Login za korisnike

Filumena Marturano (HNK Rijeka)

Ksenija Prohaska igra naslovnu ulogu u komediji o ostarjeloj prostitutki koja svim silama pokušava uploviti u građanski brak kako bi spasila ime svoje djece.

***

50-godišnji Domenico Soriano, bogati je napolitanski trgovac, kojeg na početku drame zatičemo bijesnog na dvije godine mlađu, bivšu prostitutku Filumenu. 26 godina živjeli su zajedno kao nevjenčani supružnici, da bi ga ona na koncu, pretvarajući se d aumire, na prevaru natjerala da je i oženi. Domenico, je pak htio oženiti mladu Dianu koja također živi s njima, pretvarajući se da je medicinska sestra. Filumena priznaje kako je razlog njezine prevare bila želja da osigura stablina dom zaa svoej troje djece (Umberto, Michele i Riccardo) i spriječi ih da saznaju čime se nekoć bavila. No, Domenico nije zadovoljan objašnjenjem i traži od svog odvjetnika Nocella, da poništi brak. Filumena se s tim na koncu pomiri, ali i priopći DOmenicu kako je jedno od troje djece - njegovo. Kad svi njegovi pokušaji da sazna o kojem je djetetu riječ - propadnu, Domenico nakon 10 mjeseci ponovno oženi Filumenu prihvaćajući tako očinstvo svo troje djece...

To je ukratko sadržaj komedije u tri čina Filumena Marturano, što ju je talijanski pisac i filozof Eduardo de Filippo 1946. godine napisao za svoju sestru, slavnu glumicu Titinu De Filippo.

Usprkos prvotno negativnim kritikama i mlakom prijemu kod publike, tekst je s vremenom postao iznimno popularan, a doživio je i niz ekranizacija. Prvu od njih, 1950. godine režirao je sam De Filippo, zaigravši u njemu glavnu mušku, a njegova sestra glavnu žensku ulogu. Daleko poznatije je pak  verzija iz 1964. naslovljena Matrimonio all'italiana čiju je režiju potpisao Vittorio De Sica, a u kojoj su glavne uloge igrali Sophia Loren i Marcello Mastroianni.

autorski tim
Andrei Kötelestango uvježbao
Egle Trošeljkorepetitor
Giacomo Scottijezični savjetnik za napolitanski
Marin Lukanovićasistent redatelja
Jagoš Markovićredatelj
Daniel Načinovićprevoditelj
Božana Jovanovićkostimograf
Marija Momirovkoreograf
Eduardo De Filippotekst
Damir Markovinascenska borba
Ljerka Hribarscenograf
Magdalena Lupi Alvirdramaturg
Sandra Dekanićkostimograf
Deni Šesnićoblikovatelj svjetla

izvođači
Alen LiverićDomenico Soriano
Alex ĐakovićRiccardo
Bosnimir LičaninNocella
Damir MarkovinaUmberto
Damir OrlićMichel
Dragana TomšićLucia
Edita KarađoleRosalia Solimene
Ksenija ProhaskaFilumena Marturano
Leonora SurianDiana
Zdenko BotićAlfredo Amoroso

Odgovori