Naslovnica > BESPLATNI SADRŽAJ > Nedugo nakon što su novinari pitali premijera o HNK Zagreb, kazalište je jučer naprasno zatvoreno

Nedugo nakon što su novinari pitali premijera o HNK Zagreb, kazalište je jučer naprasno zatvoreno

Mjesec dana nakon podizanja kaznene prijave i isto toliko ministričinog uvjeravanja javnosti kako je u zagrebačkom HNK sve u apsolutno najboljem redu, kazalište je naprasno zavoreno čim je pitanje o toj kući dobio i sam premijer.

U srijedu, 16. prosinca, na dan kad se navršilo točno mjesec dana od podizanja kaznene prijave Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi protiv intendantice HNK u Zagrebu, Dubravke Vrgoč, premijer Andrej Plenković je izašao iz samoizolacije, a već dan kasnije suočio se s prvim novinarskim pitanjem o stanju u zagrebačkom HNK.

Na gradilištu druge cijevi tunela Učka, oko 14:00 sati novinarka N1 televizije Ivana Kopčić upitala je premijera Plenkovića za komentar situacije u nacionalnom teatru. Ustvrdio je da je u stalnom kontaktu s ministricom kulture i medija, te da je siguran kako će ta situacija uskoro biti riješena.

Samo par sati kasnije, točnije u 18:11 sati, na mrežnim stranicama HNK u Zagrebu osvanula je obavijest kako se kazalište zatvara do daljnjega:

"Zbog trenutačne epidemiološke situacije i prema preporukama osnivača, do daljnjega otkazujemo program u našem kazalištu. O svim promjenama obavještavat ćemo vas na našim stranicama.
Želimo vam sretne božićne i novogodišnje blagdane u nadi da ćemo se što prije vidjeti.", stoji na stranicama HNK u Zagrebu.

Odluku su, tvrdi se, donijeli osnivači - Grad Zagreb i Republika Hrvatska, odnosno Ministarstvo kulture i medija, a ne uprava kazališta, dakle isti oni koji su prije samo nekoliko dana tvrdili kako je u kazalištu sve u redu.

Obavijest o zatvaranju kazališta nije do danas proslijeđena novinarima, a u kolikoj žurbi je donesena najbolje svjedoči činjenica da se iznad nje na stranicama HNK i dalje nalaze najave otkazanih programa - Adventa u HNK, Božićnog koncerta i premijere predstave Gdje se kupuju nježnosti. Ako je pak suditi po stranici na kojoj se nalazi raspored izvedbi, kazalište bi ponovno trebalo početi s radom tek 26. siječnja.

Podsjetimo kako je predsjednik Kazališnog vijeća, Duško Ljuština, još u ponedjeljak u emisiji Izvan okvira N1 televizije ustvrdio kako je upravo vijeće kojem je na čelu odlučilo da u kazalištu do daljnjega više "neće biti velikih dramskih i baletnih izvedbi", ne i da se kazalište zatvara.

Što se, osim novinarskog pitanja premijeru, promijenilo od ponedjeljka do četvrtka pa je umjesto da radi smanjenim kapacitetom HNK u Zagrebu postalo jedino javno kazalište u Hrvatskoj koje je do daljnjega zatvoreno, pitanje je na koje odgovor ni od osnivača ni od Kazališnog vijeća niti od uprave kuće nismo uspjeli dobiti.

Odgovori

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE