Naslovnica > VIJESTI > INFO > Tjedni TV pregled

Tjedni TV pregled

Kazališni tv tjedan nudi proslavu obljetnice smrti Gerarda Philipea, proslavu četrdesete obljetnice Zlatka Viteza, podosta glazbenog kazališta i novi nastavak 'Satenske cipelice' Paula Claudela...
Share on facebook
Share on twitter

Arnold Schönberg: Mojsije i Aron

Ponedjeljak/16.11/23:05/ ARTE

Prvu godinu svoga mandata na 'Ruhr Triennalu' 2009- 2011 otvorio je redatelj Willy Decker s operom Arnolda Schönberga 'Aron i Mojsije 'u čijoj izvedbi je sudjelovalo preko 200 ljudi. Opera je nastala između 1930. i 1932. godine, treći čin ostao je nedovršen, dok je  prvi put  izvedena tek nakon skladateljeve smrti  6.lipnja 1957 u  Stadtteateru u  Zürichu. Libreto opere vuče korijene iz Schönbergove rane agitpropovske drame 'Biblijski put',  glavni likovi opere su braća Mojsije i Aron, koji su izveli Židove iz egipatskoga ropstva. Aron ima sve značajke popularnog vođe dok je Mojsijev autoritet neupitan zbog njegovog odnosa s Bogom, i posredništva između židovskog naroda i Boga. Na Arteu će biti prikazana snimka opere iz Bochuma u kojoj naslovne uloge pjevaju Dale Duesing i Andreas Conrad, glazbu izvodi simfonijski orkestar iz Bochuma pod ravnanjem Michaela Bodera. Redatelj opere Willy Decker rođen je 1950 u Pulheimu u blizini Kölna,  a uz glazbu i kazališnu umjetnost studiro je germanistiku i filozofiju.  Međunarodan uspjeh postigao je  u Oslu 1990. s režijom opere 'Macbeth' Antonia Bibalosa, nakon toga režira opere u brojnim kazalištima diljem svijeta. Od 2005.Willy Decker je  profesor glazbene kazališne režije na 'Hochschule Hanns Eisler 'u Berlinu.

Simfonija o jedrilici

Četvrtak/19.11/ 16:25/ ARTE

'Simfonija o jedrilici'  je filmski mjuzikl redatelja Nicolasa Engela koji govori o brodovima, obitelji i ljubavi.  Mali Cesar šeće s majkom Edith po pariškim Jardin du Luxembourg i pušta jedrilicu po jezeru, a jedrilica susreće stranca koji će iz temelja promijeniti život majke i sina.

Drugi red partera

Petak/20.11/ 17:05/ HRT 2, / 00:30/ HRT 1

Nakon otvorenja Zagrebačkog plesnog centra u listopadu ove godine, novo izdanje emisije je posvećeno plesu. U Drugom redu partera govorit će se o iskustvima mlađe genaracije  plesača - njihovim interesima, istraživanjima, eksperimentima koji izlaze iz  okvira plesne umjetnosti... Gošće emisije su plesačice i koreografkinje Irma Omerzo i Zrinka Šimičić.

Ponoćna predstava

Petak/20.11/ 00:35/HRT 2

'Ponoćna predstava' je nova emisija koja će se prikazivati na HRTu, a to je zapravo zbirka televizijskih priloga iz područja umjetnosti i zabave koju producira i razmjenjuje skupina međunarodnih TV postaja,  članica Eurovizije,  i druge svjetske TV kuće. Emisija donosi program s različitim izvedbama i na različitim lokacijama,  te predstavlja scenske umjetnike iz različitih zemalja, a gledateljima nudi zabavan program koji potiče razumijevanje i poštivanje drugih kultura.  U prvoj epizodi bit će prikazani prilozi iz Hrvatske, Litve, Španjolske, Turske, Walesa, SAD-a, Češke, Švicarske, Norveške i Grčke.

Gartlic kajkavski

Subota/21.11/00:05/ HRT 2

'Gartlic kajkavski' na službenoj internetskoj stranici najavljen je kao scensko 'spelavanje' u kojem se predstavljaju ulomci iz književnih djela, koji sadrže epistolarne elemente, molitvenike, vještičje čarolije, ispovijesti sluškinja, kuharice i druge pučke tekstove na tragu Krležinih ‘Balada Petrice Kerempuha’. U 'Gartlic kajkavski' uvrštena su pisma Frana Krste Frankopanskog i Petra Zrinskog prije smaknuća. Tekstove na kajkavskome narječju sakupio je i za scensku izvedbu prilagodio Mladen Kuzmanović s redateljem Želimirom Mesarićem. U glavnim ulogama su Biserka Ipša, Nada Rocco, Slavko Brankov, Drago Meštrović, Zlatko Vitez, Zoran Pokupec i Duško Valentić.' Gartlic kajkavski’ se prikazuje u povodu četrdesete obljetnice umjetničkog rada Zlatka Viteza.

Otkrivanje opere: Poro, kralj Indije, G.F. Händel

Nedjelja/22.11./06:00/ ARTE

U ovoj emisiji želi se gledateljima približiti postavljanje opere na scenu kao i opera sama.  Opera ’Poro, kralj Indije’, G.F. Händela praizvedena je u Londonu u veljači 1731., libreto potpisuje Pietro Metastasio. U Händelovo vrijeme opera je doživjela veliki uspjeh, potom pada u zaborav. ‘Poro, kralj Indije’ govori o vojnome pohodu Aleksandra Velikoga  za osvajanje Indije u kojem je pobijedio Poro, snažan Indijski kralj. Ovo je snimka opere koja je premijerno izvedena 2006 na međunarodnom ‘Händel-Festspielen’ u Göttingenu. U emisiji se paralelnom montažom prikazuju arije i ulomci iz opere te sekvence nastanka i rada na same opere. Umjetnici i stručnjaci objašnjavaju kako je izgledalo postavljanje opere u razdoblju baroka, dakle u Händelovo vrijeme.

Opera box

Nedjelja/22.11/09:15/ HRT 1

HTV o ovoj emisiji ne nudi nikakve dodatne informacije.

Paul Claudel : Satenska cipelica

Nedjelja/22.11./ 09:50/ ARTE

Na Arteu se prikazuje četvrti dio drame Satenska cipelica‘. To je opsežna  drama francuskog pisca Paula Claudela (Villeneuve-sur-Fère, Aisne, 1868 – Pariz 1955), koju je započeo pisati 1918., a  dovršio sedam godina kasnije, dakle 1925. godine. Zbog svoje opsežnosti izvedba komada traje dvanaest sati, tako da se rijetko igra u cijelosti. Na Arteu će se svaku nedjelju prikazivati po jedan dio predstave snimljene u produkciji pariškoga ‘ Théâtre de l’Odéon’ i u režiji Oliviera Pya. Radnja drame se događa u četiri dana, krajem 16.stoljeća u Španjolskoj, a napisana je po uzoru na španjolsko kazalište i djelo španjolskog dramatičara  Sigola de Ora. Tema drame je ljubavna. Glavni lik je junak Don Rodrigo koji  je strastveno zaljubljen u već udanu Doňu Proëzu, koje se mora odreći. Poslije smrti, muža Doňa Proëza se vjenča s časnikom.  Don Rodrigo mora pronaći način da ne oskvrne sakrament braka, ali i da zadovolji svoje ljubavničke čežnje za Doňom Proëzom…

Gerard Philipe

Nedjelja/ 22.11/20:45/ ARTE

Točno prije 50 godina 22. studenog 1959. francuski glumac Gérard Philipe umro je u dobi od 37 godina. U povijesti filma ostao je zapamćen po ulogama zavodljivog ljubavnika i razmetljivog pustolova, no uloge koje je glumio u kazalištu pamte se kao izuzetno uvjerljivo interpretirane. Bio je snažan zagovornik demokratizacije kazališta, a pridonio je uspjehu ‘Theatre National Populaire’ uz Jeana Vilara. Tema emisije je život i rad ovoga glumca.

Gerard Philipe, čovjek, ne anđeo

Nedjelja/ 22.11/ 22:30/ ARTE

Mladi glumac Gérard Philipe (1922-1959) bio je simbol francuskog poslijeratnog razdoblja. Gdje god je odlazio 50-ih godina, bio je slavljen i obožavan. Njegova rana smrt učinila ga je legendom.  Gérard Philipe rođen  je 1922 u Cannesu. Prvu malu ulogu odigrao je  u filmu "Les petits du Quai aux Fleurs" (1943). Prvi veliki kazališni uspjeh postigao je predstavom ‘Sodoma i Gomora’ Jeana Giraudouxs, slijede kazališne  uloge u ‘Kaliguli’ (1945) Alberta Camusa, ‘Le Cid’ Pierrea Corneillea(1951)... U isto vrijeme glumi u brojnim filmovima, postao je poznat po ulozi princa Miškina u Georges Lampinovoj filmskoj adaptaciji Dosjevskog romana ‘Idiot’. Film ‘Opasne veze’ u režiji slavnoga Rogera Vadima, gdje Gérard Philipe glumi s Jeanne Moreau u kina je došao tek nakon njegove smrti.  Iznenada je umro  22. studenog 1959. zbog bolesti srca.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI