Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Grad Zagreb po hitnom postupku sklanja Čuturu iz Kazališnog vijeća HNK u Zagrebu

Grad Zagreb po hitnom postupku sklanja Čuturu iz Kazališnog vijeća HNK u Zagrebu

Na dnevni red sutrašnje sjednice zagrebačke Gradske skupštine u posljednji je čas, danas tijekom poslijepodneva, po hitnom postupku uvrštena točka o razriješenju Mladena Čuture dužnosti u Kazališnom vijeću zagrebačkog HNK. [DOKUMENT]
Share on facebook
Share on twitter

Mladen Čutura, predstavnik Grada Zagreba u Kazališnom vijeću HNK Zagreb sutra bi na sjednici zagrebačke Gradske Skupštine trebao biti razriješen dužnosti člana Kazališnog vijeća. Razriješenje će se dogoditi po hitnom postupku i to, kako stoji u skupštinskim dokumentima, na Čuturin osobni zahtjev.

Podsjetimo, Kazališno vijeće čiji je Čutura bio član raspisalo je natječaj za intendanta / intendanticu HNK u Zagrebu, a za koji smo nakon samo par sati mi ovdje otkrili da je - protuzakonit. 12 dana kasnije natječaj je konačno poništen i raspisan novi. No, ispostavilo se potom da je prethodno jednaku grešku napravilo još jedno nadzorno tijelo kojemu je Čutura član, pače njime predsjedava - Nadzorni odbor HRT, zbog čega će sutra zasjedati nadležni saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije i raspravljati treba li natječja poništiti.

Nakon što su oba slučaja dospjela u javnost Čutura je medijima izjavljivao kako već neko vrijeme ne sudjeluje u radu Kazališnog vijeća, a na molbu novih gradskih vlasti.

Stoga smo jučer gradskoj Službi za informiranje poslali upit što točno znači ta formulacija 'ne sudjeluje u radu Kazališnog vijeća' te hoće li i kad biti razriješen članstva u tom tijelu.

Odgovor nismo dobili, no umjesto njega na stranicama Skupštine je danas u poslijepodnevnim satima osvanuo prijedlog o njegovom razriješenju po hitnom postupku.

Nakon ovakvog razvoja događaja logično se nameće pitanje: odbija li drugi predstavnik Grada Zagreba, Duško Ljuština, samovoljno napustiti svoju poziciju Predsjednika Kazališnog vijeća i ako je tome tako, koliko dugo to Grad Zagreb misli tolerirati?

02 Prijedlog zaključka

U međuvremenu će Grad umjesto Čuture u Kazališno vijeće imenovati Agatu Juniku.

Juniku je rođena 15. 9. 1974. Diplomirala filozofiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Poslijediplomski studij filozofije završila na UniversitéParis 8.

Docentica na Odsjeku za dramaturgiju Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Urednica emisije Odeon: izvedi i snosi posljedice! na Trećem programu Hrvatskoga radija, gdje je od 2002. do 2010. uređivala Kazalištarije.

Kazalište i ples profesionalno počela pratiti 1988. na Radiju 101, gdje je angažirana do 1998. Više godina sudjelovala u uređivanju časopisa Frakcija i dvotjednika za kulturna i društvena zbivanja Zarez. Povremeno surađivala u Jutarnjem listu, u emisiji Transfer (HTV) te na SenderFreies Berlin. Objavila tekstove i priloge  u časopisima Quorum, Kretanja, Fantom slobode, Untitled(London), Beton (Beograd) te na web portalu Kulturpunkt.Od 1999. do 2003. sudjelovala u organizaciji Eurokaza i Tjedna suvremenog plesa (uređivanje programskih knjižica, moderiranje press-konferencija i okruglih stolova), te povremeno bila angažirana na drugim projektima nezavisne izvedbene scene. Kao suosnivačica udruge Nemeza, bavi se javnim zagovaranjem neprofitnog medijskog sektora te promoviranjem dokumentarne radio-drame i drugih umjetničkih radijskih formi.

03 Obrazloženje
ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI