Search
Close this search box.

Proba orkestra

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Fellinijev filmski klasik postaje kazališna predstava zahvaljujući Nini Mitrović i Edvinu Liveriću.
autorski tim funkcija
Brunello Rondiautor predloška
Nino Rotaskladatelj
Juraj Šantorićasistent redatelja
Tisja Kljaković Braićautor ilustracija
Merima Ključoskladatelj
Merima Ključoglazbeni producent
Romano Deckerkostimograf
Dejan Kutićkostimograf
Miroslav Piškulićoblikovatelj zvuka
Federico Felliniautor predloška
Mirna Čubranićprevoditelj
Nina Mitrovićautor adaptacije
Nina Mitrovićdramaturg
Stella Švacov Miletićinspicijent
Edvin Liverićredatelj
Edvin Liverićscenograf
Damir Šimunovićoblikovatelj zvuka
Aleksandar Sale Čavlekoblikovatelj svjetla

Prova d'orchestra ili Proba orkestra film je Federica Fellinija koji je premijerno prikazan na festivalu u Cannesu 1979. godine, ali izvan konkurencije.

Koristeći simfonijski orkestar kao metaforu za čovječanstvo, Fellini istražuje različite radosti, tuge, frustracije i pobjede glazbenika. U srednjovjekovnoj rimskoj kapelici, koja bi uskoro trebala biti srušena, stariji radnik postavlja sve za pokus. Glazbenici stižu, šale se i zadirkuju. Sindikalni predstavnik objašnjava kako je stigla i TV ekipa koja snima dokumentarac, ali i kako glazbenici za sudjelovanje u njemu neće biti posebno plaćeni. Stiže njemački dirigent i započinje probu. Viče i vrijeđa. Sindikalni predstavnik traži pauzu od 20 minuta. Dirigent se povlači u garderobui govori o tome kako se svijet glazbe promijenio i kako nitko više ne poštuje dirigenta. Kad se vrati na probu, zatekne orkestar u potpunoj pobuni...

Kultni Fellinijev filmski naslov u sezoni 2018/2019 postaje kazališna predstava na repertoaru Zagrebačkog kazališta mladih. Scenarij tandema Federico Fellini & Brunello Rondi za kazalište je adaptirala Nina Mitrović, a režira Edvin Liverić koji o projektu kaže:

Taj je orkestar simbol našeg društva i našeg vremena. Fellini nam kroz ironiju lagano otvara pogled u mogućnost tragedije. On oslikava kaos kojeg živimo i agoniju nemogućnosti povratka harmoniji. Ali jednako tako on upire prstom u sve nas i sve nas okrivljuje za suučesništvo u stvaranju tog kaosa i agonije.

Svi smo mi uključeni u tu krizu i svi smo za nju odgovorni...

...Kao strastveni filmaš, ali isto tako umjetnik koji u svojim filmovima koristi brojne kazališne elemente, Fellini je apsolutno znao tako majstorski isčitati i prikazati brojne probleme svoga vremena. Obzirom da se suvremeno kazalište često nadahnjuje svevremenskim klasicima, pri čemu se služi postupkom tekstualne nadogradnje tekstualne osnove na kojoj nastaje, odlučio sam u  segmentu autorskog pisma angažirati ponajbolju dramatičarku u Hrvatskoj, Ninu Mitrović, čije dramsko pismo upravo podržava i snažno prožima Fellinijevski senzibilitet. U suradnji s Ninom Mitrović želim osuvremeniti Fellinijevu “Probu orkestra” i približiti je današnjem gledatelju, progovarajući o njemu bliskim problemima današnjice, obračajući mu se jednako snažno, kao što se Fellini obraćao gledateljima i publici svoga vremena.

I kao što kaže jedan od likova u filmu: “Tu smo da bismo zaljuljali pauka koji visi sa stropa ove dvorane.”

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE