Search
Close this search box.

Demetrova nagrada za životno djelo Zvonimiru Mrkonjiću

Književnik i prevoditelj, kritičar i teoretičar, urednik i dramaturg, ali i akademik, dobitnik je ovogodišnje nagrade Hrvatskog društva kazališnih kritičara i teatrologa (HDKKT)

Povjerenstvo za dodjelu nagrade u sastavu dr. art. Mira Muhoberac (predsjednica Povjerenstva), dr. sc. Višnja Kačić Rogošić i dr. sc. Martina Petranović na sjednici održanoj 27. travnja 2021. godine donijelo je odluku da se Demetrova nagrada za životno djelo  Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa 2021. godine dodijeli dugogodišnjem članu Društva, hrvatskome književniku i prevoditelju, kritičaru i teoretičaru, uredniku i dramaturgu, akademiku Zvonimiru Mrkonjiću.

Nagrada se sastoji od povelje i skulpture koja je rad Martina Babić, te novčanoga iznosa od 10.000,00 kuna, a u obrazloženju, koje u nastavku prenosimo u izvorniku, među inim stoji da je nagradu zaslužio jer je njegov "opus u teatru i za teatar, iz perspektive Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa, također može smatrati svojevrsnim oblikom intelektualnoga azila hrvatske kazališne kritike i teatrologije kakvim je Mrkonjić, kao što rekosmo, držao kazalište"

Zvonimir Mrkonjić Demetrova nagrada za životno djelo Obrazloženje

Hrvatsko društvo kazališnih kritičara i teatrologa (HDKKT) pokrenulo je 2012. godine Demetrovu nagradu za životno djelo u želji poticanja izvrsnosti u teatrološkom i kritičkom bavljenju kazalištem. Nazvana je prema autoru naše prve kazališne kritike. Dimitrija Demeter objavio je u Danici ilirskoj 13. lipnja 1840. kritiku o prvoj profesionalnoj predstavi na hrvatskome jeziku (Ivan Kukuljević Sakcinski, Juran i Sofija), što se drži početkom profesionalne hrvatske kazališne kritike.

Iako se čini da Hrvatska obiluje nagradama, kad je riječ o području pisanja o kazalištu (teatrologija i kazališna kritika), potpuno je drukčija situacija. U nekim uglednim nagradama ne postoje kategorije za kazališne kritičare i teatrologe (npr. Nagrada Vladimir Nazor, Nagrada grada Zagreba). Postoji samo Nagrada Marko Fotez koja se dodjeljuje svake četvrte godine, ali je ograničena područjem (nagrađuje se teatrološko istraživanje hrvatske drame i kazališta), a Nagrada Petar Brečić nije dodijeljena od 2008. godine i očito je zamrla.

"Kazališna je kritika danas nerijetko u procijepu između politike i skandala, teorija je većinom bazirana na metajeziku i bavljenju fenomenima za malobrojne; tvrdi se da nam ne treba ozbiljno promišljanje kazališta – kako kritičko tako ni teorijsko. Ali pisanje o kazalištu, mišljenje o kazalištu, proučavanje kazališta bitni su i neizbježni suputnici.

Zato je bilo važno pokrenuti strukovnu nagradu za životno djelo koja će uputiti na iznimna dostignuća u području kazališne kritike i/ili teatrologije, a što je praksa svih značajnih strukovnih udruga. Nagrada pomaže struci kako bi se osvijestila, ohrabrila, shvatila vlastitu vrijednost. Jedan je od načina da se podsjeti kako su se teatrologijom i kazališnom kritikom bavili i da se danas bave  odreda ugledni ljudi koji su predanim radom ostvarili i ostvaruju opuse bez kojih bi ne samo hrvatska teatrologija ili kritika nego i naše kazalište bili siromašniji. Upravo zato nagrada nosi Demetrovo ime, ime autora spomenute kritike i svestrana promicatelja kazališta.", navodi HDKKT.

Demetrovu nagradu utemeljilo je Hrvatsko društvo kazališnih kritičara i teatrologa na Godišnjoj skupštini 27. lipnja 2012., a potvrdilo ju je i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, uvrstivši je u plan financiranja. Nagrada se sastoji od skulpture (rad Martina Babića), povelje i novčanog iznosa (10.000,00 kn). Dodjeljuje se na Godišnjoj skupštini.

***

DOSADAŠNJI  DOBITNICI  DEMETROVE NAGRADE ZA ŽIVOTNO DJELO:

 1. BRANKO HEĆIMOVIĆ, teatrolog i povjesničar kazališta.
  Povjerenstvo: Darko Gašparović, Antonija Bogner Šaban i Sanja Nikčević.

 

 1. IGOR MRDULJAŠ, kazališni kritičar i publicist.
  Povjerenstvo:   Boris Senker, Sanja Nikčević, Boris B. Hrovat.

 

 1. BORIS SENKER, kazališni  kritičar,  teatrolog, sveučilišni profesor, pedagog i dramski pisac.
  Povjerenstvo: Vlatko Perković, Mira Muhoberac i Sanja Nikčević.

 

 1. BORIS B. HROVAT, kazališni kritičar.
  Povjerenstvo: Boris Senker, Mira Muhoberac i Sanja Nikčević

 

 1. VLATKO PERKOVIĆ, kazališni kritičar, teatrolog, redatelj i dramski pisac iz Splita.
  Povjerenstvo: Boris Senker, Boris B. Hrovat, Sanja Nikčević.

 

 1. ANTONIJA BOGNER ŠABAN, teatrologinja.
  Povjerenstvo:  Boris Senker, Vlatko Perković, Sanja Nikčević.

 

 1. LJUBOMIR STANOJEVIĆ, kazališni publicist iz Osijeka.
  Povjerenstvo: Boris Senker, Antonija Bogner Šaban, Sanja Nikčević.
  (Nagrada je dodijeljena na Skupštini 10. siječnja 2019.)

 

 1. GIGA GRAČAN R. DRNDARSKI, teatrologinja, kritičarka, prevoditeljica, urednica, novinarka
  Povjerenstvo:Mira Muhoberac, Martina Petranović, Ljubomir Stanojević
  (Nagrada je dodijeljena na Skupštini 26. rujna 2020.)

 

 1. akademik ZVONIMIR MRKONJIĆ, dramaturg, književnik, prevoditelj, teatrolog, kritičar
  Povjerenstvo: Mira Muhoberac, Martina Petranović, Višnja Kačić Rogošić
  (Nagrada je dodijeljena na Skupštini 13. lipnja 2021.)

 

 

 

Komentirajte

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE