Naslovnica > VIJESTI > INFO > Tjedni TV pregled

Tjedni TV pregled

U tjednu od 21. do 26.12. na televiziji možete vidjeti neke uobičajene prigodne uratke poput Straussova 'Šišmiša', ali i najnoviju predstavu Cirque du Soleila, upoznati se s jednim od najstarijih cirkuskih festivala te saznati kako je nastao Ravelov 'Bolero'...
Share on facebook
Share on twitter

Versailles – Opéra, de Lully à Rameau

Ponedjeljak/21.12./06:00/Arte

L’ensemble du Concert spirituel i sopranistica Anne-Maria Panzarella reprizno izvode skladbe Lullyja i Rameaua pod ravnanjem Hervéa Niqueta.
Lully i Rameau poznati su francuski skladatelji 17. i 18. st. Lully, Talijan po rođenju, postao je francuski podanik 1661., te je bio izuzetno popularan barokni skladatelj. Najpoznatiji je možda ostao po novom glazbeno-scenskom obliku, komediji-baletu kojeg je stovorio zajedno s Moliereom, dok je Rameau, kojeg su Lullyjevi pristaše žestoko napadali, cijelu svoju karijeru ostvario u teatru – osim opera – baleta, još jedne popularne barokne kombinacije, okušao se gotovo u svim kazališno-glazbenim žanrovima, a ostao je zapamćen i po suradnji s Voltaireom.

Maurice Ravel, Bolero
Ponedjeljak/21.12/ 22:45/ ARTE
Srijeda/ 23.12/ 14:15/ ARTE
Nedjelja/ 27.12/06:00/ ARTE

Emisija istražuje kako je jedna od najizvođenijih skladbi svih vremena, glazba iz baleta 'Bolero' postala planetarno poznata. Zašto su se s tom glazbom bavili u filmski redatelji Jean Boyer i Patrice Leconte? Zbog čega i kako su nastale potpuno različite koreografije Mauricea Béjarta i Odile Jean Boyera?
'Bolero' je skladao francuski skladatelj Maurice Ravel (1875-1937). Nastala je 1928.godine, za balerinu Idu Rubinstein, koja je zamolila Ravela da napiše skladbu u formi španjolskog baleta. Balet je bio premijerno izveden  22.11.1928. u Pariškoj Operi, pod ravnanjem Walthera Strarama i u koreografiji Bronislave Nijinske, a plesala je naručiteljica Ida Rubenstein.

Bodytalk
Ponedjeljak/ 21.12.2009/ 23:10/ ARTE

Emisija Bodytalk posvećena je erotizmu i ljepoti različitih oblika plesa - od klasičnog baleta, preko hip-hopa, kabareta i burleske do latinoameričkih plesova. U dijelu o klasičnom baletu gostuju primabalerina berlinskog Staatsballeta Polina Semionova i Robert Carter iz Ballets Trockadero.

Les 24 violons du Roi au Château de Versailles

Srijeda/23.12./06:00/Arte

Dok je ponedjeljak bio posvećen dvama omiljenima baroknim kazališnim skladateljima, u srijedu možete saznati i koji su instrumenti upotrebljavani u njihovo vrijeme, a danas su iz postava orkestra u potpunosti nestali. Kako je izgledao orekstar u vrijeme Luja XIV poslušajte kroz djelo Psyché, koje je Jean-Baptiste Lully napisao prema Moliereovom divertissementu.

30. Svjetski festival cirkusa sutrašnjice
Utorak/ 22.12/ 21.00/ ARTE
Četvrtak/ 24.12./ 01.10/ ARTE

Emisija je posvećena jednome od prvih cirkuskih festivala 'Festival Mondial du Cirque de Demain' koji je ove godine u veljači proslavio 30 godina postojanja. Svake godine festival se održava u drugoj državi, ove godine grad domaćin je bio Pariz i jedan od najvećih cirkusa ' Cirque Phenix'. Festival je specifičan po tome što u natjecateljskome programu nastupaju mladi umjetnici do 25 godina. Festival želi pokazati najnovije cirkuske trendove, te pružiti mogućnosti svima koji žele ostvariti karijeru cirkuskih izvođača.

29. Svjetski festival cirkusa sutrašnjice
Četvrtak/ 24.12./ 14:00/ Arte
Petak/ 25.12./ 03:00/ Arte

Nakon 30., pogledajte i njegovo reprizno, prošlogodišnje izdanje...

Ples s vremenom
Utorak/22.12/00:40/ ARTE

Arte prikazuje reprizu dokumentarnog filma o koreografskom projektu Heike Hennig koja je angažirala četvero bivših plesača, starih između 65 i 80 godina. Ples je za njih četvero bio ne samo karijera već i stil života. Konačan rezultat proba i istraživanja bila je predstava ‘Vrijeme od 1927′ koja je doživjela veliki uspjeh u Leipzigu i gostovanje u Berlinu. Koreografkinju Heike Hennig zanimalo je kako se osjećaju plesači s 30 godina radnoga iskustva  i kako funkcionira memorija, sjećanje tijela za pokret i kojim se elemetnima mogu zamijeniti nedostatak (starost) te povećanje krhkosti u izvedbi.

Ciruque du Solei: Kooza
Četvrtak/24.12/ 15:20/ ARTE
Petak/25.12/ 01:10/ ARTE

'Kooza' je najnovija predstava kanadskog Cirque du Soleil koji postoji od 1984.godine pod vodstvom Guya Lalibertéa. 'Kooza' je priča o melankoličnom osamljeniku koji traži svoje mjesto na ovome svijetu, a na svome putu susreće fantastične likove: kraljeve, lopova, džepara, i neobičnog psa. U izvedbi se kombiniraju akrobatske točke, klaunerija,  i žongliranje.

Nebbia
Četvrtak/24.12/ 22:10/ ARTE

Još se jedna cirkuska predstava našla na programu Artea u četvrtak 24.12. 'Nebbia' je nastala u koprodukciji Cirque Eloize i Teatra Sunil, a izmaglica iz naslova prekriva rodno mjesto redatelja Danielea Finzi Pascaa, tj. tržnicu u Ticinu na kojoj se događa priča...

Snjeguljica
Petak/ 25.12./ 19:00/ Arte

Poznatu su bajku  na glazbu iz simfonija Gustava Mahlera u novom ruhu zamislili koreograf Angelin Preljocaj i kostimograf Jean-Paul Gaultier. Suvremeni romantični balet praizveden je  25.09. 2008 na Biennaleu de la danse u Lyonu, a zatim je uspješno nastavio igrati u Théâtre National de Chaillot.

Johann Strauss ml.: Šišmiš
Subota/ 26.12/ 23:35/ HRT 2

Radnja ove poznate operete zapravo je vrlo jednostavna: dokoni i uvrijeđeni doktor Falke i Šišmiš napravit će malu socijalnu i ljubavnu intrigu na balu grofa Orlovskog u kojoj sudjeluju ugledni građanin Eisenstein, njegova supruga Rosalinda i sobarica Adela. Kazalište Komedija 2007.  postavilo je predstavu 'Šišmiš' u prijevodu Vladana Švacova i režiji Damira Lončara u ponešto moderniziranoj verziji. U predstavi igraju Zorica Antonić, Sandra Bagarić, Adela Golac Rilović, Andreja Kovačić, Hrid Matić, Đani Stipaničev, Davor Radić, Ervin Baučić, Tvrtko Stipić, Milivoj Juras, Dražen Čuček, Vid Balog i drugi solisti uz zbor i orkestar te Baletni ansambl kazališta Komedija u koreografiji Dinka Bogdanića. Kostimografiju potpisuje Doris Kristić, a scenografiju Ivo Knezović.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI