Naslovnica > PREDSTAVE > Velika zvjerka

Velika zvjerka

GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Kako uhvatiti veliku zvjerku i sklopiti posao života, te imaju li religija i marketing zajedničkih točaka pogledajte u drami američkog pisca Rogera Rueffa.
autorski tim funkcija
Roger Rueffautor teksta
Davor Juravićscenograf
Davor Juravićoblikovatelj svjetla
Zvjezdana Bubnjarprevoditelj
Đurđa Janeškostimograf
Marko Torjanacprevoditelj
Slavica Kneževićredatelj

Trojica biznismena iz iste tvrtke prisustvuju kongresu na kojem se nadaju da će sklopiti unosan posao. Kako bi to postigli, moraju «uhvatiti» veliku zvjerku, odnosno bogatog i uspješnog biznismena Dicka Fullera. Oni u svom apartmanu pripremaju mali domjenak na koji su pozvali kolege iz branše među kojima bi se trebao pojaviti i Dick Fuller. Problem je što ni jedan od njih nije upoznao Fullera i ne znaju kako on izgleda. Dok oni iščekuju goste i uređuju apartman, neobavezan razgovor o poslu krene u sasvim drugom pravcu. Svakoga od njih muče vlastiti problemi i pitanja. Najstariji među njima je Phil, nedavno razvedeni pedesetogodišnjak, pomalo umoran i razočaran kojeg muče pitanja o smislu vlastitog života. Četrdesetogodišnji Larry je marketinški stručnjak pun energije koji o svemu ima svoje mišljenje i s kojim je vrlo lako ući u sukob. Larrya i Phila, unatoč karakternim razlikama, veže dugogodišnja suradnja i prijateljstvo. Njih dvojica sa sobom su na poslovni put poveli i mladog Boba kako bi ga naučili poslu. Bob je tek završio školovanje, nedavno je oženjen, pun ideala i vrlo religiozan. Larry mu pokušava usaditi svoj način gledanja na život; kroz novac, te tvrdi kako religija i marketing imaju puno sličnosti.

Nakon domjenka, kad su se gosti razišli, Larry je uzrujan i razočaran jer se Fuller nije pojavio. No, onda shvati kako je jedan među njima ipak upoznao veliku zvjerku, i to ni manje ni više nego neiskusni Bob koji je s Fullerom razgovarao čitavu noć. Ali Bob i Fuller nisu razgovarali o poslu, nego o Isusu Kristu! Larry je ljut i zahtjeva od Boba da pronađe Fullera i nagovori ga da potpiše ugovor.

Predstava je puna ciničnog humora i zanimljivo pisanih dijaloga u kojima likovi raspravljaju o utjecaju novca na čovjeka, o religiji, braku i prijateljstvu.

Zanimljivo je da je pisac ove drame, Roger Rueff, po struci kemičar. Osim što piše drame, televizijske i filmske scenarije, jedan od poslova kojima se bavi je pisanje uputa za uporabu u tehnologiji.

Na temelju uspješne drame koja je postavljana po cijelom svijetu, Rueff je napisao scenarij za film pod naslovom «The Big Kahuna» u kojem su igrali Kevin Spacey i Danny DeVito.

Hrvatska praizvedba nastala je u koprodukciji kazališta Planet Art i Epilog teatra, a u režiji Slavice Knežević.

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE