Naslovnica > PREDSTAVE > Dundo Maroje (vz)

Dundo Maroje (vz)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Ako ste mislili da se HNK Varaždin neće pridružiti proslavi Držićeve godine - prevarili ste se. Samo su čekali ruskog redatelja i Dubrovačke ljetne igre.
autorski tim funkcija
Marin Držićautor teksta
Vasilij Senjinredatelj
Vasilij Senjinscenograf
Marija Kohnjezična savjetnica
Vladimir Stojsavljevićdramaturg
Frano Đurovićskladatelj
Doris Kristićkostimograf

Vasilij Senjin mladi ruski redatelj stigao je prije koju godinu u Zagreb režirati Anu Karenjinu i - ostao. Ovdje je otkrio svoj kazališni Eldorado i ne može se potužiti da nema posla. Uz već spomenutu Anu u ZeKaeMu je režirao i Galeba, a u Gavelli Turandot, da bi njegova vizija Dunda Maroja na 'neviđeno' bila pretpremijerno uvrštena u program Dubrovačkih ljetnih igara.

Priča je, vjerujemo, dobro poznata: radnja je smještena u Rim, gdje boravi mladi Dubrovčanin Maro trošeći novac na zabavu i lagodan život. Njegov otac dundo Maroje stiže u Rim kako bi urazumio mladića i vratio ga na pravi put, a kroz Rim Marin Držić zapravo priča priču o Dubrovniku. Maru pomaže, ili odmaže, kako se uzme, sluga Pomet, čija veza s Petrunjelom čini drugu, ali zato ne i manje važnu liniju teksta. Ova komedija, kao uostalom i druga Držićeva djela, nalazi svoje uzore u talijanskoj renesansnoj komediji koja je, opet, često slijedila antičke predloške. A da je već zloupotrebljeni nešto kasniji pisac William Shakespeare mogao čitati hrvatski, sigurno bi se neka prerada Držića našla u njegovu opusu.

Osim što je izazov za glumce, kanonski pisac svakako je i izazov za redatelja. Držić je svoje tekstove uglavnom postavljao sam, s nekolicinom prijatelja koji bi se okupljali u glumačkim družinama pod raznim imenima, od kojih je svakako najpoznatija Njarnjasi, a virus kazališta uhvatio je još za vremena studija u Sieni, gdje je čak i bio kažnjen zbog izvođenja predstave usprokos zabrani. Zabrane i kazne pratile su i ostatak Držićeva života - zbog političkog djelovanja često je proganjan, a urotnička pisma, pronađena 1938., u kojima poziva na rušenje tadašnje vlasti u Dubrovniku, i danas su predmet istraživanja i rasprave.

Raspravi i polemikama oko svoje najnovije produkcije nadaju se i u HNK Varaždin, najavljujući kako će Držićevu originalu poseban 'twist' dodati dramaturg - Vladimir Stojsavljević.

One Response

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE