Search
Close this search box.

Javni apel za pravo djece na umjetnosti i kulturu te pravo kazališta za djecu i mlade na rad

Hrvatski Centar ASSITEJ pokrenuo je peticiju iz naslova, a kojoj se možete priključiti i vi.

Tekst peticije prenosimo u cijelosti.

***

Hrvatski Centar ASSITEJ prije tri tjedna poslao je Ministarstvu kulture i medija, Ministarstvu znanosti i obrazovanja te Nacionalnom stožeru civilne zaštite "Prijedlog za rješenje kritične situacije kazališta za djecu i mlade u Republici Hrvatskoj" kako bi se djeci omogućili kazališni sadržaji, a kazalištima rad jer bez djece u publici kazalište za djecu i mlade ne postoji! Do danas nijedna institucija na prijedlog nije odgovorila. Novim mjerama posjeti škola kazalištu i dolazak kazališta u škole nije precizno reguliran, ostao je u sivoj zoni kao i broj publike na umjetničkim manifestacijama koje su pod jednakim mjerama kao i prije 6 mjeseci dok se u svim ostalim područjima mjere popuštaju.

Već godinu i pol dana djeca Hrvatske zakinuta su za kulturne sadržaje (kazališta, izložbe, kino itd.) koje direktno utječu na njihovo obrazovanje u kreativnom i estetskom razvoju. Umjetnost dokazano pozitivno utječe i na mentalno zdravlje, što je u razdoblju pandemije postala još važnija tema s obzirom da istraživanja dokazuju negativan utjecaj pandemije na mentalno zdravlje djece i mladih ("30% djece u izolaciji ili karanteni i 25% roditelja ispunilo je kriterije za PTSP", "Pandemija COVID-19 predstavlja visok rizik za mentalno zdravlje djece i adolescenata " - istraživanje Centra za socijalnu skrb Krapina). Kazalište utječe i na razvoj kognitivnih sposobnosti, razvoj socijalnih vještina i razvoj kritičkog mišljenja - sve ovo onemogućeno je djeci i mladima diljem Hrvatske već više od 18 mjeseci. Smatramo da se ta vrsta obrazovanja ne može samo prepustiti roditeljima/starateljima, nego mora biti sastavni dio odgojno – obrazovnog programa.

Od početka pandemije Covid-19 virusa, propisane mjere za umjetničke manifestacije i događanja mijenjale su se, no nisu izričito, jasno i sustavno uputile umjetnike koji stvaraju za djecu i mlade, kao ni njihove korisnike, kako plasirati i posjećivati umjetničke sadržaje. Ova nesustavnost i nejasnost u donošenju mjera vezanih za umjetničke sadržaje dalo je većini ravnatelja škola i vrtića za pravo da iz objektivnih, ali za umjetnike pogubnih, razloga ne dopuste organizirane dolaske kazališta u škole/vrtiće, kao ni odlaske istih u kazalište.

Kreativna industrija je nakon 18 mjeseci Covid-19 krize devastirana više od bilo koje druge industrije. Donesene mjere onemogućuju rad većine kazališta, a osobito onih na nezavisnoj sceni od kojih većina nema svoj prostor. To znači da ili moraju unajmljivati prostore, što je zbog mjera i ograničenog broja mjesta potpuno neisplativo (čak i uz potporu Ministarstva kulture i medija), ili ne mogu igrati svoje predstave uopće, s obzirom da im je dolazak u škole i vrtiće zabranjen. Uzimajući u obzir sve gore navedeno, obraćamo Vam se sa molbom, ali i prijedlozima, kako riješiti ovu situaciju te ponovno podignuti kazališta na noge, a djeci omogućiti ponovno ostvarivanje svojeg prava na igru koje uključuje i “slobodno sudjelovanje u kulturnom životu” po Konvenciji o pravima djeteta (članak 31.)

Kako bismo mogli provoditi umjetničke sadržaje namijenjene djeci i mladima, jer od toga i za to živimo, predlažemo sljedeće:

  1. Izvedbe kulturno umjetničkih programa u školama i vrtićima

- dolazak umjetnika u škole i vrtiće s covid potvrdama ili negativnim PCR testom

- izvedbe u školskim dvoranama ili drugim prostorima na distanci i propisanom razmaku po svim pravilima koje se inače u školi provode s obzirom na mjere

- organiziranje gledališta tako da djeca sjede u “prostornim balončićima” po principu jedan razred / vrtićka grupa - jedan “balončić”. Između pojedinih balončića u gledalištu se osigurava propisani razmak

2. Organizirani dolazak škola i vrtića u kazališta ili izvedbene prostore

- organiziranje gledališta tako da djeca sjede u “prostornim balončićima” između kojih se osigurava propisani razmak

- korištenje maski u kazalištu je obavezno

Kao primjer dobre prakse svakako bismo željeli navesti projekt Ruksak (pun) kulture – umjetnost i kultura u vrtiću i školi za djecu i mlade u kojem su neki od nas imali sreće sudjelovati i vidjeti kako se na siguran način kulturni programi ipak mogu ponuditi djeci u vrijeme pandemije.

Stoga apeliramo na nadležne institucije u ime svih umjetnika koji se bave kazalištem za djecu i mlade da djeci omogućite odlazak u kazalište i dolazak kazališta u institucije u kojima se djeca i mladi obrazuju kako bismo im u ovim teškim vremenima mogli omogućiti kulturne sadržaje koji su prijeko potrebni za razvoj svakog djeteta. Također vas pozivamo da razmislite i prilagodite mjere vezane za posjet kazalištima za sve umjetničke manifestacije, osobito one tzv. niskog rizika.

Hrvatski centar ASSITEJ uz potporu Kazališnog Epicentra i Hrvatskog centra UNIMA-e

Peticiju možete potpisati ovdje.

Komentirajte

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE