Login za korisnike

Hej! Ima li ovdje koga?

Topla priča planetarno popularnog Josteina Gaardera o malenom došljaku iz svemira koji nije posve siguran kako stvari ovdje na Zemlji funkcioniraju… u režiji Daria Harjačeka.

***

Autor priče za djecu Hej! Ima li ovdje koga? poznati je norveški spisatelj Jostein Gaarder. Njegov najpoznatiji roman, Sofijin svijet, priča o povijesti filozofije, preveden je na 53 jezika i postao jednom od najprodavanijih knjiga za mlade.

Gaarder ima jedinstven pristup univerzalnim temama, u kojima uspijeva teške i komplicirane fenomene u religiji, filozofiji, i na kraju krajeva znanosti, učiniti razumljivima najširoj, i najmlađoj publici, a da pritom ne podlegne posljedicama pretjerenog trivijaliziranja.

U svojoj priči za djecu 'Hej! Ima li koga ovdje?' iz 1996. godine, Gaarder se bavi dječakom Joeom, (u verziji predstave djevojčica Hana) koji jedne noći ostaje sam doma, jer mu je mama otišla u rodilište roditi brata, te on tada upoznaje neobičnog posjetitelja – Miku – biće sa drugog planeta – planta Eljo. Kako se Mika baš najbolje ne snalazi na svojoj novoj postaji Zemlji, Joe će mu pokušati objasniti neke etičke, socijalne, fizikalne itd. zakone ponašanja, što će naravno povući za sobom mnoge posebnosti života na Zemlji – kako se rađamo, kako smo pozicionirani u Svemiru, kako to da je baš na Zemlji nastao život i još mnogo toga.

Predstavu možete pogledati u Dječjem kazalištu Dubrava, koje nastavlja svoju politiku rada s mladih umjetnicima, pokušavajući tako djeci prikazati suvremeni senzibilitet kazališta, pa tako ovog puta angažiraju redatelja Darija Harjačeka, dok glazbu radi već afirmirani dirigent i skladatelj Ivan Josip Skender. Glavne uloge tumače Ana Maras, Mitja Smiljanić i Sanja Sumrak.

I što još drugo reći nego ponoviti izjavu Darija Harjačeka: Kokoši se vjerojatno ne nalaze nigdje u svemiru osim na Zemlji. I s tog stajališta mogli bismo reći da kokoš nikako ne može biti nešto obično. Kokoš je, kao i sve drugo, jedinstveno svemirsko čudo. Ništa oko nas nije obično. Mika, to nestašno dijete iz neke nepoznate strane svemira dolazi na naš planet, susreće jednu takvu kokoš i pomisli-evo kako izgledaju Zemljani. Gleda ju i čudi se…

autorski tim
Jostein Gaarderautor teksta
Ana Detonikostimograf
Ivan Turčinvideo isječci
Dražen Černioblikovatelj svjetla
Ivan Josip Skenderskladatelj
Dario Harjačekredatelj

izvođači
Ana Maras Harmander
Mitja Smiljanić
Sanja Sumrak

Odgovori