Lom

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Neil 'Bolničarka Betty' LaBute u Hrvatsku dolazi ovoga puta s jednom kazališnom produkcijom, njegovim hit tekstom 'Lom', u režiji Mateje Koležnik.
autorski tim funkcija
Neil LaButetekst
Mirna Čubranićprevoditelj
Radomir Sarađenfotografija
Vanja Cuculićvizualni identitet predstve
Alan Hraniteljkostimograf
Mateja Koležnikredatelj
Dubravko Mihanovićdramaturg
Đurđa Škavićjezični savjetnik
Damir Klemenićscenski pokret
Zdravko Stolnikoblikovanje svjetla
Ivo Knezovićscenograf
izvođači uloge
Ivana RoščićSue
Ksenija PajićMlada Žena
Mladen VulićMladi Muškarac
Sven ŠestakJohn

Neil LaBute, Neil LaBute... Zašto nam je poznato?

Aha, da! Zbog Bolničarke Betty i Wicker Mana koji je dotični režirao i drame mu 'Stvar je u obliku' koja je igrala u Maloj sceni! Ipak, ovaj čovjek, mainstream publici poznat poglavito zbog filmova, inače đak New York Universityja, Kansas Universityja i Londonske Royal Academy koji je (fun fact!) dio svog života proveo kao mormon, bavio se koječim, a pod to itekako spada i dramsko pisanje i kazalište! LaBute je upravo zbog teksta Loma, zamjerio se kolegama mormonima, iz čije je zajednice od tada zauvijek otišao...

Lom, koji je svoje uprizorenje doživio i kao kazališna i kao filmska produkcija, LaButeov je tekst koji je premjerno izveden ipak na daskama, i to 1999 godine, i to sa (fun fact!) Ally McBeal, pardon, Calistom Flockhart u glavnoj ulozi.
Samo osam godina kasnije, Lom svoju hrvatsku premijeru doživljava u kazalištu Gavella, a režiju potpisuje gošća iz slovenije Mateja Koležnik.

Ono što svaki gledatelj koji ne voli neinformiran doći u kazalište treba znati jest da se radi o drami u tri dijela: Ifigenija u Oremu, Jato Svetaca te Medea Redux, od kojih su dvije monodrame. Sve tri se bave istom stvari, a to je ispovijed zločina. Ifigenija u Oremu bavi se ocem koji je ugušio jastukom svoje vlastito dijete, Jato svetaca tematizira ubojstvo koje je skupina mladića učinila susrevši se slučajno s homoseksualnim parom, i to sve iz religioznih pobuda, a Medea Redux je priča žene koja je kao mlada ostala trudna sa svojim učiteljem, kojeg kasnije sama i ubija.

Mateja Koležnik, poznata po svojim minimalističkim režijama, i ovoga puta oslanja se gotovo isključivo na interpretaciju glumaca, s vrlo jednostavnom scenografijom Ive Knezovića, te kostimografijom Alana Hranitelja. Počinitelje zločina tumače Ksenija Pajić, Sven Šestak, Ivana Roščić i Mladen Vulić.

Odgovori