Naslovnica > PREDSTAVE > Penelopa / Pjesma nad pjesmama

Penelopa / Pjesma nad pjesmama

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA: ,
OCJENA PUBLIKE:
12345
Portuglaski koreograf radi s Baletom riječkog HNK, a hrvatski s Portugalcima, u produkciji Riječkih ljetnih noći.
autorski tim funkcija
Marjan Nećakskladatelj
Luis Sousakoreograf
Staša Zurovackoreograf
Staša Zurovacredatelj

Nakon prošlogodišnjeg gostovanja na Riječkim ljetnim noćima nastavlja se uspješna suradnja između portugalske plesne skupine CeDeCe (Companhia de Danca Contemporanea) i HNK-a Ivana pl. Zajca. Njihova zajednička baletna predstava, čija će se premijera odviti na ovogodišnjim Riječkim ljetnim noćima, Penelopa/ Pjesma nad pjesma sastoji se od dva dijela.

Koreografiju prvoga dijela, Penelope, potpisuje Portugalac Louis Sousa, a izvodi je baletni ansambl riječkog HNK-a. Penelopa je do danas ostala primjer bračne ljubavi i vjernosti, a njezina priča potječe iz grčke mitologije. Dok je njen muž Odisej, poznati junak Trojanskog rata, izbivao dvadeset godina od kuće, od kojih je prvih deset proveo ratujući, a drugih deset se vraćao kući u Itaku, počeli su je opsjedati prosci željni njene ruke i Odisejevog kraljevstva. Penelopa je, međutim, ostala poznata po lukavosti kojom ih je odbijala. Prvo je rekla da će odlučiti koji će je ponovno oženiti nakon što isplete posmrtnu košulju Odisejevom ocu. Košulju je plela danju i parala noću dok je nisu otkrili, što je potrajalo tri godine. Nakon toga rekla je da će je oženiti onaj koji otprve napne Odisejev težak luk i jednom strijelom prostrijeli dvanaest sjekira u nizu zabijenih u zemlju. Nijednom od prosaca to nije uspjelo, a Odisej je nakon dvadeset godina stigao na Itaku, napeo svoj luk i pobio prosce. Odiseja, kojeg nije prepoznala nakon dvadeset godina, Penelopa je iskušala je tako što je tražila da se donese kraljevski bračni ležaj, za koji su jedino njih dvoje znali da je napravljen od korijena masline, i tek tada ga je prihvatila te su dalje živjeli sretno.

Drugi dio predstave, Pjesmu nad Pjesmama, koreografirao je ravnatelj riječkog baleta Staša Zurovac, a izvode je potrugalski plesači. Pjesma nad pjesmama jedna je od knjiga Svetoga pisma Staroga zavjeta. Zbirka je to ljubavnih i svadbenih pjesama od kojih su neke pisane kao dijalog između zaručnika i zaručnice, a autorstvo tih pjesama pripisuje se židovskom kralju Salamonu. Pjesma nad Pjesmama je jedna od najkraćih knjiga Biblije, ima 117 stihova i pripada Mudrosnim knjigama Staroga zavjeta.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter