Naslovnica > PREDSTAVE > Carmen (HNK Zagreb)

Carmen (HNK Zagreb)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Ciganka, vojnik i toreador - jedan od najpoznatijih i najnesretnijih ljubavnih trokuta (opet) na sceni zagrebačkog HNK.
autorski tim funkcija
Yamala-Das Irmicisuradnik za režiju
Carla Gallerikostimograf
Fiammetta Baldiserrioblikovatelj svjetla
Marcello Mottadellidirigent*
Luka Vukšićzborovođa
Vlatka Peljhankoncertni majstor
Marija Dražančićšaptač
Vjekoslav Babićkorepetitor
Aleksandra Ćorlukainspicijent
Zrinka Petrušanecinspicijent
Arnaud Bernardredatelj
Arnaud Bernardscenograf
Arnaud Bernardautor videa
Silvana Čuljakkorepetitor
Helena Borovićkorepetitor
Georges Bizetskladatelj
Mojca Ramušćakkoncertni majstor
Zlatko Wurzbergprevoditelj libreta
Josip Šegodirigent*
Nina Cossettokorepetitor
Ludovic Halévylibretist
Henri Meilhaclibretist
Sanja Ivićjezični savjetnik

Opera Carmen prvi put je ugledala svjetlo dana davnog 3. ožujka 1875. godine u pariškoj Operi Comique i – da, naravno, već po poznatoj shemi, kao i mnoga druga svjetski poznata operna imena – doživjela neuspjeh, u ovom slučaju jer je bila isuviše nemoralna.

Georges Bizet dobio je narudžbu od umjetničkog ravnatelja Opere Comique Camilla du Loclea, da napravi operu na temu Marimeeove pripovjetke. Za pisanje libreta su angažirani već iskušani stručnjaci – Henri Meilhac i Ludovic Halevy, koji su u skladu s uzusima su onodobne glazbeno scenske produkcije prilagodili oštri realizam Mériméove pitoreskne pripovjedačke proze.

Izbacili su iz novele Garciu, muža fatalne Ciganke, a kao protutežu uveli lik nježne Micaele. Toreador je dobio zvučnije ime, pa je od Lucasa postao Escamillo. Sama pak Carmen, od fatalističke je, sirovo elementarne Mériméeove heroine, koja se ni po cijenu života neće odreći slobode, u opernom predlošku postaje i fatalna žena u klasičnom ljubavnom trokutu.

Bizet nikada nije bio u Španjolskoj (za razliku od Mériméea koji ju je proputovao uzduž i poprijeko!), a njegov jedini doticaj sa španjolskom glazbom bilo površno poznavanje nekoliko španjolskih narodnih pjesama. Pa ipak, glazba Carmen «španjolska» je po duhu i ugođaju i više od bilo čega svjedoči o snazi Bizetova glazbena talenta i stvaralačke imaginacije. Po tome ona živi autonomnim životom i u tome je vjerojatno tajna njena trajanja.

Danas je priča o strasnom i kobnom ljubavnom trokutu između andaluzijske ciganke Carmen, vodnika don Josea i toreadora Escamilla jedna od najizvođenijih u svijetu, a za poznatu Habaneru znaju vjerojatno i osobe koje nikada nisu kročile nogom u kazalište.

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE