Naslovnica > PREDSTAVE > Garderobijer

Garderobijer

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Posljednje pojavljivanje na kazališnim daskama, u ulozi ostarjelog šekspirijanskog glumca koji igra svoju zadnju ulogu, najavio je Zlatko Vitez...
autorski tim funkcija
Anamarija Paljetakprevoditelj
Ronald Harwoodautor teksta
Luko Paljetakprevoditelj
Dražen Dundovićoblikovatelj svjetla
Branko Vodeničaroblikovatelj zvuka
Đurđa Janeškostimograf
Đurđa Škavićjezični savjetnik
Marin Gozzescenograf
Joško Juvančićredatelj

Krajem Drugog svjetskog rata glumačka družina, predvođena šekspirijanskim glumcem starog kova i kićenih gesta, poznatim naprosto kao - Sir,  postavlja Othella u provincijskom kazalištu. Sira iza kulisa čeka vjerni garderobijer Norman, kojemu bočica žestokog pića pomaže u nošenju s hirovima glavnog glumca.

Sljedeća postaja družine je industrijski gradić Bradford u kojem će Sir utjeloviti kralja Leara, kojeg je u svojoj karijeri odigrao 227 puta. Normanu postaje sve jasnije da Sir polako gubi razum,  ali ga ipak priprema za ulogu. U zakulisju dvojica muškaraca postaju svjesni koliko su ovisni jedan o drugome. Unatoč zbunjenosti, a inspiriran zvucima uzbune koja najavljuje zračnu opasnost, Sir odigra ulogu života. Nakon trijumfalne izvedbe Sir pada od iscrpljenosti, a nakon što ga Norman odvede do garderobe, traži da mu čita iz autobiografije koju je navodno napisao. Norman, čitajući uvod u autobiografiju u kojem se Sir zahvaljuje publici, glumcima i Shakespeareu, shvaća da Sir nije ni crtice posvetio svom vjernom garderobijeru. Bijesan i pripit, Norman shvaća da je Sir u međuvremenu umro. Norman pada u očaj, shvaćajući da je izgubio jedinog čovjeka kojeg je ikada volio.

Ronald Harwood (Cape Town, 1934.) Garderobijera je napisao prema vlastitom iskustvu, budući da je i sam, nakon studija na Royal Academy of Dramatic Arts, pet godina bio garderobijer istaknutog šekspirijanskog glumca Sir Donalda Wolfita. Uspješan kazališni život Garderobijer je nastavio 1983. u filmu Petera Yatesa, koji je Harwoodu donio nominaciju za najbolji adaptirani scenarij. Oscara za scenarij bivšem je garderobijeru donio Pijanist (2002.) Romana Polanskog. Harwood, pravog prezimena Horwitz, uz plodni dramatičarski (After the Lions, Quartet, Taking Sides) i scenaristički rad (Oliver Twist, Plači voljena zemljo), napisao je i knjigu o povijesti kazališta Cijeli svijet je pozornica.

Jošku Juvančiću Garderobijer je prva predstava koju režira za Histrione. Njome slavi pedesetu obljetnicu svog kazališnog rada, a četrdesetu godišnjicu na kazališnim daskama predstavom će obilježiti  i Zlatko Vitez - koji će u njoj, ako je vjerovati novinskim napisima, ujedno odigrati i svoju zadnju kazališnu ulogu...

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE