Naslovnica > PREDSTAVE > Peer Gynt

Peer Gynt

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Od norveških šuma, preko obala Maroka i egipatske ludnice, do preživljavanja brodoloma i povratka kući, Ibsenov junak prolazi mnogobrojne pustolovine, a sve to možete vidjeti u režiji Aleksandra Popovskog u zagrebačkoj Gavelli.
autorski tim funkcija
Foltinskladatelj
Tonko Lonzaprilagodba prevoditelja
Jakša Sedmakprevoditelj
Tomislav Ladanprevoditelj
Henrik Ibsenautor teksta
Ivana Srbljankorepetitor
NUMENscenograf
Mirena Keka Katonaorganizator
Snježana Majdakšaptač
Ina Krklecinspicijent
Mark Boldinkoreograf
Dubravko Mihanovićdramaturg
Marita Ćopokostimograf
Zdravko Stolnikoblikovatelj svjetla

Norveški dramatičar Henrik Ibsen napisao je dramu 'Peer Gynt' 1867.godine, a iste godine, 24.veljače, praizvedena je u Kristianiji (današnjem Oslu) uz glazbu koju je  skladao Edvard Grieg.

U drami 'Peer Gynt' glavni  junak je  Peer, sin nekada bogatog i uglednog trgovca  Jona Gynta koji je postao pijanac, izgubio sav svoj novac i ostavio Peera i njegovu majku da žive u siromaštvu. Peer želi nadoknatiti ono što mu je otac propio, a sam se gubi u besposličarenju i sanjarenju. Sudjeluje u tuči i otmici mlade Ingrid Hægstad na dan njezinoga vjenčanja te je za kaznu izgnan u kolibu u šumi. U šumu dolazi  Solveig, žena u koju se zaljubio, no Peer je napušta i  odlazi na putovanja. Putuje mnogo godina i  bavi se različitim zanimanjima: poduzetnik je na obalama Maroka, luta pustinjom, postaje glavni beduin i prorok, zavodi Anitru, beduinsku kći,  završava kao gost ludnice u Kairu gdje je pozdravljen kao vladar. Kao star čovjek na putu kući doživljava brodolom. Na brodu je upoznao i Nepoznatog putnika koji želi iskoristiti njegov leš kako bi saznao gdje je mjesto otkud potječu svi snovi. Peer se vraća kući i na aukciji prodaje stvari  sa svojih putovanja  te susreće izrađivača gumba koji tvrdi da Peerova duša mora biti otopljena zajedno s ostalom robom s greškom, osim ako mu ne objasni kada i gdje u životu se Peer nije pretvarao nego bio vjeran samom sebi. Peer u velikom očaju i strahu od pakla dolazi do Solveig, koji je ga čeka otkad  ju je  napustio. Ona mu kaže da je on za nju oduvijek bio u njoj kao vjera, nada i ljubav.

U kazalištu Gavella predstavu režira gost redatelj iz Makedonije Aleksandar Popovski koji je u istom kazalištu već režirao 'San Ivanjske noći'.

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE