Login za korisnike

Baltazar ili potraga za čudesnom kapljicom

Profesor Baltazar je mislio, mozgao, smišljao, razmišljao, brinuo… i sjetio se!

***

Profesor Baltazar izvorno je crtani lik uz koji su u Hrvatskoj odrastale brojne generacije. Poznata serija nastajala je pod vodstvom danas pokojnog animatora Zlatka Grgića u Zagreb filmu od 1969. do 1978. godine, u njeno stvaranje bili su uključeni i drugi poznati animatori i redatelji zagrebačke škole crtanog filma kao što su Ante Zaninović, Boris Kolar i Milan Blažeković, a svoj karakteristični pridonos dao je i kreator lutaka, scenograf te redatelj Zlatko Bourek, koji je zaslužan za likovno rješenje pozadina u filmovima o Baltazaru.

Tekst koje potpisuje dramaturginja Ana Tonković-Dolenčić, zapravo je više originalna priča nego naprosto adaptacija crtića odnosno prijenos u drugi medij, priča koja Baltazara i Baltazargrad uzima kao simbol sreće, tolerancije, mira i nenasilnog rješavanja problema.

Predstava nastala u suradnji redatelja Krešimira Dolenčića i dijela ZeKaeMovog ansambla, napravljena je kao putovanje, gdje se putnici da bi došli do Baltazara moraju riješiti svojih mana i postati prijatelji, a putem susreću različite likove iz Baltazargrada koji im u tome pomažu. Zanimljivo je da se sam Baltazar u ovoj predstavi ne pojavljuje, osim na kraju uspješne potrage utjelovljen u tri lika s karakterističnim oznakama – šeširom, bradom i naočalama.

Kako je ipak riječ o varijaciji na temu pozantog animiranog filma, autori su se pobrinuli da vizualna strana predstave bude izražena, čemu su najviše pridonijeli scenografkinja Dinka Jeričević i kostimograf Goran Lelas.

autorski tim
Zoran Vukićsavjetnik za klaunska pitanja
Dobroslav Jakovljevićmajstor aikida
Mladen Ilićscenska skladatelj
Tomica Simovićskladatelj naslovne pjesme
Goran Lelaskostimograf
Ana Tonković Dolenčićtekst
Davor Roccoskladatelj
Đurđa Škavićjezični savjetnik
Aleksandar Sale Čavlekoblikovanje svjetla
Dinka JeričevićDinka Jeričevićscenograf
Krešimir Dolenčićredatelj

izvođači
Barbara PrpićZizi, izvanzemaljac; Razbojnik; Klotilda, tetka pletka
Branko Pjer MeničaninTodor, prometnik; Alfred, beskućnik; Nevidljivi Martin
Doris Šarić - KukuljicaBlanka, pjevačica
Filip NolaOton Potom Ot Balan Bačić, kolekcionar
Maro MartinovićBranko Potop Maglica, svemirski kapetan
Rajko BundaloJanko, samo Janko
Ratko Vojtekbas klarinet
Urša RaukarBožica; Razbojnik; Matilda, tetka pletka

Odgovori