Naslovnica > VIJESTI > INFO > Predavanje Marine Garcés & Verene Anker

Predavanje Marine Garcés & Verene Anker

Centar za dramsku umjetnost vas poziva na večer predavanja Marine Garcés & Verene Anker u sklopu projekta 'Odsutna sučelja' 15.12.2009. 19:00 klub za net.kulturu mama, Preradovićeva 18, Zagreb
Share on facebook
Share on twitter

Odsutna sučelja su višegodišnji projekt Centra za dramsku umjetnost u Zagrebu čiji cilj je facilitacija razvoja novih umjetničkih suradnji koje istražuju odnos žive izvedbe i novih tehnologija, te se kritički bave praksom i metodologijom umjetničke proizvodnje na presjecištu tih dviju disciplina.

Službena najava njegova najnovijeg izdanja glasi ovako:

Marina Garcés

Periferna percepcija

Periferna percepcija je pogled angažiranog oka, angažiranog u tijelu koje gleda i u svijetu koji se kreće. Razmislimo o posljedicama promatranja sebe kao gledatelja iz ove perspektive. Periferna percepcija slama okvir imunosti suvremenog gledatelja. Ne samo gledatelja kulturnog proizvoda, već gledatelja kao stanja suvremenog subjekta. U perifernom oka nalazimo izloženost svijetu: vlastitu ranjivost i vlastito učešće. Ranjivost kao kapacitet da budemo dirnuti. Učešće kao stanje za intervenciju. U perifernoj percepciji nalazimo mogućnost da da ganemo svijet i budemo njime ganuti. Nalazimo mogućnost dijeljenog svijeta.

Marina Garcés (Barcelona 1973.) predaje suvremenu filozofiju na više sveučilišta u Španjolskoj. Također predaje kolegij “teorije tijela” u sklopu programa MACAPD centra L'Animal a l'esquena (Girona), te u sklopu Máster en Artes Escénicas (Universidad de Alcalá). Od 2002. godine koordinira eksperimentalni projekt o praktičkoj i kolektivnoj misli Espai en Blanc (www.espaienblanc.net). Autorica je knjige In the prisons of the possible (Barcelona, 2002.), a također objavljuje u različitim publikacijama iz područja kulture, filozofije i politike.

*

Verena Anker

Kako plesati sa računalima? Prilagodbe i pregovaranja tijekom proba za Loop Driver skupine Troika Ranch

Integracija novih medija u polje plesa ne pruža samo nove mogućnosti u koreografiji, već se upisuje u samu praksu plesa. Kroz analizu proba na novom projektu skupine Troika Ranch Loop Diver pokazat ćemo na koji način rad sa digitalnim tehnologijama suočava plesače, koreografe i novomedijske umjetnike sa neočekivanim problemima koji vode do ponovnog uspostavljanja tradicionalnih uloga i metoda rada. Koristeći digitalnu video tehnologiju kao koreografsku alatku, rabeći  Loop Diver plesaći izvode kompleksne sekvence u petlji unaprijed snimljenog materijala. Petlje kroz koje se provlaći koreografski materijal se primjenjuju na glazbu i kazališnu rasvjetu. No, dok su glazba i rasvjeta precizne u izvedbi, plesači se kontinuirano prilagođavaju digitalno generiranoj strukturi izvedbe. Loop Diver propituje tradicionalnu ulogu koreografa u trenu kada je njegov rad uvjetovan računalnim karakteristikama uz prisutnost multimedijskog inženjera.

Verena Anker priprema doktorat na Fakultetu umjetnosti i društvenih znanosti u Maastrichtu, gdje dolazi nakon studija medija i kulturnih studija, te studija integriranog komunikacijskog managementu u Francuskoj i Nizozemskoj. Doktorat koji je započela u 2008. je interdisciplinarno istraživanje intersekcije plesa i digitalnih medija. Fokus njezinog rada su kreativni procesi plesno-tehnoloških projekata, posebice uzajamnost izvođača i tehnologija, uz (moguće) pomake u tradicionalnim ulogama u plesnom studiju. Verena također drži predavanja iz područja medija i kulture na Sveučilištu u Maastrichtu.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI