Heidi

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Priča o djevojčici Heidi koja živi u planinama, razveselit će djecu, ali i njihove roditelje koji se Heidi sigurno sjećaju iz djetinjstva.
autorski tim funkcija
Johanna Spyriautor teksta
Patricio Aguerokostimograf
Willem Miličevićskladatelj
Ivan Leo Lemodramaturg
Ivan Leo Lemoscenograf
Ivan Leo Lemoredatelj
Aleksandar Mondecaroblikovatelj svjetla
izvođači uloge
Davor Borčićdjed / Sebastijan
Goran BogdanPetar / gospođica Rottenmeier / otac
Iva MihalićKlara / baka / tetka / koza
Nataša JanjićHeidi

Heidi je glavna junakinja poznatog dječjeg romana «Heidi, njezine godine učenja i lutanja» koji je u 19. stoljeću napisala švicarska spisateljica Johanna Heuser Spyri. Nakon uspjeha prvog romana, seriju o Heidi nastavlja pisati Charles Tritten s nastavcima: «Heidi i njezina djeca» i «Heidi kao baka». Roman je prepun sentimentalnih opisa prirode, te idiličnog prikaza života u selima usred švicarskih Alpa. Spisateljica zagovara povratak prirodi i nastoji djeci kroz priču o Heidi usaditi vrijednosti kao što su briga za druge, snaga prijateljstva i važnost učenja.

Heidi je živahna,  vesela djevojčica za koju se majka zbog financijskih razloga ne može brinuti te je ostavlja na čuvanje djedu koji živi iznad malog sela u Alpama. Djed je isprva zbunjen i ne zna kako bi sam odgajao unuku, ali dobrodušna Heidi uspijeva osvojiti njegovo srce. Nakon nekoliko godina, majka se vraća i odvodi Heidi u Frankfurt gospodinu Sesemannu, koji traži društvo za svoju bolesnu kćer Klaru koja je u invalidskim kolicima. U kući živi i stroga gospođa Rottenmeier koja neuspješno pokušava obuzdati djevojčicu i naučiti je pravilima ponašanja. Heidi se ubrzo sprijatelji s Klarom, a jako voli i Klarinu baku koja je uči čitati i moliti. Ipak, Heidi je dosadno i osjeća se prilično skučeno u zatvorenom stanu u Frankfurtu, stoga se uskoro razboli i počne mjesečariti. Doktor predlaže da se Heidi vrati natrag u prirodu.  Vrativši se djedu, ona uživa skačući po proplancima, čuva koze, uči praviti sir, spava na slami i pije svježe mlijeko...prava planinska idila! Rijetko silazeći s planine, Heidi se sprijateljuje sa prvim susjedima; pastirom Petrom i njegovom slijepom bakom. Uskoro Heidi u posjet dolazi prijateljica Klara, a Petar postaje ljubomoran što mu je djevojčica iz Frankfurta oduzela pažnju koju mu je Heidi poklanjala, te on odluči baciti Klarina invalidska kolica s planine...

Zaigrana Heidi postala je jedan od najdražih likova djece širom svijeta, a popularnost su joj donijele i brojne igračke, slikovnice, crtići i igrani filmovi (najpoznatija Heidi bila je američka glumica Shirley Temple). Uz sve to, u  švicarskom gradiću Maienfeld postoji i zabavni park posvećen Heidi i ostalim likovima iz knjige.

Predstava je nastala u suradnji Teatra Moruzgva i Centra za kulturu Trešnjevka (Teatar na Trešnjevci), namijenjena djeci od pet godina, a traje oko sat vremena.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE