Naslovnica > VIJESTI > PLES > Véronique Doisneau

Véronique Doisneau

Dirljiva polusatna predstava koju je Jérôme Bel napravio s balerinom Véronique Doisneau povodom njenog umirovljenja.
Share on facebook
Share on twitter

Predstava je napravljena 2004. godine, kad je Véronique imala 42 godine i spremala se u mirovinu. Kraj plesačke karijere dočekala je kao sujet (plesači koji su po hijerarhiji točno u sredini, dio kora ali povremeno plešu i solo uloge) u Ballet de l'Opéra National de Paris. Ovaj film je snimka posljednje izvedbe predstave. Film potpisuju Jérôme Bel i Pierre Dupouey.

Véronique Doisneau prva je u nizu predstava koje propituju iskustvo i znanje izvođača. Nakon Véronique, Jérôme Bel napravio je Isabel Torres (2005), Pichet Klunchun and myself (2005), Lutz Förster (2009) i Cédric Andrieux (2009)

Na golemu, praznu pozornicu dolazi balerina u radnoj odjeći i špicama, s tutuom, plesnim papučicama i bocom vode u ruci. U pola sata koliko provede na pozornici, potpuno se ogoli pred publikom; priča što voli a što ne, koje koreografe poštuje, koja joj je najdraža uloga, priča o tome kako sumnja u svoj talent. U pola sata sumira svoju karijeru. Smatra da nije postala zvijezda jer nije bila dovoljno talentirana.

U jednom dijelu izvodi varijaciju iz Giselle o kojoj je sanjala cijeli život, ali nikad nije dobila priliku izvesti ju. Na ogromnoj pozornici pleše sama i potiho pjevuši glazbu iz baleta. Na glazbu iz Labuđeg jezera pak stoji u pozama koje zauzima kor dok solisti plešu. Labuđe jezero je nezamislivo bez kora, ali dojam je potpuno drukčiji kad te iste poze izvodi samo jedna plesačica na potpuno praznoj pozornici...

Može li ta jedna balerina sama svojom krhkom pojavom ispuniti ogromnu pozornicu pariške Opere, prosudite sami...

1/4

2/4

3/4

4/4

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE