Search
Close this search box.

Adriana Lecouvreur

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Nesretno zaljubljena glumica nije tema nove meksičke sapunice ili materijal za trač-rubrike, već jedna od najpoznatijih verističkih opera. Kako je njena priča završila, saznajte u HNK Ivana pl. Zajca.
autorski tim funkcija
Arturo Colauttiautor libreta
Ernest Legouvéautor predloška
Francesco Cilèaskladatelj
Eugène Scribeautor predloška
Zoran Mihanovićoblikovatelj svjetla
Dalibor Laginjascenograf
Ozren Prohićredatelj
Irena Šušackostimograf
Maja Marjančićkoreograf
Nada Matošević Oreškovićdirigent
izvođači uloge
Dario BercichQuinault
Davor LešićMaurizio, conte di Sassonia
Ivanica LovrićMad.lla Dangeville
Ivica ŽunićMajordomo
Kristina KolarLa Principessa di Bouillon
Luis ChapaMaurizio, conte di Sassonia
Marko FortunatoPoisson
Martin MarićPoisson
Mirela ToićAdriana Lecouvreur
Monika BohinecLa Principessa di Bouillon
Robert KolarMichonnet
Sergej KiselevL`abate di Chazeuil
Siniša ŠtorkIl Principe di Bouillon
Vanja ZelčićMad.lla Jouvenot
Vedrana ŠimićAdriana Lecouvreur

U HNK-u 'Ivana pl. Zajca' bit će premijerno izvedena veristička opera 'Adriana Lecouvreur' skladatelja Francesca Cilèe i talijanskog libretista Artura Colauttia. Libreto  se temelji na drami Eugèna  Scribea i Ernesta Legouvéa koja prati život poznate glumice Adriane Lecouvreur. Opera je praizvedena  6.11.1902. u ' Teatro Lirico' u Milanu. Naslovnu ulogu pjevala je poznata veristička sopranistica Angelica Pandolfini dok je Maurizija glumio tenor Enrico Caruzo.

Adriana Lecouvreur (1692-1730) je bila poznata francuska glumica koja je mogla imati mnoge muškarce no  zaljubila se u Maurizija, Conta di Sassonija koji se već na  ljubav obvezao Principessi di Bouillon. Andriana započinje borbu protiv suparnice što na kraju završava tragično, kad Adriana umire pomirisavši otrovano cvijeće.

Prvi čin ove opere započinje u kazalištu, točnije iza scene Comédie-Française, gdje Maurizio izjavljuje ljubav Adriani koja mu nakon predstave poklanja ljubičice. Radnja drugog čina se događa u vili  uz rijeku Seinu gdje Princeza de Bouillon čeka Maurizija, koji joj, iako zahvalan za pomoć na sudu, govori da je više ne voli.  Dolazi Adriana i  zajedno s Mauriziom pomaže u organizaciji  bijega Princeze de Bouillon, no obje žene su vrlo sumnjičave što završava velikom svađom prije princezinog odlaska. Treći čin se zbiva u Hôtelu de Bouillon, Maurizio je zatvoren zbog dugova, a princeza je očajna jer je otkrila identitet svoje suparnice. Adriana napada princezu zadnjim replikama iz 'Fedre', i Princeza de Bouillon se odlučuje osvetiti. Posljednji čin se zbiva u Adrianinoj kući, dolazi  Maurizio koji je želi vjenčati, no ona se već otrovala s ljubičicama i umire.

Opera 'Adriana Lecouvreur' se smatra remek djelom verizma, a na riječkoj pozornici će ponovno igrati nakon više od pedeset godina u režiji Ozrena Prohića i pod ravnanjem Nade Matošević.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE