Naslovnica > VIJESTI > 24. Prix Marulić Hrvatskom radiju

24. Prix Marulić Hrvatskom radiju

Dodjelom nagrada završen je 24. Međunarodni festival igrane i dokumentarne radiodrame.
Share on facebook
Share on twitter

Dokumentarna radiodrama Hrvatskog radija 'Dan kojega neću za cijeli život zaboraviti' Đina Đivanivića koja govori o brodu Carpathiji, najpoznatijem po tome što je 15. travnja 1912. krenuo u neizvjesno spašavanje brodolomaca s Titanica, kao i o ljudima s toga broda, časnicima, mornarima i putnicima, sudionicima događaja koji im je zauvijek obilježio živote, osvojila je glavnu festivalsku nagradu.

Autor dokumentarne radio drame je Đino Đivanović, urednik Nikica Klobučar, ton majstor Srđan Nogić, a skladatelj Maro Market. Glumica Mia Anočić tumačila je dijelove dnevnika osječke učiteljice Marije Aliuš Bartowski, koji su autentično svjedočanstvo o tim sudbonosnim zbivanjima. Drama je premijerno emitirana u ožujku 2020. godine.

Nagrađena priča prati kronologiju Carpathijinog plovidbenog vijeka, s fokusom na tragične i herojske trenutke koji su dva broda odveli u vječnost. Autentično svjedočanstvo o tim zbivanjima donosi dnevnik Marije Aliuš Bartowski, koja se tog dana našla na Carpathiji putujući iz New Yorka prema Rijeci. Njeni dnevnički zapisi vraćaju priču usred dramatičnih scena spašavanja brodolomaca, ali i portretiraju jednu samosvojnu ženu što je za sobom ostavila izniman privatni i povijesni dokument.

Ambijentalni festival igrane i dokumentarne radiodrame, kojeg pod geslom 'Starim tekstovima u pohode' HRT organizira od 1997. godine u autentičnim prostorima grada Hvara, prošle godine nije održan zbog pandemije, a ove je godine po prvi puta održan online, napominje se. Grand Prix Marulić u kategoriji kratke forme osvojio je rad 'Correspondance Bernarda' Clarka sa Irskoga radija RTE, a u kategoriji drame 'Woyzeck', čiji je producent, redatelj i ton majstor Stefan Weber s Austrijskog ORF-a. Na festivalu u organizaciji Odjela Drame HR-a, od 24. - 28. svibnja predstavljeno je 38 igranih i dokumentarnih ostvarenja iz 20 zemalja, koje je predselekcijska komisija odabrala između 70-ak pristiglih radova.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI