Search
Close this search box.

Saloma

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Dramu Oscara Wildea o erotičnom Salominom plesu koji je imao smrtne posljedice za Ivana Krstitelja pogledajte u INK Rijeka
autorski tim funkcija
Miodrag Flegooblikovatelj zvuka
Raffaelo Cavarraoblikovatelj svjetla
Damir Zlatar Freykoreograf
Damir Zlatar Freykostimograf
Damir Zlatar Freyredatelj
Damir Zlatar Freyscenograf
Matija Vujicakostimograf
Oscar Wildeautor predloška
Darko Hajsekskladatelj
Manuel Kaučićinspicijent
Lara Badurinaasistent scenografa
Željka Udovičić Pleštinadramaturg

Oscar Wilde poslužio se biblijskom legendom iz  Novog zavjeta koja opisuje smrt proroka Ivana Krstitelja i u središte svoje drame postavio Salomu, čiji je očaravajući ples Krstitelja stajao glave.

Prema rečenoj legendi, Saloma je živjela u prvom stoljeću i bila pokćerka vladara Heroda Antipatrosa. Herod se razveo od prve žene i ponovo oženio Herodijom koja je bila žena njegovog brata. Iako je takav postupak bio grešan, nitko se nije usudio suprotstaviti vladaru, osim Ivana Krstitelja koji ih je javno prozivao i govorio kako njihov brak nije valjan. Takve optužbe se nisu svidjela Herodiji, te je ona smislila plan kako da se uz pomoć kćeri Salome riješi Ivana Krstitelja. Na Herodov rođendan, Saloma je plesala njemu u čast, pod uvjetom da joj na kraju plesa pokloni što god poželi. Herod je pristao, a Saloma je zatražila glavu Ivana Krstitelja na pladnju. Zbog toga je u kršćanskoj kulturi Saloma označena kao žena koja koristi svoju erotičnost za ostvarivanje zlih namjera. No, Salomina priča je inspirirala brojne slikare, skladatelje i pisce koji su ponudili neke nove verzije njenog lika kao tragične junakinje.

Drama je izvorno napisana na francuskom jeziku i to iz jednostavnog razloga jer je tada u Engleskoj vladao zakon lorda Chamberlaina koji je, između ostalog, branio prikazivanje biblijskih likova u kazalištu. Zbog toga je i londonska premijera 1891. godine zabranjena i premještena u Pariz, a engleska je publika na prvu javnu izvedbu Wildeove drame morala čekati sve do 1931.

Wilde prikazuje Salomin ples kao erotičan, čarobni ples sedam vela u kojem Saloma polako skida odjeću sa sebe i ostaje posve gola, a prisutne su i brojne kontroverze kao što je Herodova opsjednutost vlastitom pokćerkom i Salomin poljubac mrtvoj glavi Ivana Krstitelja zbog kojeg na kraju biva ubijena.

Na temelju Wildeove drame, Richard Strauss je napisao istoimenu operu koja od glavne izvođačice koja igra Salomu zahtjeva umijeće plesa i snažan, emotivan sopran koji može pjevati preko cijelog orkestra, poznatiji i kao Wagnerov sopran. Neke od najpoznatijih Saloma bile su Maria Ewing, Karita Mattila i Catherine Malfitano.

http://www.youtube.com/watch?v=72Gt3InajFI
Catherine Malfitano kao Saloma, The Royal Opera Covent Garden, London, 1997.

Uz operne skladatelje, Salomin ples je inspirirao i irski bend U2.


Salome, U2

U Hrvatskoj je o Salomi krajem pedestih pisao Krleža. U njegovoj verziji, Saloma je fatalna žena koja zavodi sve muškarce u svojoj blizini i uzrokuje njihov tragični kraj. Saloma je posljednji put postavljena u Hrvatskoj 1993. godine na Splitskom ljetu, a Salomu je tada igrala Edita Majić kojoj je to bila prva veća uloga.

Saloma u INK Puli nastala je po motivima drame Oscara Wildea koju su adaptirali dramaturginja Željka Udovičić i redatelj Damir Zlatar Frey, a koji navode kako su u našem vremenu između dviju epoha, Salomin ples prepoznali kao kritiku lažnog morala i poticaj na razmišljanje.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE