Naslovnica > PREDSTAVE > Crna komedija

Crna komedija

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Naslov nema veze s autorovim smislom za humor (ili ipak ima?). Crna komedija je crna iz vrlo prozaičnog razloga – nestanka struje.
autorski tim funkcija
Sonja Bašićprevoditelj
Peter Shafferautor teksta
Stela Žingerlinšaptač
Zlatko Kelnerićinspicijent
Robert Torreodabir glazbe
Marijana Noladramaturg
Osman Arslanagićscenograf
Nina Kleflinredatelj
Doris Kristićkostimograf
izvođači uloge
Dražen ČučekHarold Gorringe
Dubravka OstojićGđica Furnival
Mila ElegovićCaroll Melkett
Nedim ProhićGeorg Bamberger
Nina Kaić MadićKlea
Ronald ŽlaburBrindsley Miller
Vid BalogFranz Schuppanzigh
Željko DuvnjakPukovnik Melkett

Gradsko kazalište Komedija po drugi puta postavlja Crnu komediju, tekst poznatog engleskog dramatičara Petera Shaffera. Prije četrdeset godina režirao ju je Relja Bašić, a ove se godine režije prihvatila Nina Kleflin koja je posljednji put u Komediji režirala prije tri godine, predstavu Sluga dvaju gospodara.

Siromašni kipar Brindsley i njegova zaručnica Carol nervozno iščekuju posjet njenog oca, Pukovnika Melketta. Misleći da Pukovnik sigurno neće dati ruku svoje kćeri siromašnom čovjeku, Brindsley i Carol, ne bi li ga impresionirali, ukradu raskošni, antikni namještaj svojeg susjeda Harolda. Uvjereni su da Harold to neće ni primijetiti;  trebao bi biti odsutan cijeli vikend. Baš kad u svoj stan postave i posljednji komad Haroldovog namještaja, iznenada nestane struje.

Kad se radnja događa na svjetlu, na sceni je mrak i obrnuto, tj. kad 'nestane struje', scena je potpuno osvijetljena i publika sve vidi. Igrajući se svjetlom i mrakom, autor je htio ukazati na to kako likovi pokažu svoje pravo lice i svoju tamnu stranu samo u mraku, kad misle da ih nitko ne vidi.

Tako Brindsley skriva svoju ljubavnicu Cleo koja nenajavljeno dođe u posjet. Nenajavljeno se vraća i Harold pa Brindsley osim što od zaručnice mora sakriti ljubavnicu, mora nekako Haroldu u stan vratiti namještaj i pritom paziti da Carolin otac ništa ne primjeti... Nestanak struje uzrokuje i razne druge nevolje; likovi se spotiču, sudaraju, krivo oslovljavaju, zamjenjuju identitete... Ukratko, nastaje potpuna pomutnja.

Crna komedija premijerno je izvedena 1965. godine u Londonu. Iste je godine nominirana za 6 Tonyja, a osvojila je jednog. Shaffer je veliki uspjeh postigao s dramama Equus i Amadeus; obje su na Broadwayu doživjele više od 1000 izvedbi. Za Equusa je dobio i Tonyja za najbolju dramu. Prema obje drame snimljeni su filmovi, Shaffer je radio obje adaptacije. Za obje je bio nominiran za Oscara kojeg je dobio za Amadeusa.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter