Naslovnica > VIJESTI > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

Uz pregršt repriza premijerno poslušajte i novi tekst Ivane SAjko - 'Pjesma grada (nije za tebe)'.
Share on facebook
Share on twitter

PONEDJELJAK,  31.5.2021.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Višnja Biti: VIVERI IZ DOLA

Viveri su mitska bića za koja se vjeruje da su živjela u selu Dol na Braču prije dolaska ljudi. Nitko ne zna kako izgledaju, ali ih se noću može čuti i zamišljati kako izgledaju, izmišljati priče o njima. O njima nam govore sestra i brat, Ivana i Ermano Gospodnetić, prisjećajući se svoga djetinjstva u selu Dol na otoku Braču, selu sačuvanome u svome izvornome obliku. Oni su nasljednici vrijedne kuće iz 16. stoljeća i dvanaesta su generacija bračke obitelji Gospodnetić.

Autorica: Višnja Biti. Ton-majstor: Tomislav Šamec. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 2. 1. 2019.

 

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ

MARINA VUJČIĆ: A ONDA JE BOŽO KRENUO ISPOČETKA

Tek običan nezadovoljnik svojim životom Božo Belamarić, sredovječni intelektualac, uzima svu svoju ušteđevinu i odlazi iz Dalmacije u Zagreb prvim vlakom, pokušavajući si rekonstruirati život, pokušavajući smetnuti s uma da je u krevetu ostavio svoju bračnu družicu te priznajući sam sebi da ukalupljeni život nije ono što je priželjkivao. Tako poput nekog lunatika sklonog pretjeranoj samoanalizi uzima sobu u hotelu, a za vrijeme večere koju jede sam upoznaje ženu koja je, lako moguće, tek njegova imaginacija. Povrh svega Božo je priprost čovjek, znatiželjan u kojem smjeru je njegov život mogao krenuti. Riječ je o psihološkom romanu, a Božo Belamarić tipični je antijunak egzistencijalističkog romana, nezadovoljni, neostvareni, frustrirani intelektualac, opsesivno okrenut sebi i nesretan.

Redatelj: Dejan Šorak
Ton majstor: Dubravko Robić
Urednica: Maja Gregl
Glume: Asja Jovanović, Dunja Sepčić, Damir Šaban, Beti Lučić, Boris Svrtan
Premijera: 26. – 30.01.2015.

 

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-IGRA

UREDNIK: HRVOJE IVANKOVIĆ

Ivana Sajko: PJESMA GRADA (NIJE ZA TEBE)                                      

PREMIJERA

Redatelj: Mislav Brečić
Skladatelji: Maro Market i Stanislav Kovačić

 

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Janko Polić Kamov : POTRES                         

Janko Polić Kamov (1886, Sušak / Rijeka -1910, Barcelona) hrvatski pjesnik, pripovjedač i dramatičar, rođen je u imućnoj građanskoj obitelji, ali već od najranijeg dječaštva iskazuje gotovo nihilističku sumnju u sve što ga okružuje, a ponajviše u religioznost i malograđanske regule. Umro je u dvadeset i četvrtoj godini života u barcelonskoj bolnici Santa Cruz i pokopan u zajedničkoj sirotinjskoj grobnici bez imena.

Pripovijetka  « Potres » napisana 1908. karakteristična je za Kamovljevo novelističko pismo prožeto dihotomijiom lakrdijaškoga i distanciranoga, pismo u kojem su farsični elementi hibridizirani s neumoljivom, gotovo ledenom analitičnošću.  Ova je eksplozivna i brutalno jasna i iskrena pripovijetka dramatično aktualna i danas u našoj svakodnevnoj opsjednutošću strahom od svega nepoznatoga  i svakoga drugačijeg. I koja se katkada materijalizira kao perverzno prepoznavanje katastrofa poput potresa, poplava, uragana, ratova ili korona virusa, kao zaslužena kazna ili – rješenje.

Nesklon estetskim kanonima i sklon izrugivanju društvenih normi, Janko Polić Kamov  nije bio prihvaćen kao pisac u svoje doba, ali je u suvremenosti zadobio kultni status modernističkoga pisca i prethodnika hrvatske avangardne umjetnosti. Zagrebački konceptualni umjetnik i pjesnik Vlado Martek u svojim akcijama poručuje „Čitajte Kamova“, a mi uzvikujemo: Slušajte Kamova!

Dramska emisija  "Potres" nagrađena je 2. nagradom u kategoriji Kratke forme na međunarodnom radiodramskom festivalu Grand Prix Nova 2020, te nagradom BBC Best European Audio Drama 2021.

Glume: Rakan Rushaidat kao Kamov, u ostalim ulogama Dado Ćosić i Frano Mašković. Dramatizacija: Ivan Vulić. Glazbeni urednik i skladatelj: Maro Market. Ton-majstorica: Lana Deban. Redatelj: Dario Harjaček. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 28. 10. 2019.

 

UTORAK,  01.6.2021.

0,00 – 0,10 HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Andrea Zlatar: VRIJEME I LJUBAV

U kratkome poetskom eseju naslova „Vrijeme i ljubav“ Andrea Zlatar analizira mjerenje vremena kao neprijatelja ljubavi i zalaže se da ono sada, sadašnje vrijeme, postane saveznikom ljubavi.

Glumica: Alma Prica.
Redateljica: Stephanie Jamnicky; glazbeni urednik: Maro Market; tonska majstorica: Katarina Račić. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 31. 5. 2017.

 

14,00 – 15,00, HR III
DOKUMENTARNA RADIO-DRAMA

UREDNIK: NIKICA KLOBUČAR

Ivana Biočina: LOVAČKO KRŠTENJE                               

Pojedinac je kroz povijest pokazivao sklonosti k okupljanju u društva unutar kojih bi se priklonio ideologiji, načinu odijevanja, ritualima i pravilima skupine. Pojedinac kroz grupu pronalazi i gradi svoj identitet. No što ako ideologija i pravila grupe sežu i nameću se dalje od pojedinaca grupe koji su ta pravila svjesno prihvatili kao svoj način života?

Primjer grupe je lovačko društvo. Lovci djeluju unutar tog društva tj. žive i rade po propisanim pravilima. Lovačko društvo ima i svoju hijerarhiju, od predsjednika, lovnika, tajnika, rangiranih članova, sve do novaka koji žele postati dio društva. Održavaju sjednice gdje sprovode pravila i raspravljaju o lovcima koji su ta pravila prekršili. Život po lovačkom kodeksu je svojevrstan lovački ideal. Novacima, kandidatima koji žele pristupiti lovačkom društvu dodjeljuju se mentori koji ih prate cijele godine te promatraju ponašaju li se po pravilima i kodeksu. Nakon godinu dana, ukoliko se mentori izjasne da su novaci uspješno prošli kroz sve zadatke i da su iskazali ponašanje dostojno lovačkog kodeksa, pristupaju velikom završnom lovu i inicijaciji u društvo – Lovačkom krštenju. Na Lovačkom krštenju mentori iznose lovačke grijehe koje su novaci učinili kroz godinu, odabiru odvjetnike, članove društva, te ih pred predsjednikom i drugim članovima lovačkog suda brane. Lovački sud nakon rasprave donosi odluku i iznosi je pred društvom. Prozivaju novake i dodjeljuju im kazne šibanjem i ispijanjem vina. Odvjetnici udaraju novake šibama po stražnjici, a nakon odrađene kazne sud ih polijeva vinom po glavi i krsti. Svećenik ih blagoslivlja te na kraju izgovaraju svečanu prisegu lovačkom društvu. Time postaju članovi društva, zaklinju se u odanost i da će živjeti po lovačkim zakonima.

Autorica: Ivana Biočina; tonmajstor: Srđan Nogić; glazbeni urednik: Maro Market; urednik: Nikica Klobučar

 

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-DRAMA

UREDNICA: LADA MARTINAC KRALJ

Franz Kafka: PREOBRAŽAJ

 Novo tijelo Gregora Samse, trgovačkog putnika koji se jedno jutro budi preobražen, Kafka nije nigdje precizno i doslovno opisao baveći se isključivo njegovim unutrašnjim previranjima, te reakcijama okoline na njegov novi izgled. Upravo izbjegavanje ilustrativnosti i potraga za psihogramom bića koje će okolina i obitelj odbaciti kao balast, jedna je od preporuka da ova genijalna proza nađe put prema mediju koji ostavlja potpuno slobodu primatelju i njegovoj imaginaciji. Remek djelo europske literature 20. stoljeća nalazi svoje mjesto u repertoaru emisije Radio drama urednice Lade Martinac Kralj, čiju adaptaciju potpisuje Dina Vukelić, režija je povjerena vrsnom redatelju Dramskog programa, Mislavu Brečiću, koji je je oko sebe okupio iste takve suradnike: ton majstoricu Lanu Deban, skladatelja Stanislava Kovačića , te glumce Adriana Pezdrica (u ulozi Gregora Samse), te Tenu Nemet Brankov, Doris Šarić Kukuljicu, Mladena Vasaria, Svena Medvešeka, Matiju Prskalo i druge.

Dramatizacija: Dina Vukelić; redatelj: Mislav Brečić; skladatelj: Stanislav Kovačić; UREDNICA: Lada Martinac Kralj
Premijera: 3.11.2020.

 

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Vladimir Vidrić : NA NILU 

Nebo se plavi u tihoj noći…, a njih dvoje plove Nilom. Ona je kraljica Nefris, a on bezimeni rob. Oboje umiru od ljubavi. Na kraju, ona odlazi natrag u dvor, a on niz Nil. Majstorska ljubavna poezija Vladimira Vidrića uronjena je u valove radiofonskoga plova.

Igraju: Mia Krajcar, Slavko Juraga, Alen Šalinović. Redateljica: Stephanie Jamnicky. Glazbena urednica: Franka Meštrović.Ton-majstorica: Lana Deban.Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 27. 11. 2019.

  

23,00 - 24,00, HR II
KRIK   -    KRIMIĆ I KOMEDIJA   

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ

 Austin Freeman:  PORUKA IZ DUBINE MORA

 Austin Freeman napisao je krimić u maniri klasičnog engleskog krimića nasljeđujući tradiciju Doyla. Mlada djevojka okrutno je ubijena u vlastitom krevetu. Sve upućuje na ubojstvo iz ljubomore. Policija  slučaj smatra jednostavnim, no tek će pomna istraga iskusnog liječnika pokazati da je ubojica netko na koga nitko nije posumnjao.

Redatelj: Goran Ribarić, dramatizacija: Dubravko Torjanac, tonmajstor: Srđan Nogić, glazbeni dramaturg: Franka Meštrović.
Glume: Livio Badurina, Ivan Čulić, Martina Čvek, Slavica Knežević Torjanac, Fabijan Pavao Medvešek, Sreten Mokrović, Tena Nemet Brankov, Žarko Savić i Ranko Zidarić.
Premijerno emitirano: 28.5.2019.

 

SRIJEDA,  02.6.2021.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Andrea Zlatar: RITUALI KAVE

U kratkome poetskom eseju naslova „Rituali kave“ Andrea Zlatar suptilno raščlanjuje fenomen naše ovisnosti o ispijanju kave bilo u samoći vlastite sobe ili njezinu dijeljenju s drugima kao neophodni oslonac kojemu pribjegavamo u najraznolikijim ne/milostima svakodnevice.

Redateljica: Stephanie Jamnicky; glazbeni urednik: Maro Market; tonska majstorica: Katarina Račić. Urednica: Katja Šimunić.
Glumica: Alma Prica.
Premijera: 29. 5. 2017.

 

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Nikica Klobučar: MALI NOĆNI LOV  

Kratka dokumentarna forma o lovu na ribe, o dječjoj zaigranosti, znatiželji i oduševljenju. O dječjem otkrivanju (pod)morskoga svijeta na jednom dalmatinskom otoku, jedne magične ljetne noći. Sudjelovali su: Toni, Maroje i Mikula Meštrović, Mihael Klobučar i Ana Smokvina. Autor: Nikica Klobučar. Ton-majstor: Srđan Nogić. Urednica: Katja Šimunić.

Premijera:  21. 9. 2020.

 

ČETVRTAK,  03.6.2021.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Vladimir Vidrić : „Kipovi“,  „Adieu“

Poput tamnih pejzaža ova poetska radiofonska meditacija združuje dvije melankolične pjesme „Kipove“  i „Adieu“ Vladimira Vidrića (1875-1909), velikoga stvaratelja svemoćnih ljubavnih zarona.

Igraju: Slavko Juraga, Alen Šalinović. Redateljica: Stephanie Jamnicky. Glazbena urednica: Franka Meštrović.Ton-majstorica: Lana Deban.Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 4. 11. 2019.

  

18-00-19,00, HR III
RADIO-ATELJE

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Jasna Mesarić:  EKLIPSA

Kao što pomrčina Sunca može biti totalna, anularna, parcijalna i hibridna, tako je i radiofonska igra Jasne Mesarić naslova “Eklipsa”  u svojim auditivnim pojavnostima potpuna u elementarnoj pripadnosti zvuku, prstenasta u ulančavanju pet ženskih glasova (poludjela Babilonska kula, egipatska plesačica Kuchuk Hanem i tri današnje žene), djelomična u svojem ograničenom trajanju od 39 minuta i nadasve hibridna u svojoj čežnji da bude odsutna iz realnosti i istodobno iz umjetničke nužnosti žudi da bude odgovorno prisutna.

Pri potpunoj pomrčini zbivaju se četiri dodira: rub Mjeseca nailazi na rub Sunca, napredujući rub Mjeseca stiže do suprotnoga Sunčeva ruba, zalazni Mjesečev rub dotiče početni rub Sunca, Mjesec napušta Sunce.  Tako u  “Eklipsi” prvi se dodir zbiva kada rubovi tekstova Gustava Flauberta i Gérarda de Nervala (i njihovih putovanja na Istok) dotiču rubove poetskih refleksija koje Jasna Mesarić podnaslovljuje zemljopisnom poemom; drugi su dodir napregnuti i napredujući rubovi ženskih glasova koji zuje, bruje, jecaju, vrište i govore te stižu do suprotnoga ruba valovito šumne elektronske  glazbe; treći je dodir kada zalazni rub izgovorenoga dotiče početni rub ton-majstorskih zvučnih tkanja te onaj četvrti kada Jasna Mesarić napušta osjetilno znanje stečeno u prethodnim radiofonskim realizacijama i baca se u vis. Autorica se padajući penje prema eklipsi  (izvedeno iz starogrćke imenice ἔκλειψις ,ékleipsis), preispitujući njezina značenja „pada“ i „zamračenja nebeskog tijela“, odnosno, izvedeno od glagola ἐκλείπω (ekleípō), značenja infinitiva „ napustiti"," potamniti "ili" prestati postojati” te, na kraju, kada su srušene kule Babilonske, izmiješani jezici i izmišljeni novi, algoritamski, kada je izmaštana potpuno savršena i harmonična, ali i potpuno komodificirana i digitalna Zemlja, autorica kaže: „Ja bih ... ja bih ... / Ipak / Ako je moguće / Zadržala jednu slabost / Ili dvije...“

Glumice: Jelena Miholjević, Urša Raukar, Jasna Bilušić, Maja Posavec, Lela Margitić i Marta Schwaiger. Skladatelj: Mate Matišić.
Glazbena urednica: Adriana Kramarić. Ton-majstorice: Marijana Begović i Marija Pečnik Kvesić. Redateljica: Jasna Mesarić.  Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 5. 3. 2020.

  

PETAK,  04.6.2021.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Vladimir Vidrić : Davno su sinule zvijezde…“ , “Romanca“

Sublimni ljubavni poetski drhtaj Vladimira Vidrića naslovljen „Davno su sinule zvijezde…“ utopljen u nježnom radiofonskom okružju predigra je bitci sa smrtnom posljedicom.  Ljubomorni muž se u “Romanci“ obračunao s ljubavnikom svoje voljene Blanke. A pjesnik Vidrić završno kaže: „Kad on priđe k njojzi – zbunjen susta. / Teško j’ diso, drhtala mu usta. /I dugo je stajao’ i tako –
Jedan paž ga vidje gdje je plako.“

Igraju: Mia Krajcar, Slavko Juraga, Alen Šalinović. Redateljica: Stephanie Jamnicky. Glazbena urednica: Franka Meštrović.Ton-majstorica: Lana Deban.Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 6. 11. 2019.

 

13,30 – 14,30, HR III
IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRMA

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ 

Gotfried August Bürger – Dubravko Torjanac: POSLJEDNJA PUSTOLOVINA BARUNA MÜNCHAUSENA

Redatelj: Mislav Brečić
Datum premijere: 7. 10. 1998.

 

SUBOTA,  05.6.2021.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Andrea Zlatar: KAŠNJENJE

U kratkome poetskom eseju naslova „Kašnjenje“ Andrea Zlatar analizira svoju sklonost stihovima Renéa Chara: Žuri ti se da pišeš / žuri ti se da pišeš / kao da kasniš za svojim životom. U dijalogu s tim stihovima autorica počinje shvaćati osobnu istinu kašnjenja kao neprestanog odgađanja, a u krajnjoj konzekvenci  - odgađanja života.

Redateljica: Stephanie Jamnicky; glazbeni urednik: Maro Market; tonska majstorica: Katarina Račić. Urednica: Katja Šimunić.
Glumica: Alma Prica.
Premijera: 30. 5. 2017.

 

10,00 – 10,10, HR III
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Marko Pogačar:  SVI KIŠOBRANI 

Hrvatski pjesnik Marko Pogačar piše o fenomenu popravljanje kišobrana i krpanja lonaca koji su s prošlim stoljećem izumrli. A s njima zauvijek i neki zvukovi, povici, napjevi, geste i osjećaji. I ljudi.

Glumac: Živko Anočić. Skladatelj: Stanislav Kovačić. Glazbena urednica: Adriana Kramarić. Ton-majstorica: Marija Pečnik Kvesić. Urednica i redateljica: Katja Šimunić.
Premijera: 3. 10. 2018.

  

18,05 – 18,55, HR I
RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

UREDNICA: LADA MARTINAC KRALJ

Ivan Bakmaz: VJERODOSTOJNI DOŽIVLJAJI S PSIMA

U žanrovskom amalgamu nadrealne ludističke bajke i metafore o posljedicama ljudske ravnodušnosti svijet je podijeljen na pse i ljude, a ljudi opet na one kojima psi znače puno više od ljudi i na one kojima psi kao i ljudi ne znače baš – ništa. Prateći glavno lice, gospodina Fabijana, koji spada u posljednju kategoriju, i koji će svoju usamljenost utopiti u bračni odnos s gospođicom Tratinčicom, a koja pak svoju usamljenost utapa u odnos s kujicom Herkulicom, Bakmazovi svjetovi se prepliću do tragičnih razmjera. Psi će podignuti bunu protiv svake vrste zloupotrebe, a ljudi će se udaljiti jedni od drugih kriveći svatko svakoga za to što se zbilo. U svijetu vjerodostojnih doživljaja trijumfira nasilje i malograđanske predrasude. Nada je samo u tome što strah od osamljenosti može čovjeka nagnati da razvije empatiju kako za prirodu, tako i za svoje bližnje.

Dramski tekst Ivana Bakmaza objavljen je 1979 godine, a igran dvije godine poslije u varaždinskom kazalištu u režiji Petra Večeka. Iako napisan u nekom sasvim drukčijem vremenu od današnjeg, ovaj tekst pogađa nevjerojatno precizno neuralgične točke i ovih naših dana. U tome leži osnovni razlog njegovog radijskog „uprizorenja“ kojeg u tekstualnom i redateljskom segmentu potpisuje redateljica Hana Veček koja svoje poštovanje prema originalu podvlači adaptacijom koja je maksimalno sačuvala Bakmazovu strukturu i motive. Prvi suradnici, ton majstor T. Šamec i glazbeni urednik M. Market, dali su svoj autorski doprinos realizaciji, kao i vrsna glumačka ekipa.

Redateljica i adaptatorica: Hana Veček; ton majstor: Tomislav Šamec; glazbeni urednik: Maro Market.
Glume: Janko Rakoš, Daria Knez, Goran Grgić, Ozren Grabarić, Filip Križan, Ranko Zidarić i Ugo Korani
Premijera – 30. lipanj 2018

  

NEDJELJA, 06.6.2021.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Ivan Slamnig: BARBARA 

Poezija istaknutog suvremenog pjesnika, proznog pisca i esejiste Ivana Slamniga (1930 – 2001) odlikuje se duhovitom igrom riječi i nerijetko ironijom, a pjesma „Barbara“ postala je zaštitni znak njegove poetike.

Redatelj: Mislav Brečić; skladatelj: Stanislav Kovačić; ton majstorica: Katarina Barišić; urednica: Željka Turčinović.
Poeziju čitaju: Jelena Miholjević, Rakan Rushaidat.
Premijerno emitirano: 21. 01. 2013.

 

16,05 – 16,45, HR I
RADIOIGRA ZA DJECU  I MLADE

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ 

Selma Parisi: MJESEČEV ZAGRLJAJ  

Dječak koji ljeto provodi s djedom u zabačenom selu uz granicu upoznaje tajanstvenu djevojčicu koja iz daleka putuje prema Mjesečevom brdu.

Bijeg od rata i tragična sudbina izbjegle djece te susret s dječakom koji o svemu ne zn ništa osim senzacionalističkih vijesti iz medija tema je ove radioigre za djecu i mlade. Suptilna , poetična, oštra i tužna ova priča govori mnogo i o svima nama.

Redateljica: Stephanie Jamnicky, tonmajstorica Marija pečnik Kvsić, glazbena dramaturginja: Franka Meštrović, glumili su Mladen Vujičić, Tena Nemet Brankov, Dražen Šivak i Ene Kišević.
Premijerno emitirano : 27. 09. 2020.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE