Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

U Dramskom programu HR-a od 19. do 25. ožujka poslušajte klasike poput Hoffmana, Kafke, Zole, Lukšić, ali i suvremene domaće autore...
Share on facebook
Share on twitter

PETAK,  19.ožujka

13,30 – 14,30 HR, III program
DRAMSKI PETAK

IZ RADIO-NAPETICE
EDGAR WALLACE: „ČISTA MELODRAMA“
Režija: Mislav Brečić

Intrigantan spoj kriminalističkog zapleta, engleske duhovitosti,  potencijalnog ljubavnog odnosa  i kazališne predstave rezultira vedrom i dinamičnom napeticom „Čista melodrama“ nastalom prema istoimenoj pripovijetci Edgara Wallaca u prijevodu Damira Žugeca i dramatizaciji Nives Madunić Barišić. U režiji Mislava Brečića, ulogu istražitelja  J. G. Reedera igra Mladen Vasary, a u ulozi mlađahne i izazovne Margaret Belman našla se Leona Paraminski.

Koordinator: Hrvoje Ivanković

18,00 – 19,00 HR, III program
PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

SKLADATELJ NEVEN FRANGEŠ (premijera)

Pored interesa za klasičnu glazbu, jazz pijanist i skladatelj Neven Frangeš već u mladosti pokazuje sklonost jazzu i drugim formama suvremene glazbe. Sa svega 14 godina nastupa sa sastavom Boška Petrovića, a kasnije i s mnogim značajnim domaćim i svjetskim jazz muzičarima. Od kraja 60-tih i tijekom 70-tih surađuje i s nekim rock glazbenicima. S tada iznimno popularnim Dragom Mlinarcem snima tri studijska albuma, te kao producent, aranžer i izvođač snažno utječe na njegov stil u tom periodu. Od početka 70-tih godina počinje skladati glazbu za kazalište. Surađuje s mnogim značajnim redateljima: Ivicom Boban, Georgijem Parom, Dinom Radojevićem, Božidarom Violićem, Vladom Habunekom, Joškom Juvančićem, no najdugovječniju i najplodniju suradnju ostvaruje s Ivicom Kunčevićem. Autor je glazbe za stotinjak kazališnih predstava, te nekoliko filmova i TV drama. Od 2002. docent je na ADU u Zagrebu, a od 2004. do 2009. ravnatelj glazbenog dijela programa Dubrovačkih ljetnih igara. Dobitnik je mnogih nagrada.
U emisiji sudjeluju Urša Raukar, Vjeran Zuppa, Stanko Juzbašić i Davor Rocco
Razgovor s Nevenom Frangešom vodio Matko Botić.

Urednica: Tajana Gašparović

SUBOTA,  20.ožujka

09,00 – 09,30 HR, III program
JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

GOST: PISAC FEĐA ŠEHOVIĆ (premijera)
Nekoliko dana nakon svog osamdesetog rođendana u Jednočinki gostuje dubrovački pisac Feđa Šehović s kojim razgovaramo o raznim aspektima njegovog kazališnog stvaralaštva.

Urednik i voditelj: Hrvoje Ivanković

18,05 – 18,55 HR, I program
RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

KATJA ŠIMUNIĆ: «BUKOVAC U PARIZU»
Režija: Katja Šimunić

Pariška izložba 'Melanholija' održana u jesen 2005. poslužila je autorici kao inspiracija za radio-igru Bukovac u Parizu koja se bavi zanimljivim i znakovitim događajima, pojavama i ljudima koje je Bukovac sreo u Parizu, a koje je razdoblje bilo najdragocjenije za Bukovčev umjetnički habitus. U najboljoj maniri već prepoznatljivog radiofonskog rukopisa, Katja Šimunić režira ovaj tekst u kojem glume Tonko Lonza, Maro Martinović, Davor Borčić, Nikša Kušelj, Asja Jovanović, Krešimir Mikić, Alma Prica i Boris Bakal.

Urednica: Lada Martinac-Kralj

NEDJELJA,  21.ožujka

13,00 – 13,30 HR, II program
PANOPTIKUM

STANISLAV PEJKOVIĆ: "JUNAK MILE"
Režija: Vedrana Vrhovnik

Kazališna predstava u mjesnoj gostionici, ima li što duhovitije? Kada lokalna ljepotica odluči izabrati neprijatelja za ljubavnika umjesto provjerenog narodnog junaka, predstava je dovedena u pitanje. Kada se uloge dijele prema količini pojedene janjetina sve doista prelazi okvire očekivanoga.  Još jedna komedija provjerenoga radijskog komediografa Stanislava Pejkovića zasigurno će zabaviti širok krug slušateljstva.

Urednica: Katja Šimunić

13,15 – 13,55 HR, I program
RADIO IGRA ZA DJECU

NINA MITROVIĆ: «KOLBABA I BRZOJAVKO»
Režija: Petar Vujačić

Među najljepše bajke svijeta sigurno spada «Poštarska bajka» Karela Čapeka koja jednog neobičnog patuljka i njegovu prijateljicu poštaricu stavlja u službu šaljive ljubavne priče u kojoj se cijeli nesporazum dogodio radi nenapisane adrese na omotnici pisma. Dramatizaciju bajke napisala je mlada dramska spisateljica Nina Mitrović koja ju je priredila za teatar, a mi je opet radio-prilagodbom prenosimo u radijski medij. Dakle, ova verzija «Poštarske bajke» obiluje duhovitim dijalozima, novim licima koja poštarica i patuljak susreću na svojem putu potrage i pojačanim romantičnim happy endom. U glavnim ulogama Jasna Bilušić i Franjo Dijak.

Urednica: Nives Madunić-Barišić

***
KUTIĆ POEZIJE:
RATKO ZVRKO: IZ GRGE ČVARKA (premijera)
(Duga, Grom iz vedra neba, Tri vala, Vodoskok)
Režija: Jasna Mesarić

PONEDJELJAK,  22.ožujka

09,30 – 09,55 HR, III program
RADIO ROMAN (od ponedjeljka, 22. do petka, 26.03.)

IRENA LUKŠIĆ: „TRAŽENJE ŽLICE“
Adaptacija: Nusret Idrizović
Režija: Dubravko Torjanac

Urednik: Branko Maleš

18,00 – 19,00 HR, III program
RADIO IGRA

FRANZ KAFKA: „U KAŽNJENIČKOJ KOLONIJI“
Dramatizacija: Bruno Popović
Režija: Miro Međimorec

Urednik: Hrvoje Ivanković

UTORAK,  23.ožujka

18,00 – 19,00 HR, III program
DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

MLADEN KUŠEC: „CRVENA, LJUBIČASTA, ZELENA, ŽUTA I PLAVA KUĆA“

Urednik: Ljubo Pauzin

22,03 – 22,30 HR, III program
JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

RAZGOVOR S PISCEM FEĐOM ŠEHOVIĆEM

Nekoliko dana nakon svog osamdesetog rođendana u Jednočinki gostuje dubrovački pisac Feđa Šehović s kojim razgovaramo o raznim aspektima njegovog kazališnog stvaralaštva.

Urednik i voditelj: Hrvoje Ivanković

22,40 – 23,25 HR, II program
RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ

KORALJKA MEŠTROVIĆ: „RUKA“
Režija: Petar Vujačić

Izuzetno vješto napisan krimić sastavljen od nalaza patologa i tri monodramski strukturirana
policijska iskaza koja su napravljena nakon što je pronađena odrezana mlada ženska ruka.

Urednica: Katja Šimunić

SRIJEDA,  24.OŽUJKA

13,30 – 14,30 HR, III program
IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR – PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

SKLADATELJ IGOR SAVIN

Koordinator: Hrvoje Ivanković

18,00 – 19,00 HR, III program
FANTASTIKA U RADIO DRAMI

ERNST THEODOR AMADEUS HOFFMANN: „PJEŠĆAR“
Prijevod: Dubravko Torjanac
Dramatizacija: Sanja Lovrenčić
Režija: Dejan Šorak

Riječ je Hoffmannovoj pripovijetki koja je inspirirala Freuda tijekom njegovih istraživanja problema straha od kastracije, te je trajna inspiracija mnogim umjetnicima  sve do današnjih dana.
Priča govori o studentu koji iz djetinjstva nosi u sebi strah od strašnog Pješćara koji krade oči. On ga povezuje s neugodnim Coppeliusom koji je umiješan u smrt njegova oca, a kojega ponovo sreće i ne može ga se osloboditi.  Unatoč tome što je zaručen, zaljubljuje se u  automat koji su konstruirali Coppelius i njegov partner, i vjeruje da je stvaran. Otkriće da je riječ o stroju, a ne o živom biću, tjera ga u ludilo i konačnu smrt.

Urednica: Nada Zoričić

***
ETNOFANTASTIKA
RANKA MESARIĆ: „ŠTRIGO“ (premijera)

ČETVRTAK,   25.ožujka

18,00 – 19,00 HR, III program
RADIO DRAMA

EMILE ZOLA: „THERESE RAQUIN“ (premijera)
Prijevod: Božidar Zajčić
Dramatizacija: Jakša Zlodre
Režija: Darko Tralić

Emile Zola 15.-og travnja 1869. piše cinički odgovor velikom broju onih koji su ga napali zbog „nečistoće i smrada“ romana „Therese Raquin“. U svojem odgovoru objašnjava  psihološke uvjetovanosti koje su glavna lica povela od strasti prema zločinu i završila se u samokažnjavanju, te poetska načela skupine naturalističkih pisaca kojima on „ima čast pripadati“. Danas, u vremenu u kojem se i novinarstvo i umjetnost (film, pogotovo) napajaju svim mogućim vrstama zločinstava Zolina „Theresa Raquin“ nas ne može ni uzbuditi ni fascinirati, ali može onaj sloj djela koji minuciozno secira labirint ljudske duše i pronalazi jezgro slabosti i nadnaravne snage u glavnim licima oko kojih se plete fabula. Čvrsto dramsko jezgro romana svojevremeno je ponukalo i samoga Zolu da od svojega romana napiše dramu, no mi smo se u ovom radijskom povodu  okrenuli romanu i napravili dramaturšku tapiseriju narativnog i dramskog, te od lica napravili i pripovjedače i aktere.
U režiji Darka Tralića u glavnoj ulozi pojavljuje se Natalija Đorđević s Draženom Bratulićem i Franom Maškovićem kao glavnim partnerima. Uz njih čuti ćemo i dva doajena hrvatskoga glumišta Lelu Margitić kao gospođu Raquin i Božidara Bobana kao Emila Zolu.

Urednica: Lada Martinac-Kralj

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI