Naslovnica > PREDSTAVE > Skup (DLJI)

Skup (DLJI)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Treći ovosezonski Skup ujedno je i drugi dubrovački u istoj godini, a nakon Branimira Vidića Flike i Pere Kvrgića utjelovit će ga - Goran Grgić. U režiji Ivice Kunčevića.
autorski tim funkcija
Marin Držićautor teksta
Zoran Mihanovićoblikovatelj svjetla
Ivica Kunčevićredatelj
Danica Dedijerkostimograf
Frano Đurovićskladatelj

Komedija ‘Skup' u sezoni 2007/2008 našla se na tri domaće pozornice, prvo u Dubrovniku u režiji Zlatka Boureka, potom u Splitu - u režiji Dubrovčanina - Joška Juvančića, a na koncu i na Dubrovačkim ljetnim igrama i opet u režiji Dubrovčanina, ali i ravnatelja dramskog programa Igara - Ivice Kunčevića.

Prve dvije produkcije su se osim po redateljima i podjelama (u Dubrovniku je Skupa igrao Branimir Vidić, a u Splitu - Pero Kvrgić), razlikovale i po prologu i epilogu koji je za dubrovačku produkciju napisao - Luko Paljetak. Što će pak biti s onom 'od Igara' znat ćemo točnije tek po premijeri jer festival svoju posljednju ovosezonsku premijeru najavljuje tek ovim redateljevim kolažom citata iz Držića i vlastitih rečenica:

„Amor nije amor, zlato je amor;zlato stare-mlade, lijepe-grube, svete-grješne, svjetovne-crkovne, pridobiva."

Tako Skup komentira svijet i vrijeme u kojem živi. Ne bih znao preciznije formulirat duh ovog mog vremena.

„Zlatu se danas prvo mjesto dava."

Držićeva komedija od škrcu „sva ukradena iz njekoga libra starijeg neg je starost-iz Plauta", uz svu svoju briljantnu klasičnost, nudi se danas i kao bolno živa istina suvremenosti.

Pokušat ćemo napravit predstavu koja pažljivo iščitava genijalni Držićev dijalog, živa komička lica i situacije;sve ono po čemu je ovaj „našjenac" postao svjetski klasik, a istodobno najdirektnije progovara o ovom trenutku.

Dakle, Držić-naš klasik i naš suvremenik.

„Ne drugo! A ako komedija ne uzbude dobra, vi ju dobrotom vašom učinite dobru i čujte ju s dobrijem srcem."

Naime, ‘Skup', komedija u pet činova, sačuvana je u krnjem obliku bez završetka, dok već u samom prologu autor navodi kako je inspirirana je Plautom ( ‘Aulularia'). Iz već spomenutog uvoda potječu i neke od najcitiranijih rečenica domaće književnosti, a koje svake godine redovito zbunjuju manje načitane gledatelje prenosa otvorenja Dubrovačkih ljetnih igara:

Njarnjasi, kako znate, večeras festižaju. (...) ovo je Njarnjas-grad, Njarnjasi ga su zidali, Njarnjasi ga gospoduju'

U uvodu nam se, naime, prikazuje ‘kazalište u kazalištu', a sam prolog ukratko objašnjava radnju komada:

'Starac će njeki bit koji je našao tezoro u munčjeli i skrio ga u neki ormar pod ognjište - taji da ga je našao. Ima jedihnu kćer; prije hoće kćer ne udat nego joj od tezora dat išto za prćiju.'

Potom Skup, u pripremama za kćerino vjenčanje blago sakriva u grob u crkvi, no prati ga Munuo, koji krade blago. Munuo je zaljubljen u Dživinu služavku Grubu, koju prosi Zlati Kum, ali vidjevši Skupovu mahnitost, odustaje od vjenčanja. Skup traži svoje blago, a Kamilo, želeći Skupu otkriti da su se on i Andrijana zaručili, govori da je blago, to jest Skupova kći - njegova. Skup pak misli da je riječ o zlatnicima, pa optužuje Kamila za krađu. U međuvremenu Munua otkriva Kamilov prijatelj Pjerić, i dovodi ga pred Kamila, Skupa, Dživa i Zlatoga Kuma...

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE