Naslovnica > PREDSTAVE > Skup (du)

Skup (du)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Njarnjasi opet feštižaju u Gradu, ovaj put zahvaljujući novom epilogu Luka Paljetka i režijskim potezima Zlatka Boureka.
autorski tim funkcija
Frano Krasovacdirigent
Miše Martinovićjezični savjetnik
Marin Držićtekst
Luko Paljetakadaptacija
Luko Paljetaktekst (prolog i epilog)
Diana Kosec - Bourekkostimograf
Zlatko Bourekredatelj
Zlatko Bourekscenograf
Paola Dražić Zekićskladatelj
izvođači uloge
Branimir Vidić FlikaSkup
Davor ErcegĐivo
Dubrovački komorni zbor
Edi JertecMunuo
Glorija Šoletićprolog, epilog
Helena KovačićGruba
Hrvoje SebastijanKamilo
Ivica BarišićPasimaha, Kotoranin
Izmira BrautovićDobre, Kamilova mati
Jasna JukićVariva
Mirej StanićZlatikum
Nina HladiloAndrijana, Skupova kći

Komedija ‘Skup’ u sezoni 2007/2008 naći će se na barem dvije domaće pozornice, u Dubrovniku u režiji Zlatka Boureka, te u Splitu – u režiji Dubrovčanina – Joška Juvančića. Osim što će imati dva različita redatelja i podjele (u Dubrovniku Skupa igra Branimir Vidić, a u Splitu – Pero Kvrgić), razlikovat će se i po prologu i epilogu koji je za dubrovačku produkciju napisao – Luko Paljetak.

Naime, ‘Skup’, komedija u pet činova, sačuvana je u krnjem obliku bez završetka, dok već u samom prologu autor navodi kako je inspirirana je Plautom ( 'Aulularia'). Iz već spomenutog uvoda potječu i neke od najcitiranijih rečenica domaće književnosti, a koje svake godine redovito zbunjuju manje načitane gledatelje prenosa otvorenja Dubrovačkih ljetnih igara:

'Njarnjasi, kako znate, večeras festižaju. (...) ovo je Njarnjas-grad, Njarnjasi ga su zidali, Njarnjasi ga gospoduju'

U uvodu nam se, naime, prikazuje 'kazalište u kazalištu', a sam prolog ukratko objašnjava radnju komada:

’Starac će njeki bit koji je našao tezoro u munčjeli i skrio ga u neki ormar pod ognjište - taji da ga je našao. Ima jedihnu kćer; prije hoće kćer ne udat nego joj od tezora dat išto za prćiju.’

Potom Skup, u pripremama za kćerino vjenčanje blago sakriva u grob u crkvi, no prati ga Munuo, koji krade blago. Munuo je zaljubljen u Dživinu služavku Grubu, koju prosi Zlati Kum, ali vidjevši Skupovu mahnitost, odustaje od vjenčanja. Skup traži svoje blago, a Kamilo, želeći Skupu otkriti da su se on i Andrijana zaručili, govori da je blago, to jest Skupova kći - njegova. Skup pak misli da je riječ o zlatnicima, pa optužuje Kamila za krađu. U međuvremenu Munua otkriva Kamilov prijatelj Pjerić, i dovodi ga pred Kamila, Skupa, Dživa i Zlatoga Kuma...

Tu otprilike i završava sačuvani tekst komedije, a kako li će zahvaljujući Luku Paljetku završiti dubrovačka produkcija i hoće li se držati stare navade po kojoj svatko dobiva svoje: Kamilo Andrijanu, Munuo Grubu, a Skup svoju ljubljenu posudu sa zlatom – provjerite sami.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter