Naslovnica > PREDSTAVE > Elektra

Elektra

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Roditelji, pazite kako odgajate djecu! Zašto? Znat ćete nakon što pogledate suvremenu adaptaciju mita o Elektri, koju u Teatru &td postavlja - Ivan Plazibat.
autorski tim funkcija
Vojin Hrastescenograf
Ivan Plazibatredatelj
Gordan Tudorskladatelj
Igor Pauškaautor videa
Petra Dančevićkostimograf

Podsjetimo, mit o Orestu i Elektri obilježen je osvetničkim naumom brata i sestre prema majci Klitemnestri koja je ubila njihovog oca Agamemnona zbog nevjere i žrtvovanja kćeri Ifigenije tijekom Trojanskog rata. Nakon Agamemnonove smrti, Klitemnestra se udaje za njegovog rođaka Egista i preuzima prijestolje. Orest je u izgnanstvu iz straha jer predstavlja prijetnju Egistovom i Klitemnestrinom prijestolju kao pravi nasljednik trona nakon Agamemnonove smrti, a Elektra, uvjerena da joj je brat mrtav, žudi za prilikom da osveti oca. U času kad se Orest vrati, on i Elektra zajedno ubijaju Klitemnestru i Egista.

Već u samom početku razvoja kazališta, sva trojica najpoznatijih grčkih tragičara – Eshil, Sofoklo i Euripid - bavili su se upravo likom Elektre i dok su se prva dvojica držala preciznijeg mitskog okvira, Euripid je, kao što je to često činio u svojim dramama, svojoj Elektri dodao suvremeni kontekst i realistične pojedinosti. U njegovoj tragediji Elektra je udana za lokalnog seljaka posredstvom Klitemnestre i Egista kako bi se osigurali od pokušaja osvete njene djece koja ne bi bila plemenitog porijekla, pa ne bi ni posjedovala tu želju. Kroz gotovo sve književno-stilske epohe koje su uslijedile javljale su se dramske obrade mita o Elektri pa su o njoj pisali Ciceron, Jean Giraudoux, Hugo von Hofmannsthal, Jean Paul Sartre, Danilo Kiš, Eugene O'Neill, Luis Alfaro i drugi, a simboliku Elektrinog lika iskoristio je i slavni švedski modernistički redatelj Ingmar Bergman u Personi, jednom od svojih najznačajnijih filmova.

Ivan Plazibat odlučio se za sljedeći pristup:
„Predstava krvavi antički narativ osvete Oresta i Elektre nad vlastitom majkom premješta u ambijent djetinjstva; djetinjstva kao polja neznanja i nemoći koja rađa okrutnost osvete. Elektra kao realizirana fantazija osvete nemoćnih; djece nad majkom koja ih je ostavila“.

Kao temeljni tekst redatelj uzima Euripidovu Elektru, te joj pridodaje suvremene tekstove – Marguerite Duras, Danila Kiša, Hervea Bazina, Agote Kristof – i popularno kulturne reference. Likove Klitemnestre, Oresta i Elektre tretira kao arhetipove koji progovaraju o osveti, nasilju, političkoj pohlepi i patologiji odnosa unutar nuklearne obitelji, a u Euripidovom predlošku pronalazi materijal koji korespondira sa suvremenošću jer pokazuje kako „okrutnosti siromaštava i nasilje nad tijelom mogu poslužiti kao oruđa politčke opresije.“

Premijera je zakazana za 3. veljače u Teatru &td.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE