Naslovnica > PREDSTAVE > Opća bolnica

Opća bolnica

PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Bugarski dramatičar Hristo Bojčev pita se tko je zdrav, tko bolestan, tko liječnik, a tko pacijent... u svemu tome hitnu pomoć nudi mu redatelj Matjaž Latin s ansamblom HNK Ivana pl. Zajca.
autorski tim funkcija
Raffaelo Cavarraoblikovatelj svjetla
Matjaž Latinredatelj
Sebastijan Duhskladatelj
Ljerka Hribarscenograf
Magdalena Lupi Alvirdramaturg
Sandra Dekanićkostimograf
Hristo Bojčevautor teksta
Žak Valentaautor scenskog pokreta
izvođači uloge
Alex ĐakovićWilliam
Andreja BlagojevićŽena / Medicinska sestra / Generalica
Damir OrlićKontuzov
Dražen MikulićBraco
Jasmin MekićFero
Jelena LopatićPepeljuga
Predrag SikimićDoktor
Zdenko BotićDeda
Zrinka Kolak FabijanBaba

U Rijeci se postavlja drama suvremenog bugarskog pisca Hriste Bojčeva, bivšeg inženjera strojarstva i direktora tvornice koji je tek u zrelim godinama po prvi put otišao u kazalište, oduševio se njime te odlučio promijeniti karijeru i upisati dramaturgiju. Promjena karijere pokazala se kao odličan potez jer je Bojčev trenutno jedan od najizvođenijih autora s područja Istočne Europe, a za svoj rad primio je i brojne nagrade. Za dramu Pukovnik Ptica, koja je kod nas izvedena u HNK-u Split, 1997. godine dobio je nagradu British Council International Playwriting.

Bojčev je ujedno i pravi show man; vodio je satiričnu emisiju na televiziji, odlučio iskoristiti svoju popularnost i kandidirao se na predsjedničkim izborima 1996. godine. Čitavu predsjedničku kampanju doživio je kao veliku predstavu u kojoj se rugao lažljivim kandidatima i govorio sve što mu je palo na pamet. Na kraju svega, uspio je osvojiti 200 000 glasova! Politiku je prikazao kao kazalište, ali i u kazalištu progovara o politici. Posebno ga zanima problem lažne nade koju nudi Europska Unija, za koju stanovnici Istočne Europe vjeruju kako će riješiti sve njihove probleme. Bojčev je s čuđenjem doživio preobrazbu vlastite države iz bivše komunističke zemlje u današnju članicu Europske Unije. Sam kaže kako ne može shvatiti to da je Bugarska članica EU, te kako njeni stanovnici još uvijek grcaju u siromaštvu, a članstvo im nije donijelo nikakav napredak.

Bojčev u svojim dramama progovara o aktualnim političkim problemima i sudbinama ljudi s margine društva. Sam je živio i radio u bugarskoj provinciji te kroz pisanje problematizira pitanje siromaštva, nezaposlenosti, korupcije, nedostatka obrazovanja... Likovi njegovih drama su skitnice, luđaci i bolesnici koji se ne uklapaju u društvena pravila, a on ih u svojim satiričnim dramama postavlja u situacije u kojima postoji iluzija kako se nešto može promijeniti.

Opća bolnica kroz priču o liječnicima i pacijentima, kod kojih se ne može razlučiti tko je zdrav a tko bolestan, zapravo govori o zapadnom i istočnom svijetu.  Zapad je utopijsko mjesto na kojem je sve lijepo, ispravno i pošteno, mjesto na kojem će se riješiti svi problemi, a bolnica postaje opća metafora svijeta koji je bolestan i za čije stanovnike više nema lijeka.

Predstavu izvode glumci HNK Ivana pl. Zajca kao dio repertoara Scene Zajc off, u režiji slovenskog redatelja Matjaža Latina, čestog gosta hrvatskih kazališta. Latin u središte svog rada stavlja tekst i glumce, posebice jer će s ovom predstavom glumci Zrinka Kolak Fabijan i Zdenko Botić proslaviti 35 godina umjetničkog rada.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter