Naslovnica > PREDSTAVE > Generacija 91. – 95.

Generacija 91. – 95.

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Nova predstava Montažstroja zasnovana je na romanu 'Jebo sad hiljadu dinara' Borisa Dežulovića, a uvjet za izvođače na audiciji bio je – da su rođeni između '91. i '95.

Roman Borisa Dežulovića događa se jednog ljetnog dana 1993., od zore do sumraka, a bavi se dvjema skupinama vojnika za vrijeme rata u BiH. Jedni su pripadnici Armije BiH, drugi HVO-a, a da stvar bude kompliciranija, i jedni i drugi za akciju su se presvukli u suparničke uniforme, pa se ne može točno odrediti tko kamo pripada...

Na audiciji u prosincu 2008. odabrano je dvanaest mladića rođenih u stvarnom vremenu u koje je smještena Dežulovićeva fikcija, te su tako o Domovinskom ratu, u čije su vrijeme rođeni, mogli čuti samo posredstvom priča obitelji i prijatelja, odnosno škola i medija.

http://www.youtube.com/watch?v=xW4REG6xZf0

Oni preuzimaju Dežulovićeve likove, no kroz proces proba se rad na priči iz romana ‘transponirao u izvedbeni (javni) i intimni (osobni) oblik bavljenja odabranom povijesnom temom, u ovom slučaju izmišljenim događajem u povijesnoj činjenici hrvatsko-muslimanskog rata. Već u početnoj fazi proces rada na predstavi organizirao se istraživačko-radionički model u kojem su aktivirani osobni stav, mišljenje i iskustvo svakog od dvanaest mladića.’, kako kažu autori.

Predstava koristi različite izvedbene oblike, od fizičkog teatra pokreta, preko kazališne fikcije, do dokumentarog kazališta, a uz redatelja Boruta Šeparovića, koautor je i dramaturg Goran Ferčec. Scenografiju potpisuje redatelj, dok je za kostimografiju zaslužna Doris Kristić. Predstava je napravljena kao hommage Montažstroju,  utemeljenom krajem 1989. godine, koji je s radom započeo upravo u ZeKaeMu.

One Response

  1. Još ne pogledah predstavu-volio bih.No,jedna ružna stvar se dogodila oko nje.Ravnateljica ZKM-a D.Vrgoč je,kako im ne bi morala isplaćivati honorare,uvjetovala glumcima da se,ako već nisu,ad hoc upišu u Dramski studio ZKM-a – neće plaćati članarinu al ni dobivati plaću.Tri dečka iz predstave godinama su polaznici Dramskog studija DK Dubrava,i dalje su tamo no formalno su se učlanili i u ZKM jer “takva se prilika ne propušta”,pogotovo jer alternacije jedva čekaju da uskoče.Ovako konstruirano ozračje je u najmanju ruku podlo ako ne i kažnjivo-najniži oblik iskorištavanja mladih,talentiranih ljudi-još jedno od općih mjesta društva u kojem živimo.Da ne govorimo o tome da u najavi predstave DK Dubrava (a možda i neki dr.studiji u Zg iz kojih su na audiciju došli mladi glumci,ne bih znao) nije spomenuta.Jer,istini za volju,formalno to sad i jesu uistinu članovi Dramskog studija Učilišta ZKM-a.E pa,Borute budi sad faca pa reci jel’ tebi to ok.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter