Search
Close this search box.

20. ožujka: Svjetski dan kazališta za djecu i mlade

Svake godine 20. ožujka slavi se Svjetski dan kazališta za djecu i mlade. Hrvatski centar ASSITEJ i Hrvatski centar UNIMA zadnjih desetak godina zajedno obilježavaju SVJETSKI DAN KAZALIŠTA ZA DJECI I MLADE i SVJETSKI DAN LUTKARSTVA.

Ove godine centralna proslava za Hrvatsku zbiti će se u Belišću, u organizaciji Centra za kulturu Sigmund Romberg iz Belišća i naravno Hrvatskog centra ASSITEJ i Hrvatskog centra UNIMA.

U svim gradovima igrati će se predstave za djecu uz koje će se čitati poruke Svjetskog  ASSITEJ-a i Svjetske UNIMA-e, te poruke Hrvatskog centra ASSITEJ i Hrvatskog centra UNIMA.

ASSITEJ (Međunarodna organizacija kazališta za djecu i mlade / Association Internationale du Theatre de l' Enfance et la Jeunesse) je tvorac međunarodne mreže koja povezuje tisuće kazališta i samostalnih umjetnika iz gotovo 80 svjetskih zemalja. Od Japana do Zimbabvea, od Australije do Francuske, od Rusije do Indije, Sjeverne i Južne Amerike i Srednjeg Istoka, ASSITEJ prepoznaje prava djece na obogaćivanje njihovih iskustava kroz umjetnosti. Izazivajući tvorce kazališta za djecu i mlade da teže najvišim kriterijima kazališnih postignuća, ASSITEJ je kulturno jedinstveni glas koji zagovara jednakost, mir, obrazovanje, kulturni i rasni sklad. Hrvatski centar ASSITEJ djeluje od 1996. godine kao udruga kazališta za djecu i mlade u Hrvatskoj. Njegovo članstvo danas čini 28 kazališta za djecu i mlade u Hrvatskoj.

Na SVJETSKI DAN KAZALIŠTA ZA DJECU I MLADE, pod sloganom „Povedite dijete u kazalište“ u  kazalištima prije početka predstave pročitati će se hrvatska poruka koju je napisao Srećko Šestan, ravnatelj Gradskog kazališta Zorin dom, Karlovac. Međunarodnu poruku napisala je Yvette Hardie, predsjednica ASSITEJ-a, Međunarodnog udruženja kazališta za djecu i mlade.

***

HRVATSKA PORUKA ZA SVJETSKI DAN KAZALIŠTA ZA DJECU I MLADE

SREĆKO ŠESTAN, Ravnatelj Gradskog kazališta Zorin dom, Karlovac

 

Poštovani i dragi prijatelji, veliki i mali, mali i veliki, svi vi koji volite kazalište i njegovu čarobnu moć, čestitam vam veliki dan kazališta za djecu i mlade kojeg slavimo u cijelom svijetu i u svim kazalištima koja stvaraju začudne, maštovite i inspirativne predstave baš za vas i sve ljubitelje kazališne umjetnosti koji će nam se tek pridružiti.

Kazalište ima i čuva onu neotkrivenu tajnu koja svojom snagom pobuđuje najiskrenije osjećaje i nalazi put do srca svakog gledatelja, koji svojom vjerom u ispričano, pokazano i proživljeno, nalazi put do novih saznanja i spoznaja koja svakom od nas širom otvara vrata mašte te nas potiče da svijet oko sebe doživljavamo boljim nego što on možda doista i jest.

Svakom kazališnom umjetniku i djelatniku upravo ste vi, draga publiko, glavna inspiracija, motivacija i odgovornost u promišljanju i stvaranju. Vaša spremnost da se prepustite čaroliji i mašti prikazanog na sceni pokreće imaginaciju autora i glumaca i tako postajete motor i pokretač kreativnosti.

Kazalište može bez svega, ali ne može bez glumca i publike. Dovoljan je jedan glumac i jedan gledatelj da se stvori kazalište, ali ako nema gledatelja nema ni kazališta. Stoga draga publiko vi baš vi ste kamen temeljac na kojem počiva kazalište. Važno je da se svi uključimo i omogućimo pristup kazalištu svima od najranije dobi.

Roditelji, bake, djedovi, svi članovi porodice i prijatelji, učitelji, nastavnici i profesori povedite svoje najmlađe u kazalište ili bar krenite kad oni povedu vas. Čeka vas čarolija kazališta, najljepša čarolija koja postoji od kad je svijeta i vijeka. DOBRODOŠLI U KAZALIŠTE!

***

MEĐUNARODNA PORUKA

 

Yvette Hardie
Predsjednica ASSITEJ-a, Međunarodnog udruženja kazališta za djecu i mlade

 

 

Današnji je svijet razapet podjelama i antagonizmima. Svud oko nas su lideri i strategije koje nastoje okrenuti ljude jedne protiv drugih, na temelju rase, jezika, kulture, ekonomskog statusa, spola, seksualne orijentacije, lojalnosti ideji, pripadnosti ili ne ... Skoro svaki aspekt naše čovječnosti netko je iskoristio da unese veću podijeljenost i izgradi više zidove sumnje i mržnje. Kao rezultat toga, čini se da smo okrenuli leđa Ubuntuu, afričkoj filozofiji koja kaže: "Ja jesam zato što ti jesi" i "osoba je osoba kroz odnose s drugim ljudima."

Kako možemo djelovati da poništimo ovu veliku nepravdu koju činimo našoj djeci i, zapravo, sebi?

Djeca moraju biti u mogućnosti uživati u trenucima zajedništva u kojima ih se podsjeća na ono zajedničko, pri čemu mogu uvažavati različite stvarnosti onoga što znači biti čovjek. Potrebni su im prostori u kojima mogu istraživati nove načine razmišljanja koji dovode u pitanje one antagonističke govore, prostori u kojima osjećaju suosjećanje za one koji se najviše razlikuju od njih samih. Djeca trebaju konkretna iskustva zajedništva u zajednici da ih se podsjeti na radost i ljepotu koju svijet može ponuditi.

ASSITEJ vjeruje da kazalište otvara mnoga vrata koja nam pomažu da osjetimo veću povezanost s drugima, a što je najvažnije – i s nama samima.

Nedavno je The New Victory Theatre u New Yorku objavio rezultate petogodišnjeg istraživanja o dobrobitima kazališta za djecu i mlade. Jedan od ključnih neočekivanih rezultata bio je da je posjećivanje kazališta toj djeci dalo veću nadu u budućnost. Ti su rezultati bili uspoređeni s kontrolnom skupinom. Utvrdilo se da oni, koji nisu bili na kazališnim predstavama i radionicama u istom razdoblju, manje vjeruju u svoje perspektive u smislu mogućnosti studiranja i rada.

Zašto je nada toliko važna? Nada stvara pozitivnu energiju koja se pretvara u samopouzdanje, snagu volje, otpornost i konačno u konkretne akcije kako bi se promijenilo nešto u vlastitom životu i u životima drugih. Svako dijete treba imati nadu.

Obvežimo se stoga da ćemo danas u kazalište povesti dijete ili mladu osobu i prikupiti potrebnu podršku kako bi se osiguralo da svako dijete ima pristup umjetnosti i kazalištu, bez obzira na njihove osobne ili socijalne prilike. A za one od nas koji radimo u struci, obvežimo se da ćemo pružiti kvalitetna iskustva koja će činiti razliku u tome kako mlađa generacija doživljava svijet – u ime današnjice i sutrašnjice.

Komentirajte

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE