Tosca

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Ona je slavna operna pjevačica, a on je slikar. Oboje završavaju tragično. Na sceni Ivana pl. Zajca u Rijeci.
autorski tim funkcija
Giacomo Pucciniskladatelj
Giuseppe Giacosaautor libreta
Luigi Illicaautor libreta
Raffaelo Cavarraoblikovatelj svjetla
Damir Zlatar Freykostimograf
Damir Zlatar Freyredatelj
Damir Zlatar Freyscenograf
Toni Plešićasistent redatelja
Toni Plešićasistent kostimografa
Toni Plešićasistent scenografa
Romeo Drucker koncertni majstor
Igor Vlajnićasistent dirigenta
Igor Vlajnićkorepetitor
Igor Vlajnićzborovođa
Ana Anconellikorepetitor
izvođači uloge
Dario BerčićSpoletta; Ključar
Davor LešićMario Cavaradossi
Francesca PatanèFloria Tosca
Mirela ToićFloria Tosca
Olga KaminskaFloria Tosca
Robert KolarCrkvenjak
Saša MatovinaCrkvenjak
Sergej KiselevMario Cavaradossi
Siniša ŠtorkCesare Angelotti
Stanislava ŠćulacPastir
Valentin EnčevBarun Scarpia
Vanja ZelčićPastir
Voljen GrbacMario Cavaradossi; Crkvenjak

1887. Giacomo Puccini gledao je izvedbu drame 'Tosca' Victoriena Sardoua, sa Sarah Bernhardt u glavnoj ulozi. I jako mu se svidjela. Pa je odlučio za nju skladati glazbu i pretvoriti je u operu.

No, nije sve išlo kako je trebalo, Sardou nije htio odmah prodati prava, ali nakon nekoliko nesporazuma oko same drame i Verdijeve intervencije, Puccini se prihvatio posla, i nastala je Tosca kakvu danas znamo...

A znamo to da je Tosca bila prekrasna i slavna operna pjevačica, sklona ljubomori, koja svoga ljubavnika Cavaradossija optužuje da slika Marije Djevice koju je upravo dovršavao, sliči Marchesi Attavanti, i optužuje ga da mu je ona ljubavnica, jer je prije nego što je ušla u crkvu, čula njega kako razgovara s nekim. Mi znamo da je Cavaradossi zapravo razgovarao s bratom Marchese Attavanti, Angelottijem, koji je i Toscin i Cavaradossijev prijatelj, ali i politički neprijetlj baruna Scarpije, šefa rimske policije, i kojeg šef traži jer je ovaj pobjegao iz zatvora. I što će biti dalje? Iako se Angelotti ubija, Scarpija sada prijeti Tosci da će ako ona ne bude njegova, Cavaradossi biti ubijen. I, sada spoiler warning!!!, (ako tako nešto u operi postoji), Tosca ubija Scarpiju, Cavaradossi ipak biva ubijen, a Tosca se, očajna, baca sa zidina u smrt.

Usprkos dramskom predlošku, opera je stvarana pune tri godine, a praizvedba je održana 1899. godine u mjestu gdje joj se i zbiva radnja - u Rimu. Znajte i da je ju je svojevremeno u londonskom Covent Gardenu igrala jedna i jedina - Milka Trnina.

No, to je povijest, a ono što nas zanima jest Tosca postavljena u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, u režiji Damira Zlatara Freya, širem puku najpoznatijeg po predstavi Božanska glad za koju je dobio i Nagradu hrvatskog glumišta.

Riječka publika je već vidjela njegove 'Krvave svatove' i 'Zločin na kozjem otoku', a ono što je posebno zanimljvo jest da je publici kao i Freyu ovo njegova - prva operna režija. Kako to već biva, Frey se pobrinuo, usput, i za scenografiju i kostimografiju, te za scenski pokret. Glavnu ulogu Tosce u alternacijama igraju Olga Kaminska, Mirella Toić, ali i internacionalna zvijezda opere Francesca Patane, koja nije nepoznanica niti u Bečkoj državnoj operi, niti Metu, Berlinskoj državnoj operi, Finskoj, Novom nacionalnom teatru u Tokiju, itd., itd...

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE