Login za korisnike

Velika zvjerka

Kako uhvatiti veliku zvjerku i sklopiti posao života, te imaju li religija i marketing zajedničkih točaka pogledajte u drami američkog pisca Rogera Rueffa.

***

Trojica biznismena iz iste tvrtke prisustvuju kongresu na kojem se nadaju da će sklopiti unosan posao. Kako bi to postigli, moraju «uhvatiti» veliku zvjerku, odnosno bogatog i uspješnog biznismena Dicka Fullera. Oni u svom apartmanu pripremaju mali domjenak na koji su pozvali kolege iz branše među kojima bi se trebao pojaviti i Dick Fuller. Problem je što ni jedan od njih nije upoznao Fullera i ne znaju kako on izgleda. Dok oni iščekuju goste i uređuju apartman, neobavezan razgovor o poslu krene u sasvim drugom pravcu. Svakoga od njih muče vlastiti problemi i pitanja. Najstariji među njima je Phil, nedavno razvedeni pedesetogodišnjak, pomalo umoran i razočaran kojeg muče pitanja o smislu vlastitog života. Četrdesetogodišnji Larry je marketinški stručnjak pun energije koji o svemu ima svoje mišljenje i s kojim je vrlo lako ući u sukob. Larrya i Phila, unatoč karakternim razlikama, veže dugogodišnja suradnja i prijateljstvo. Njih dvojica sa sobom su na poslovni put poveli i mladog Boba kako bi ga naučili poslu. Bob je tek završio školovanje, nedavno je oženjen, pun ideala i vrlo religiozan. Larry mu pokušava usaditi svoj način gledanja na život; kroz novac, te tvrdi kako religija i marketing imaju puno sličnosti.

Nakon domjenka, kad su se gosti razišli, Larry je uzrujan i razočaran jer se Fuller nije pojavio. No, onda shvati kako je jedan među njima ipak upoznao veliku zvjerku, i to ni manje ni više nego neiskusni Bob koji je s Fullerom razgovarao čitavu noć. Ali Bob i Fuller nisu razgovarali o poslu, nego o Isusu Kristu! Larry je ljut i zahtjeva od Boba da pronađe Fullera i nagovori ga da potpiše ugovor.

Predstava je puna ciničnog humora i zanimljivo pisanih dijaloga u kojima likovi raspravljaju o utjecaju novca na čovjeka, o religiji, braku i prijateljstvu.

Zanimljivo je da je pisac ove drame, Roger Rueff, po struci kemičar. Osim što piše drame, televizijske i filmske scenarije, jedan od poslova kojima se bavi je pisanje uputa za uporabu u tehnologiji.

Na temelju uspješne drame koja je postavljana po cijelom svijetu, Rueff je napisao scenarij za film pod naslovom «The Big Kahuna» u kojem su igrali Kevin Spacey i Danny DeVito.

Hrvatska praizvedba nastala je u koprodukciji kazališta Planet Art i Epilog teatra, a u režiji Slavice Knežević.

autorski tim
Roger Rueffautor teksta
Davor Juravićscenograf
Zvjezdana Bubnjarprevoditelj
Đurđa Janeškostimograf
Marko Torjanacprevoditelj
Slavica Kneževićredatelj

izvođači
Luka Dragić
Marko Torjanac
Slavko Juraga

Odgovori