Profesor Baltazar izvorno je crtani lik uz koji su u Hrvatskoj odrastale brojne generacije. Poznata serija nastajala je pod vodstvom danas pokojnog animatora Zlatka Grgića u Zagreb filmu od 1969. do 1978. godine, u njeno stvaranje bili su uključeni i drugi poznati animatori i redatelji zagrebačke škole crtanog filma kao što su Ante Zaninović, Boris Kolar i Milan Blažeković, a svoj karakteristični pridonos dao je i kreator lutaka, scenograf te redatelj Zlatko Bourek, koji je zaslužan za likovno rješenje pozadina u filmovima o Baltazaru.

Tekst koje potpisuje dramaturginja Ana Tonković-Dolenčić, zapravo je više originalna priča nego naprosto adaptacija crtića odnosno prijenos u drugi medij, priča koja Baltazara i Baltazargrad uzima kao simbol sreće, tolerancije, mira i nenasilnog rješavanja problema.

Predstava nastala u suradnji redatelja Krešimira Dolenčića i dijela ZeKaeMovog ansambla, napravljena je kao putovanje, gdje se putnici da bi došli do Baltazara moraju riješiti svojih mana i postati prijatelji, a putem susreću različite likove iz Baltazargrada koji im u tome pomažu. Zanimljivo je da se sam Baltazar u ovoj predstavi ne pojavljuje, osim na kraju uspješne potrage utjelovljen u tri lika s karakterističnim oznakama – šeširom, bradom i naočalama.

Kako je ipak riječ o varijaciji na temu pozantog animiranog filma, autori su se pobrinuli da vizualna strana predstave bude izražena, čemu su najviše pridonijeli scenografkinja Dinka Jeričević i kostimograf Goran Lelas.

Odgovori