Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

Od 'Ekvinocija', 'Velikog bijelog zeca', i 'Palčice', do 'Povratka pokojnika', 'Shopping centra', 'Avantura Arsena Lupina' i 'Friede', pronađite nešto za sebe Dramskom programu HR-a od 5.-11. ožujka.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK,  5. ožujka

13,30 – 14,30 HR, III program
DRAMSKI PETAK

IZ RADIO SCENE
IVO VOJNOVIĆ: „EKVINOCIJ“
Režija: Bogdan Maračić

Koordinator: Hrvoje Ivanković

18,00 – 19,00 HR, III program
PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

PORTRET GLUMICE KSENIJE PROHASKA

Urednica: Tajana Gašparović

22,00 – 22,30 HR, III program
ARS ACUSTICA

HANNA HARTMANN: „KRATER“ (premijera)

Urednica: Adriana Kramarić

SUBOTA,   6.ožujka

09,00 – 09,30 HR, III program
JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

RAZGOVOR S REDATELJEM ALEKSANDROM POPOVSKIM (premijera)

Uoči premijere Ibsenova Peer Gynta u Dramskom kazalištu Gavella, u Jednočinki gostuje redatelj predstave, Aleksandar Popovski. Osim o predstojećoj premijeri i njegovim zagrebačkim iskustvima, s Popovskim razgovaramo i o suvremenom makedonskom kazalištu, odnosu prema klasičnoj dramskoj književnosti, vezi globalizacijskih procesa i kazališta, te o nizu drugih tema.

Urednik  i voditelj: Hrvoje Ivanković

18,05 – 18,55 HR, I program
RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

IVAN VIDIĆ: „VELIKI BIJELI ZEC“
Režija: Jasna Mesarić

“Veliki bijeli zec” Ivana Vidića potresna je drama o rasapu jedne hrvatske obitelji, o posljedicama rata i njime potaknutog beznađa, o odrastanju u sjeni turbulentnih zbivanja koja su na ovim prostorima obilježila posljednje desetljeće 20. stoljeća.

Urednica: Lada Martinac-Kralj

NEDJELJA,  7. ožujka

13,00 – 13,30 HR, II program
PANOPTIKUM

STANISLAV PEJKOVIĆ: „POVRATAK POKOJNIKA“ (premijera)

Opsjednuta meksičkim sapunicama, Tereža Brbota će upasti u zamku novoga rođaka iz dalekoga Čilea, a u koju će uvući i svoga supruga Kuzmu i suca. Kako će se razriješiti nezavidan položaj bračnoga para Brbota u susretu s povratnikom Jerom Škaramucom, poslušajte u novoj komediji Stanislava Pejkovića ovaj put obojenoj lokalnim otočkim narječjem i melodramatskim zvučnim krajolicima sapunice te u režiji Jasne Mesarić.

Urednica: Katja Šimunić

13,15 – 13,55 HR, I program
RADIO IGRA ZA DJECU

HANS CHRISTIAN ANDERSEN: „PALČICA“
Dramatizacija: Jakša Zlodre
Režija: STEPHANIE JAMNICKY

Sićušno biće Andersenove bajke prolazi kroz teška životna iskušenja – oteto iz roditeljskog doma najprije je gurnuto na vodu velike bare, zatim u hladno podzemlje mišjeg svijeta, a onda u slobodu odlazi u ogromne visine nošeno lastavičjim krilima. Pri tome svi koje sretne Palčici prijete ženidbama protiv njezine volje! Doista mnogo teškoća i za one mnogo veće od nje. Ovu napetu priču, punu obrata, za radio je dramatizirao pisac Jakša Zlodre koji je svoj literarni nerv pokazao karakterizirajući lica oko Palčice kao smiješna, a ujedno opasna (ili dobrohotna) lica. Režije se prihvatila Stephanie Jamnicky koja je okupila doista veliku glumačku ekipu – čak trinaest zagrebačkih glumaca koje kao Palčica «predvodi» Katarina Bistrović Darvaš. Davor Rocco je pak emisiju obogatio simpatičnim rep songovima, pa je tako «Palčica» dobila ruho tradicionalne, ali opet duhovite bajke o nagradama dobra  koje uvijek čekaju one strpljive i ponizne.

Urednica: Nives Madunić-Barišić

PONEDJELJAK,  8. ožujka

09,30 – 09,55 HR, III program
RADIO ROMAN (od ponedjeljka, 8. do petka, 12.03.)

BOŽIDAR B.BAGOLA: "S ONE STRANE DUNAVA"
Adaptacija: Miroslav Mađer
Režija: DRAŽEN FERENČINA

Glavnom junaku  romana Rikardu, neće se u Beogradu moći oprostiti "hrvatsku dušu u njemu, osjećaj katolicizma i bratske povijesti" te bijeg s jednosmjernom kartom u Zagreb nameće se  kao jedina mogućnost spašavanja žive glave.

Urednik:  Branko Maleš

18,00 – 19,00 HR, III program
RADIO IGRA

SANJA LOVRENČIĆ: „SHOPPING CENTAR“ (premijera)
Režija: Jasna Mesarić

Shopping centar glavni je „junak“ nove radio drame Sanje Lovrenčić. Shopping centar kao metafora suvremenog života, bijega od stvarnosti, emocionalne ispražnjenosti, svijeta instant užitaka i transfera vrijednosti.

Urednik: Hrvoje Ivanković

UTORAK,  9. ožujka

18,00 – 19,00 HR, III program
DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

MIRUNA KASTRATOVIĆ: „LET IZNAD PAKRAČKOG GNIJEZDA“

U jeku rata, jedne mračne noći krajem rujna 1991. godine, iz pakračke su bolnice spašavani duševni bolesnici. Bila je to jedna od humanijih akcija u Domovinskome ratu koju smo djelomično rekonstruirali u Dokumentarnoj radio drami Mirune Kastratović „Let iznad pakračkog gnijezda“.

Urednik: Ljubo Pauzin

22,03 – 22,30 HR, III program
JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

RAZGOVOR S REDATELJEM ALEKSANDROM POPOVSKIM

Urednik i voditelj: Hrvoje Ivanković

22,40 – 23,25 HR, II program
RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ

MAURICE LEBLANC: “AVANTURA ARSENA LUPINA”
Prijevod: Milena Bekić-Milinović
Radio-prilagodba: Katja Šimunić

Režija: Jasna Mesarić

Kultni lik romantičnog lopova-džentlmena očarat će slušatelje u radio-napetici iliti krimiću „Avantura Arsena Lupina“. Jasna Mesarić spojila je popularni francuski lik s pjesmom našega Arsena Dedića, posvećenoj tom junaku koji je „krao srca otmjenih dama i poklanjao ga siroticama“. U ulozi Arsena Lupina nastupa Mladen Vasary. Ulogu simpatičnog, okradenog kipara glumi Zvonimir Zoričić, njegovu kćer Barbara Prpić Biffel, uvijek zaposlenog inspektora Marescota Davor Borčić, a mladog pomoćnika Jacoba, fasciniranog svojim gazdom Lupinom, Petar Leventić. Glazbeni je urednik Žarko Joksimović, a suptilnu zvučnu teksturu je oblikovala ton-majstorica Lana Deban.

Urednica: Katja Šimunić

SRIJEDA,  10. ožujka

13,30 – 14,30 HR, III program
IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR – PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

REDATELJ VLADO HABUNEK

Koordinator: Hrvoje Ivanković

18,00 – 19,00 HR, III program
FANTASTIKA U RADIO DRAMI

GASTON LEROUX: „ČOVJEK KOJI JE VIDIO VRAGA“
Dramatizacija: Jasna Mesarić i Nada Zoričić
Prijevod i režija: Jasna Mesarić

Autor, majstor horora, vodi nas u mračne šume u kojima stoluje tajanstveni grof. Dvojica mladića slušali su legende o njemu, ali dvoje je li stvaran ili izmišljen. Zgoda u lovu poveže ih s gospodarom dvorca čiji postanu gosti. Sasvim neočekivano postaju sudionicima tajnog obreda koji vreba iz jednog starog ormara s knjigama mističnog sadržaja. Tragična sudbina njihova domaćina prijeti da se prelije i u njihove živote, a sve pod utjecajem mračne sile s kojom je grof sklopio neraskidivi ugovor.

Urednica: Nada Zoričić

***
ETNOFANTASTIKA
RANKA MESARIĆ: „KUĆA DUHOVA“ (premijera)

ČETVRTAK,   11. ožujka

18,00 – 19,00 HR, III program
RADIO DRAMA

FRANZ KAFKA: “FRIEDA”
Adaptacija i dramaturgija: Mate Ganza
Režija: Mislav Brečić

«Zamak» F. Kafke, klasičan roman svjetskog proznog moderniteta, za radio je adaptirao i dramatizirao poznati hrvatski pjesnik i radio-dramaturg Mate Ganza, naslovivši ga pritom po glavnom ženskom liku poznatog groteskno-apsurdističkog teksta. Ganza je, usput, dosad za radio priredio brojna Kafkina djela, kao dakako i djela drugih svjetskih klasika.

Urednica: Lada Martinac-Kralj

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI