Naslovnica > PREDSTAVE > Peer Gynt

Peer Gynt

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Od norveških šuma, preko obala Maroka i egipatske ludnice, do preživljavanja brodoloma i povratka kući, Ibsenov junak prolazi mnogobrojne pustolovine, a sve to možete vidjeti u režiji Aleksandra Popovskog u zagrebačkoj Gavelli.

Norveški dramatičar Henrik Ibsen napisao je dramu 'Peer Gynt' 1867.godine, a iste godine, 24.veljače, praizvedena je u Kristianiji (današnjem Oslu) uz glazbu koju je  skladao Edvard Grieg.

U drami 'Peer Gynt' glavni  junak je  Peer, sin nekada bogatog i uglednog trgovca  Jona Gynta koji je postao pijanac, izgubio sav svoj novac i ostavio Peera i njegovu majku da žive u siromaštvu. Peer želi nadoknatiti ono što mu je otac propio, a sam se gubi u besposličarenju i sanjarenju. Sudjeluje u tuči i otmici mlade Ingrid Hægstad na dan njezinoga vjenčanja te je za kaznu izgnan u kolibu u šumi. U šumu dolazi  Solveig, žena u koju se zaljubio, no Peer je napušta i  odlazi na putovanja. Putuje mnogo godina i  bavi se različitim zanimanjima: poduzetnik je na obalama Maroka, luta pustinjom, postaje glavni beduin i prorok, zavodi Anitru, beduinsku kći,  završava kao gost ludnice u Kairu gdje je pozdravljen kao vladar. Kao star čovjek na putu kući doživljava brodolom. Na brodu je upoznao i Nepoznatog putnika koji želi iskoristiti njegov leš kako bi saznao gdje je mjesto otkud potječu svi snovi. Peer se vraća kući i na aukciji prodaje stvari  sa svojih putovanja  te susreće izrađivača gumba koji tvrdi da Peerova duša mora biti otopljena zajedno s ostalom robom s greškom, osim ako mu ne objasni kada i gdje u životu se Peer nije pretvarao nego bio vjeran samom sebi. Peer u velikom očaju i strahu od pakla dolazi do Solveig, koji je ga čeka otkad  ju je  napustio. Ona mu kaže da je on za nju oduvijek bio u njoj kao vjera, nada i ljubav.

U kazalištu Gavella predstavu režira gost redatelj iz Makedonije Aleksandar Popovski koji je u istom kazalištu već režirao 'San Ivanjske noći'.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter