Naslovnica > BESPLATNI SADRŽAJ > Nedugo nakon što su novinari pitali premijera o HNK Zagreb, kazalište je jučer naprasno zatvoreno

Nedugo nakon što su novinari pitali premijera o HNK Zagreb, kazalište je jučer naprasno zatvoreno

Mjesec dana nakon podizanja kaznene prijave i isto toliko ministričinog uvjeravanja javnosti kako je u zagrebačkom HNK sve u apsolutno najboljem redu, kazalište je naprasno zavoreno čim je pitanje o toj kući dobio i sam premijer.
Share on facebook
Share on twitter

U srijedu, 16. prosinca, na dan kad se navršilo točno mjesec dana od podizanja kaznene prijave Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi protiv intendantice HNK u Zagrebu, Dubravke Vrgoč, premijer Andrej Plenković je izašao iz samoizolacije, a već dan kasnije suočio se s prvim novinarskim pitanjem o stanju u zagrebačkom HNK.

Na gradilištu druge cijevi tunela Učka, oko 14:00 sati novinarka N1 televizije Ivana Kopčić upitala je premijera Plenkovića za komentar situacije u nacionalnom teatru. Ustvrdio je da je u stalnom kontaktu s ministricom kulture i medija, te da je siguran kako će ta situacija uskoro biti riješena.

Samo par sati kasnije, točnije u 18:11 sati, na mrežnim stranicama HNK u Zagrebu osvanula je obavijest kako se kazalište zatvara do daljnjega:

"Zbog trenutačne epidemiološke situacije i prema preporukama osnivača, do daljnjega otkazujemo program u našem kazalištu. O svim promjenama obavještavat ćemo vas na našim stranicama.
Želimo vam sretne božićne i novogodišnje blagdane u nadi da ćemo se što prije vidjeti.", stoji na stranicama HNK u Zagrebu.

Odluku su, tvrdi se, donijeli osnivači - Grad Zagreb i Republika Hrvatska, odnosno Ministarstvo kulture i medija, a ne uprava kazališta, dakle isti oni koji su prije samo nekoliko dana tvrdili kako je u kazalištu sve u redu.

Obavijest o zatvaranju kazališta nije do danas proslijeđena novinarima, a u kolikoj žurbi je donesena najbolje svjedoči činjenica da se iznad nje na stranicama HNK i dalje nalaze najave otkazanih programa - Adventa u HNK, Božićnog koncerta i premijere predstave Gdje se kupuju nježnosti. Ako je pak suditi po stranici na kojoj se nalazi raspored izvedbi, kazalište bi ponovno trebalo početi s radom tek 26. siječnja.

Podsjetimo kako je predsjednik Kazališnog vijeća, Duško Ljuština, još u ponedjeljak u emisiji Izvan okvira N1 televizije ustvrdio kako je upravo vijeće kojem je na čelu odlučilo da u kazalištu do daljnjega više "neće biti velikih dramskih i baletnih izvedbi", ne i da se kazalište zatvara.

Što se, osim novinarskog pitanja premijeru, promijenilo od ponedjeljka do četvrtka pa je umjesto da radi smanjenim kapacitetom HNK u Zagrebu postalo jedino javno kazalište u Hrvatskoj koje je do daljnjega zatvoreno, pitanje je na koje odgovor ni od osnivača ni od Kazališnog vijeća niti od uprave kuće nismo uspjeli dobiti.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI