Naslovnica > BESPLATNI SADRŽAJ > Hrvatska liječnička komora o situaciji u HNK Zagreb: Liječnici ne smiju podleći zahtjevima poslodavaca

Hrvatska liječnička komora o situaciji u HNK Zagreb: Liječnici ne smiju podleći zahtjevima poslodavaca

Nakon što smo jučer objavili dokaze da Uprava HNK Zagreb vrši pritisak na zaposlenike da od svojih liječnika ishode antedatirane doznake bolovanja, zatražili smo o cijelom slučaju i komentar Hrvatske liječničke komore.
Share on facebook
Share on twitter

Kako smo detaljno pisali ovdje, u nastojanju da prikrije zarazu u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu te što duže održi privid posve neometanog funkcioniranja kuće, Uprava tog kazališta tražila je od zaposlenika Orkestra da antedatiraju bolovanje, odnosno da od svojih obiteljski liječnika zatraže retroaktivne doznake.

Da nije riječ o izoliranom slučaju, potvrđuje i dokument koji smo dobili u međuvremenu, a koji na gotovo identičan način kao i od Orkestra, lažiranje termina bolovanja traži i od Zbora HNK u Zagrebu, a također je nastao 11. studenoga.

Reakcija Hrvatske liječničke komore

Kako neslužbeno saznajemo, pritisak na obiteljske liječnike zaposlenika HNK u Zagrebu i dalje ne prestaje, pa smo stoga komentar cijele situacije zatražili od Hrvatske liječničke komore (HLK).

Odgovorila nam je dr.med. Vikica Krolo, zamjenica predsjednika HLK, a njezin odgovor prenosimo u cijelosti.

"Bolovanje i način vođenja bolovanja su propisani Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju i pravnim aktima HZZO-a. Obiteljski liječnici moraju poštovati te akte jer u protivnom bi kršili Zakon i Ugovor s HZZO-om. Cijeli process, kao i to vodi li se uredno dokumentacija, kontroliraju ovlašteni kontrolori HZZO-a. Ti kontrolori imaju uvid u zdravstveni karton pacijenata. Zakon ne dozvoljava antidatiranje bolovanja i obiteljski liječnici se zakonski propis, jasno, moraju držati.

Liječnici točno znaju što je bolest COVID-19, a što izolacija od bolesti COVID-19.

Obiteljski liječnici su odgovorni za vođenje bolovanja ili izolacije i ne podliježu niti smiju podleći zahtjevima poslodavaca.

Podaci o tome je li netko testom pozitivan na COVID-19 (znači da je bolestan i određuje mu se bolovanje) ili mu je određena mjera samoizolacije (i određuje mu se na doznakama šifra izolacije) može se provjeriti u digitalnoj platformi koju vode epidemiolozi.", zaključuje dr. med Vikica Krolo.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI