Search
Close this search box.

Generacija 91. – 95.

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Nova predstava Montažstroja zasnovana je na romanu 'Jebo sad hiljadu dinara' Borisa Dežulovića, a uvjet za izvođače na audiciji bio je – da su rođeni između '91. i '95.
autorski tim funkcija
Henryk Góreckiskladatelj
Philip Glassskladatelj
Samuel Barberskladatelj
Hans Zimmerskladatelj
Boris Dežulovićautor predloška
Doris Kristićkostimograf
Goran Ferčecautor adaptacije
Goran Ferčecasistent redatelj
Borut Šeparovićredatelj
Borut Šeparovićautor adaptacije
Borut Šeparovićscenograf

Roman Borisa Dežulovića događa se jednog ljetnog dana 1993., od zore do sumraka, a bavi se dvjema skupinama vojnika za vrijeme rata u BiH. Jedni su pripadnici Armije BiH, drugi HVO-a, a da stvar bude kompliciranija, i jedni i drugi za akciju su se presvukli u suparničke uniforme, pa se ne može točno odrediti tko kamo pripada...

Na audiciji u prosincu 2008. odabrano je dvanaest mladića rođenih u stvarnom vremenu u koje je smještena Dežulovićeva fikcija, te su tako o Domovinskom ratu, u čije su vrijeme rođeni, mogli čuti samo posredstvom priča obitelji i prijatelja, odnosno škola i medija.

http://www.youtube.com/watch?v=xW4REG6xZf0

Oni preuzimaju Dežulovićeve likove, no kroz proces proba se rad na priči iz romana ‘transponirao u izvedbeni (javni) i intimni (osobni) oblik bavljenja odabranom povijesnom temom, u ovom slučaju izmišljenim događajem u povijesnoj činjenici hrvatsko-muslimanskog rata. Već u početnoj fazi proces rada na predstavi organizirao se istraživačko-radionički model u kojem su aktivirani osobni stav, mišljenje i iskustvo svakog od dvanaest mladića.’, kako kažu autori.

Predstava koristi različite izvedbene oblike, od fizičkog teatra pokreta, preko kazališne fikcije, do dokumentarog kazališta, a uz redatelja Boruta Šeparovića, koautor je i dramaturg Goran Ferčec. Scenografiju potpisuje redatelj, dok je za kostimografiju zaslužna Doris Kristić. Predstava je napravljena kao hommage Montažstroju,  utemeljenom krajem 1989. godine, koji je s radom započeo upravo u ZeKaeMu.

One Response

  1. Još ne pogledah predstavu-volio bih.No,jedna ružna stvar se dogodila oko nje.Ravnateljica ZKM-a D.Vrgoč je,kako im ne bi morala isplaćivati honorare,uvjetovala glumcima da se,ako već nisu,ad hoc upišu u Dramski studio ZKM-a – neće plaćati članarinu al ni dobivati plaću.Tri dečka iz predstave godinama su polaznici Dramskog studija DK Dubrava,i dalje su tamo no formalno su se učlanili i u ZKM jer “takva se prilika ne propušta”,pogotovo jer alternacije jedva čekaju da uskoče.Ovako konstruirano ozračje je u najmanju ruku podlo ako ne i kažnjivo-najniži oblik iskorištavanja mladih,talentiranih ljudi-još jedno od općih mjesta društva u kojem živimo.Da ne govorimo o tome da u najavi predstave DK Dubrava (a možda i neki dr.studiji u Zg iz kojih su na audiciju došli mladi glumci,ne bih znao) nije spomenuta.Jer,istini za volju,formalno to sad i jesu uistinu članovi Dramskog studija Učilišta ZKM-a.E pa,Borute budi sad faca pa reci jel’ tebi to ok.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE