Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Ferčec umjesto Mitrović

Ferčec umjesto Mitrović

Natječaj 'Govoriti o granicama' oko kojeg se proteklih dana digla velika prašina, na Svjetski dan kazališta ipak je dodijelio prvu nagradu. Goranu Ferčecu.
Share on facebook
Share on twitter

Nakon što je prvobitno odabrana pobjednica natječaja Nina Mitrović odbila primiti nagradu, žiri je jednoglasno odlučio da nagrada pripadne drugoplasiranom, studentu 4. godine dramaturgije na ADU, Goranu Ferčecu, a za tekst 'Pismo Heineru M.'.

Ferčec, kojeg je javnost dosad upoznala prije svega kao jednog od članova Dramaturškog kolektiva, na dodjelu nagrada doputovao je sa radionice u Ljubljani i situaciju koja je prethodila njegovom imenovanju za pobjednika nije želio komentirati.

A ta je, podsjetimo, izgledala ovako:

Lani je u Hrvatskoj raspisan austrijski natječaj za novi dramski tekst a na temu 'Govoriti o granicama', a partneri projekta bili su Austrijski kulturni forum Zagreb, austrijski P.E.N. klub i Savezno ministarstvo za europske i međunarodne odnose Republike Austrije. Pobjedniku natječaja obećana je novčana nagrada u visini od 3.500,00 EUR, te prijevod teksta na njemački jezik i objavljivanje istog u Austriji.

5. ožujka ove godine, žiri sastavljen od predsjednika austrijskog P.E.N. kluba, prošlogodišnje pobjednice identičnog natječaja iz Srbije, Željke Turčinović, predsjednice HC ITI i dramatičarke Tene Štivičić, pod predsjedanjem voditelja projekta Christiana Papkea odabrao je pobjednički tekst – Familija u prahu Nine Mitrović.

Kako se završetak natječaja poklopio sa Sajmom knjiga u Leipzigu, austrijski su partneri su na njemu organizirali javno čitanje ulomaka iz nagrađene drame u izvedbi jedne od glumica bečkog Burgtheatera, i to 13. ožujka na sceni kazališta Fact.

Službeno predstavljanje u Hrvatskoj najavljeno je tada za Svjetski dan kazališta, a samu nagradu Nina Mitrović trebala je primiti 10. travnja u Austriji iz ruku veleposlanika Emila Brixa, načelnik Uprave za kulturu pri Saveznom ministarstvu za europske i međunarodne odnose Republike Austrije.

No, nakon što je u nekolicini intervjua (pa i onom Teatru.hr) izrazila zadovoljstvo osvajanjem nagrade, 25. ožujka Nina Mitrović je objavila kako odbija nagradu, u kratkom pismu upućenom hrvatskim medijima:

'To činim jer smatram da način na koji se natječaj realizira i smjer u kojem isti ide u potpunosti odudara od mojih moralnih principa i istovremeno ugrožava moja prava kao umjetnika', napisala je tad, odbijajući detaljnije pojasniti svoju odluku.

Stoga smo za pojašnjenje na večerašnjem proglašenju u zagrebačkom klubu Škola, upitali voditelja projekta Christiana Papkea. Iako tvrdi da je za odluku Nine Mitrović doznao tek iz medija, Papke priznaje da je s njom imao određenih nesuglasica.

Autorica je, kaže Papke, tražila da joj se pismeno potvrde uvjeti i rokovi u kojima će joj biti isplaćena nagrada, odnosno objavljen tekst, a odbila se i odreći tantijema za eventualne izvedbe u Austriji. Papke kaže kako je takve zahtjeve smatrao pretjeranima, ali im je odlučio udovoljiti, s jednom jedinom iznimkom. Na savjet pravnika, nije želio u ugovor s Ninom Mitrović uvrstiti članak da će u potpunosti štititi integritet autorice i njezina teksta, smatrajući ga preopćenitim i pravno neodrživim.

Nakon toga Nina Mitrović objavila je medijima kako odbija nagradu i uvela silenzio stampa, a Papke se zaputio u BiH gdje ovih dana organizira tamošnju inačicu natječaja. I tu je za njega priča završena.

No, vrlo je vjerojatno ne i za Ninu Mitrović čiju stranu priče javnost tek treba čuti.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI