Naslovnica > VIJESTI > INFO > Tjedni TV pregled

Tjedni TV pregled

Upoznajte se s radom Milke-Podrug Kokotović i Zvjezdane Ladike, pogledajte završetak Claudelove 'Satenske cipelice' i 'Peera Gynta' u baletnoj varijanti, ili ako ste propustili emisije o Georgesu Prêtreu, Gérardu Philipeu te brojnim poznatim vizualnim umjetnicama, nadoknadite propušteno...
Share on facebook
Share on twitter

Sebetkana Milka
Ponedjeljak/30.11/12:20/ HRT 2

Dokumentarni film o poznatoj glumici  Milki Podrug Kokotović (rođena 19.09.1930), i njezinoj karijeri koja je vezana za Dubrovnik,  Dubrovačke ljetne igre i Kazalište Marina Držića. Osnovna tema dokumentarnog filma je odnos Milke Podrug Kokotović prema gradu i kazalištu koji su odredili glumački i životni put. U dokumenatarnom filmu sudjeluju glumci Miše Martinović i Pero Kvrgić, redatelji Ivica Kunčević, Georgij Paro, Božidar Violić te pisac  Luko Paljetak.

Srdačno Vaši:  Zvjezdana Ladika
Ponedjeljak/30.11/17:35/ HRT PLUS

Emisija je posvećena pokojnoj redateljici i dramskoj pedagoginji Zvjezdani Ladiki. Rođena je 1921. u Karlovcu, djetinjstvo je provela i školovala se u Varaždinu, na zagrebačkom Sveučilištu diplomirala je jugoslavistiku, francuski i ruski jezik i književnost, a na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu kazališnu režiju. Od 1953. do umirovljenja, Zvjezdana Ladika radila je u ZKM-u, gdje je režirala  više od 100 predstava s kojima je sudjelovala na brojnim kazališnim festivalima diljem Europe.  Objavila je mnogobrojne radove o dječoj dramskoj kreativnosti. Jedna je od osnivača kazališta Male scene,  bila je počasnom članicom Međunarodne udruge kazališta za djecu (ASSITEJ) te Hrvatskog centra za dramski odgoj. Preminula je  17.08.2004 u Zagrebu.

Peer Gynt
Ponedjeljak/30.11/22:55/ ARTE

'Peer Gynt' je snimka baleta, nastalog ove godine u produkciji Opere iz Züricha, koreografiju potpisuje Heinz Spoerli, a glazbu koju je originalno skladao Edvard Grieg prilagodili su Brett Dean i Mark-Anthony Turnage.  'Peer Gynt' je  Ibsenov dramski ep, napisan 1867.godine  prema norveškoj narodnoj bajci u kojem glavni lik Peer Gynt putuje potaknut željom za uspjehom i carskom moći, a sve završava ludilom.Heinz Spoerli je od 1996. ravantelj  Baleta iz Züricha, pod njegovim vodstvom  postali su jedna od najuglednijih baletnih trupa u Europi i gostovali su na mnogobrojnim pozornicama u svijetu. Udruga njemačkih kazališnih kritičara dodijelila je ove godine Heinzu Spoerliu nagradu ' Kritikerpreis 2009' u kategoriji plesa.

Georges Prêtre, sada i uvijek glazba
Ponedjeljak/ 30.11/ 03:00/ ARTE

Ova  emisija je dokumentarni portret dirigenta Georgesa Prêtrea povodom njegovog 85.rođendana. Georges Prêtre je prvi francuski dirigent koji je na zahtjev Bečke filharmonije dirigirao poznatim Novogodišnjim koncertom 2008.godine.  Gotovo 40 godina radi u Beču sa Simfonijskim orkestrom i orkestrom Državne opere, Beč osjeća kao svoj vlastiti grad. Georges Prêtre rođen je 1924., umjetničku karijeru započeo je 1946. u operi u Marseilleu, a do sada je dirigirao na mnogim svjetskim pozornicama. Dokumentarni film prati Georgesa Prêtrea dok radi u svojoj kući na jugu Francuske, tijekom proba u Opéra Bastille u Parizu i u Wiener Musikvereinu. Kaže da partiture čita kao roman Balzaca ili nekog drugog autora, a tek kasnije razmišlja o tehničkoj izvedbi glazbe.

Umjetnice/ Žene
Petak/04.12./ 05:00/ ARTE

Repriza emisije nastale u koprodukciji sa  Centre G. Pompidou iz Pariza koja se bavi pozicijom suvremenih umjetnica u društvu i umjetnosti povodom izložbe Elles@centrepompidou koja je u tome muzeju otvorena do 24.05. 2009. Žene su od početka 20.stoljeća osvojile svijet umjetnosti:  izražavaju se u novim medijima, filmu, instalacijama, fotografiji i performansu. Kombinirajući izložbu u ‘Centre Pompidou’, venecijanski Biennale, i londonsku ‘Tate Gallery’ snimljeni su intervjui sa: Cindy Sherman, Dominique Gonzalez-Foerster, Marinom Abramović, Valie Export, Monom Hatoum, Annette Messager, Shirley Jaffe, Beatriz Milhazes, Orlan, u  kojima one komenturaju svoje radove i pričaju o poziciji  žena u svijetu umjetnosti.

Drugi red partera
Petak/04.12/ 17:05/ HRT 2
Petak/04.12/ 23:45/ HRT 1

Tema ove emisije su mjuzikli: revivali starih, ponovno postavljanje 'Jalte, Jalte'. Premijera novog mjuzikla 'Za dobra stara vremena' i općenito proizvodnja mjuzikla. U skladu s temom gosti su Dora Ruždjak- PodolskiMario Kovač.

Gerard Philipe, čovjek, ne anđeo
Subota/05.12./ 05:00/ ARTE

Repriza emisije o mladom glumcu Gérardu Philipeu (1922-1959) koji je bio simbol francuskog poslijeratnog razdoblja. Gdje god je odlazio 50-ih godina, bio je slavljen i obožavan. Njegova rana smrt učinila ga je legendom. Gérard Philipe rođen  je 1922 u Cannesu. Prvu malu ulogu odigrao je  u filmu “Les petits du Quai aux Fleurs” (1943). Prvi veliki kazališni uspjeh postigao je predstavom ‘Sodoma i Gomora’ Jeana Giraudouxs, slijede kazališne  uloge u ‘Kaliguli’ (1945) Alberta Camusa, ‘Le Cid’ Pierrea Corneillea(1951)… U isto vrijeme glumi u brojnim filmovima, postao je poznat po ulozi princa Miškina u Georges Lampinovoj filmskoj adaptaciji Dosjevskog romana ‘Idiot’. Film ‘Opasne veze’ u režiji slavnoga Rogera Vadima, gdje Gérard Philipe glumi s Jeanne Moreau u kina je došao tek nakon njegove smrti.  Iznenada je umro  22. studenog 1959. zbog bolesti srca.

Krležijada
Subota/05.12./ 23:15/ HRT 2

Repriza 'Krležijade'  je na programu povodom 40. obljetnice  kazališnoga rada Zlatka Viteza, a radi se o hommagu  glumačke družine Histrion poznatome književniku Miroslavu Krleži. Predstava govori o Krležinom stajalištu prema duhovnim raskrižjima između dva svjetska rata  te o histrionskom stajalištu prema Krleži i suvremenome dobu. U predstavi igraju  Sanja Marin, Žarko Potočnjak, Danko Ljuština, Branka Cvitković, Mirjana Majurec, Franjo Kuhar i Zlatko Vitez. Režirao ju je Zlatko Vitez, dramaturšku obradu potpisuje Borislav Vujičić, glazbu je skladao  Arsen Dedić, scenograf je  Drago Turina, kostimografkinja je Ruta Knežević i scenski pokret osmislila je Željka Turčinović.

Noć
Subota/ 05.12./ 03:55/ ARTE

'Noć' je zamišljena kao emisija za video-umjetnike i cijelu alternativnu scenu. Raspon tema kojima se bavi je vrlo širok: kazalište, filozofija, putovanja, mediji i sama televizija.

Opera box /06.12. /09:15/ HRT 1

Do zaključenja teksta nije bilo informacija o sadržaju emisije.

Paul Claudel : Satenska cipelica
Nedjelja /06.12./09:55/ ARTE

Na red je stigao i šesti dio drame Satenska cipelica‘. To je opsežna  drama francuskog pisca Paula Claudela (Villeneuve-sur-Fère, Aisne, 1868 – Pariz 1955), koju je započeo pisati 1918., a  dovršio sedam godina kasnije, dakle 1925. godine. Zbog svoje opsežnosti izvedba komada traje dvanaest sati, tako da se rijetko igra u cijelosti. Na Arteu će se svaku nedjelju prikazivati po jedan dio predstave snimljene u produkciji pariškoga ‘ Théâtre de l’Odéon’ i u režiji Oliviera Pya. Radnja drame se događa u četiri dana, krajem 16.stoljeća u Španjolskoj, a napisana je po uzoru na španjolsko kazalište i djelo španjolskog dramatičara  Sigola de Ora. Tema drame je ljubavna. Glavni lik je junak Don Rodrigo koji  je strastveno zaljubljen u već udanu Doňu Proëzu, koje se mora odreći. Poslije smrti, muža Doňa Proëza se vjenča s časnikom.  Don Rodrigo mora pronaći način da ne oskvrne sakrament braka, ali i da zadovolji svoje ljubavničke čežnje za Doňom Proëzom… Na programu je posljednji, šesti dio ove opsežne drame.

Cie Mana: Attente
Nedjelja/ 06.12./ 11:30/  ARTE

Na Arteu pogledajte plesni video u koreografiji Alaina Imberta. Radi se o dvojici muškaraca i ženi u dalekom Azerbejdžanu i njihovim dolascima, čekanjima, pritvoru, uklanjanju. Za potrebe snimanja ekipa je boravila nekoliko tjedana u Bakuu, glavnome gradu Azerbejdžana gdje su snimili mnogo sati koreografskog materijala  na impresivnim lokacijama.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI