičko i psihičko zlostavljanje bolesno ljubomornog supruga. Njezina najbolja prijateljica (Zlata) joj predlaže da napusti muža. Mirka se boji to učiniti strahujući od reakcije supruga. No, nekoliko dana kasnije Mirkin suprug pogine nesretnim slučajem... ili, ipak, nije bio nesretni slučaj...
Igraju: Jelena Miholjević, Vinko Kraljević, Natalija Đorđević, Željko Duvnjak i Duško Modrinić

Urednica: Katja Šimunić

SRIJEDA,  31.ožujka

13,30 – 14,30 HR, III program
IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR – PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

GLUMAC BOŽIDAR OREŠKOVIĆ

Koordinator: Hrvoje Ivanković

18,00 – 19,00
FANTASTIKA U RADIO DRAMI

WILLIAM SHAKESPEARE: „OLUJA“ (premijera)
Prijevod: Antun Šoljan
Skladatelj: Dubravko Robić
Adaptacija i režija: Jasna Mesarić

Radijska adaptacija Shakespeareove Oluje problematizira adaptaciju književnih klasika u novim medijima. Shakespeareov tekst autorski se fokusira  služeći se digitalnom tehnikom radijskog zvuka.  Fantastični, nematerijalni svijet duhova, vraća se izvornoj ideji, zraku, eteru, u kojima se rješava svekolika egzistencija čovjekova.  Shakespeareovi čarobnjaci, suvremeni su manipulatori, a njihova je sudbina unaprijed poznata. Raspadaju se u tišini.

Urednica: Nada Zoričić

***
ETNOFANTASTIKA
RANKA MESARIĆ: „MRAK“ (premijera)

ČETVRTAK, 1.travnja

18,00 – 19,00 HR, III program
RADIO DRAMA

THOMAS MANN: „FIORENZA“
Režija: Darko Tralić
Drama “Fiorenza” njemačkog nobelovca Thomasa Manna, u dramskim prilagodbama za radijsku izvedbu Drage Kekanovića , tekst je o poznatom povijesnom sukobu Lorenza Medicia, vladara Firenze, i Savonarole, propovjednika koji zaziva propast i “pročišćenje” grada i njegov povratak ćudoređu. Thomasu Mannu je to prilika za propitivanje odnosa umjetnosti i vlasti, umjetnika i ideologa.

Urednica: Lada Martinac-Kralj

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI