Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Video svjedočanstvo zboristice HNK u Zagrebu: Prepušteni smo na milost i nemilost zarazi

Video svjedočanstvo zboristice HNK u Zagrebu: Prepušteni smo na milost i nemilost zarazi

Nakon što smo jučer objavili detalje problema s COVID-19 krizom u Orkestru HNK u Zagrebu, danas nam se video-svjedočanstvom s gotovo identičnom pričom u Zboru kazališta, javila jedna njegova članica. [VIDEO]
Share on facebook
Share on twitter

Tena Lebarić dugogodišnja je članica zbora HNK u Zagrebu, te jedna od osoba koje su u tom kazalištu oboljele od novog korona virusa. Ponuka razvojem događaja proteklih dana, a nakon što smo objavili priču o tome kako se zaraza širila u Orkestru, poslala nam je svoje svjedočenje o tome kako su se gotovo identični događaji zbivali nešto ranije u ansamblu Zbora HNK u Zagrebu.

Njezino svjedočanstvo prenosimo u cijelosti.

***

 

Dobar dan,
Ja sam Tena Lebarić i govorim u ime velike većine umjetnika koji rade u HNK Zagrebi koji su strahu od javnog eksponiranja i možebitnih reperkusija od strane kazališta.
Motivirani izjavama Uprave HNK i intendantice Dubravke Vrgoč koje su prenijeli vodeći hrvatski mediji, našli smo potrebnim iznijeti svoju stranu priče, to jest stranu velike većine umjetnika HNK, koja u bitnom odstupa od njihove službene verzije koju nastoje nametnuti u javnosti.

Problemi u kazalištu počinju s predstavom koja je održana 29.10., a na kojoj je prisutan i zaraženi statist. Nakon tog događaja, prema saznanjima pojedinih članova ansambla, iako je zaraženi statist ustvrdio putem liječničkog nalazada je pozitivan i obavijestio Upravu HNK, Uprava nije postupila po uputama epidemiologa i isti čas obavijestila djelatnike i uputili ih u izolaciju, što je bilo nužno za očuvanje zdravlja ostalih djelatnika. Čak štoviše, nakon sporne predstave kazalište odlučuje izvesti još dvije predstave i još jednu probu za Čarobnu frulu, na kojoj jedni od drugih saznajemo da je izbila zaraza.

Na posljednjoj probi direktor, gospodin Mottadeli rekao je da je samo dvoje solista obaviješteno da se pričuvaju, dakle nisu ni upućeni u službenu izolaciju i ne nastupaju sljedeći dan na predstavi, nakon čega saznajemo da nam je prešućena zaraza i pokušavamo prodrijeti u javnost i ukazati na našu zdravstvenu ugrozu.

U tome u konačnici ne uspijevamo jer je korona virus dosad dobilo već preko 19 osoba, a jedan kolega je u COVID bolnici u Dubravi na intenzivnoj njezi na kisiku već deset dana.

Smatramo da se to nije moralo dogoditi, da se to moglo izbjeći da je rukovodeće osoblje na vrijeme izvijestilo o opasnosti.

Razlog radi kojeg sam se osjetila posebno pogođenom ovakvim postupanjem rukovodećeg osoblja leži u činjenici da je moje dijete, kronični bolesnik, ima kronični bronhitis što ga svrstava u najrizičniju skupinu. Možete zamisliti kako sam se osjećala u trenutku kad sam saznala da sam sama pozitivna na korona virus, da sam se zarazila u kazalištu i koliko sam se bojala za zdravlje i život svojeg djeteta.

Nas zaposlenike HNK izuzetno je rastužila činjenica, da o ovome problemu rukovodeće osoblje HNK nastoji javno polemizirati na način da u potpunosti umanjuje značaj vlastitog propusta, a primijetili smo da u tome imaju podršku Ministarstva koje operni ansambl izjednačuje sa sudionicima nogometne utakmice.

Dodatno želim istaknuti da je sprovođenje epidemiološki mjera u HNK potpuno neadekvatno, odnosno primjenjuju se pravila koja ne dovode do profilaktičkog učinka mjera jer sve što vrijedi izvan pozornice vezano za nošenje maski I distancu, ne vrijedi dok su umjetnici na pozornici.

Smatramo da rukovodeće osoblje nije uopće ozbiljno shvatilo problem zaraze COVID-om te da nas je ostavilo na milost i nemilost zarazi, a što samo po sebi predstavlja dovođenje djelatnika u opasnost za zdravlje.

Ono što posebno želim napomenuti, a time smo svi umjetnici zajedno zgroženi i šokirani, su neistinite optužbe da ne želimo raditi. Naprotiv. Imamo veliku želju raditi i nije nam namjera da se kazalište zatvori već da se javno ukaže na našu zdravstvenu ugrozu i da nastavimo raditi uz korektno provođenje epidemioloških mjera, a ovakve optužbe nas još samo više učvršćuju u stavu zajedno da su naša prava, radnička i ljudska, do temelja povrijeđena. Uprava je također išla toliko daleko, da je tražila od nas da potpišemo retroaktivno bolovanje što smo, naravno, odbili.

 

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI