Naslovnica > PREDSTAVE > Skup (st)

Skup (st)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Nakon dubrovačke produkcije 'Skupa' u režiji Požežanina Zlatka Boureka, na red je došla splitska - u režiji Dubrovčanina, Joška Juvančića. U naslovnoj ulozi - Pero Kvrgić.

Komedija ‘Skup’ u sezoni 2007/2008 naći će se na barem dvije domaće pozornice, u Dubrovniku u režiji Zlatka Boureka, te u Splitu – u režiji Dubrovčanina – Joška Juvančića. Osim što će imati dva različita redatelja i podjele (u Dubrovniku Skupa igra Branimir Vidić, a u Splitu – Pero Kvrgić), razlikovat će se i po prologu i epilogu koji je za dubrovačku produkciju napisao – Luko Paljetak.

Naime, ‘Skup’, komedija u pet činova, sačuvana je u krnjem obliku bez završetka, dok već u samom prologu autor navodi kako je inspirirana je Plautom ( 'Aulularia'). Iz već spomenutog uvoda potječu i neke od najcitiranijih rečenica domaće književnosti, a koje svake godine redovito zbunjuju manje načitane gledatelje prenosa otvorenja Dubrovačkih ljetnih igara:

'Njarnjasi, kako znate, večeras festižaju. (...) ovo je Njarnjas-grad, Njarnjasi ga su zidali, Njarnjasi ga gospoduju'

U uvodu nam se, naime, prikazuje 'kazalište u kazalištu', a sam prolog ukratko objašnjava radnju komada:

’Starac će njeki bit koji je našao tezoro u munčjeli i skrio ga u neki ormar pod ognjište - taji da ga je našao. Ima jedihnu kćer; prije hoće kćer ne udat nego joj od tezora dat išto za prćiju.’

Potom Skup, u pripremama za kćerino vjenčanje blago sakriva u grob u crkvi, no prati ga Munuo, koji krade blago. Munuo je zaljubljen u Dživinu služavku Grubu, koju prosi Zlati Kum, ali vidjevši Skupovu mahnitost, odustaje od vjenčanja. Skup traži svoje blago, a Kamilo, želeći Skupu otkriti da su se on i Andrijana zaručili, govori da je blago, to jest Skupova kći - njegova. Skup pak misli da je riječ o zlatnicima, pa optužuje Kamila za krađu. U međuvremenu Munua otkriva Kamilov prijatelj Pjerić, i dovodi ga pred Kamila, Skupa, Dživa i Zlatoga Kuma...

Tu otprilike i završava sačuvani tekst komedije, a kako li će bez dodatnog nadopisivanja završiti splitska produkcija i hoće li se držati stare navade po kojoj svatko dobiva svoje: Kamilo Andrijanu, Munuo Grubu, a Skup svoju ljubljenu posudu sa zlatom – provjerite sami.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter