Naslovnica > IZDVOJENO > Radio pregled tjedna [16. -22.11.2020.]

Radio pregled tjedna [16. -22.11.2020.]

Premijerno poslušajte 'MONOVID-19, drugi val' autora Jasnea Jasne Žmak, Katje Grcić, Espija Tomičića i Tene Štivičić, a od brojnih repriza u ostatku programa izdvajamo nagrađeni 'Potres' prema istoimenom predlošku Janka Polića Kamova.
Share on facebook
Share on twitter

PONEDJELJAK,  16.11.2020.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

A.P. ČEHOV: „GOSPODA GRAĐANI“

Sastanku vatrogasnoga društva nazočan je i gradonačelnik koji saznaje da je gradski vatrogasni toranj nizak, a kuće visoke. Predlaže stoga povećanje gradskoga proračuna kako bi se povisio vatrogasni toranj. No rasprava i dalje traje usporedbama međunarodnoga stanja u vatrogastvu i njihovoga lokalnog. Gradonačelnik odlučuje dodati još novca. A onda, nakon nekoliko dana u pilani se dogodi požar i treba organizirati gašenje. Ali kako kad nedostaje vatrogasaca?

Dramatizacija: Ivan Vulić, prijevod: Ivan Kušan, glume: Vinko Kraljević, Damir Šaban i Boris Svrtan. Tonmajstor: Dubravko Robić, glazbeni urednik: Maro Market. Redatelj: Dejan Šorak, urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 21. 12. 2016.

 

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ 

Zoran Žmirić:  PACIJENT IZ SOBE 19   1.dio

Gradski dečko koji je dan ranije u riječkom klubu  ispijao pivo i mahao DJ-u da pusti Sisters of Mercy, na svoj devetnaesti rođendan poslan je u rat. Dvadeset pet godina kasnije doveli su ga pred psihijatra kojemu će objasniti zašto je sebi učinio nešto nezamislivo.

U naslovnoj ulozi je  Živko Anočić.

Roman je bio finalist T- portalove nagrade za roman godine, u užem izboru za nagradu Fric. Redatelj Petar Vujačić, skladatelj: Stanislav Kovačić, tonmajstor : Dalibor Piskrec, dramatizacija Dubravko Torjanac, glumili su Živko Anočić i Vibor Kreković.

Premijerno emitirano:. 16.03.2020.

 

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-IGRA

UREDNIK: HRVOJE IVANKOVIĆ

Jasna Jasna Žmak – Katja Grcić – Espi Tomičić – Tena Štivičić: MONOVID-19, drugi val
PREMIJERA

Redatelj: Petar Vujačić

U proljeće 2020., u jeku širenja zaraze virusom covid-19, kada su se stanovnici mnogih europskih država nalazili u karanteni, na inicijativu web portala drame.hr, Saveza scenarista i pisaca izvedbenih dijela te časopisa Kazalište, devetnaestero hrvatskih dramatičara napisalo je monologe kroz koje su, posredno ili neposredno, progovorili o novonastaloj situaciji. U dva radijska „vala“ nudimo vam izbor tih glasova, kao odjek strahovanja, nadanja i kritičkog promišljanja autorica i autora zatočenih i zatečenih u stanju prisilnog mirovanja.

 

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Janko Polić Kamov : SELO

Junak ove Kamovljeve suptilno ubojite lakrdije dolazi iz grada na selo.Osjeća se kao prirodi krajnje neprilagođeni čovjek i još k tome bezvjerac. On kaže: „Moje su ideje bile za moju okolinu neobične, pustolovne, nove – nešto posve oprečno njihovima – nenaravne.“ Na kraju uzvikuje „Ja vjerujem!“  A vjerujemo li mi njemu?

Glumi: Dado Ćosić. Dramatizacija: Ivan Vulić. Glazbeni urednik: Maro Market. Ton-majstorica: Lana Deban. Redatelj: Dario Harjaček. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 30. 10. 2019.

 

UTORAK,  17.11.2020.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Višnja Biti: „Lička priča“

Selo Letinac, nedaleko Brinja, rodno je mjesto koje su posjetili Jure i Anka Vidaković, a koji su pedeset godina u braku i jednako toliko žive i rade u Australiji. Tamo im ništa ne nedostaje, imaju djecu i unučad i ne misle se razdvajati od njih, kojima je Australija domovina. No, Jure Vidaković kaže o Letincu: „Svud mi je lijepo, al’ tu mi je najljepše, tu mi je sve, tu mi je srce i duša“.

Autorica: Višnja Biti. Ton-majstor: Tomislav Šamec. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 1. 1. 2019.

 

14,00 – 15,00, HR III
DOKUMENTARNA RADIO-DRAMA

UREDNIK: NIKICA KLOBUČAR

Đino Đivanović: "Dan kojega neću za cijeli život zaboraviti"                 

Feature „Dan, kojega neću za cijeli život zaboraviti, priča je o Carpathiji, brodu najpoznatijem po tome što je 15. travnja 1911. krenuo u neizvjesno spašavanje brodolomaca s Titanica. Također, to je priča o ljudima s ovog broda, časnicima, mornarima i putnicima, sudionicima događaja što im je zauvijek obilježio živote. Feature prati kronologiju Carpathijinog plovidbenog vijeka, s fokusom na tragične i herojske trenutke koji su dva broda odveli u vječnost. Autentično svjedočanstvo o ovim zbivanjima donosi nam dnevnik Marije Aliuš Bartowski, osječke učiteljice nesvakidašnje biografije, koja se tog dana našla na Carpathiji putujući iz  New Yorka prema Rijeci. Njeni dnevnički zapisi vraćaju nas usred dramatičnih scena spašavanja brodolomaca, ali i portretiraju jednu samosvojnu ženu što je za sobom ostavila izniman privatni i povijesni dokument.

Autor: Đino Đivanović; ton majstor: Srđan Nogić; skladatelj: Maro Market; glumica: Mia Anočić; urednik: Nikica Klobučar
Trajanje: 51'21''
Datum premijere: 3.3.2020.

  

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-DRAMA

UREDNICA: LADA MARTINAC KRALJ

William Saroyan: HEJ, IMA LI KOGA ?

Noć. Jedna zatvorska ćelija, jedan zatvorenik - mladić osumnjičen za silovanje. Jedini sugovornik mu je djevojka, čistačica u provincijskom zatvoru. Njihov razgovor mogao bi postati početak jednog sretnog života, no to se neće dogoditi. Mladić čak neće dočekati ni suđenje. Osnovna kvaliteta Saroyanove kazališne jednočinke iz 1941 su karakteri dvoje mladih ljudi napisani s posebnom osjetljivošću za psihološke nijanse, uhvaćeni u rubnoj situaciji koja postaje gotovo tragična formula života.

Zanimljivo je reći za naš kontekst da William Saroyan, iako dobar i plodan pisac (dobio 1939. Pulizera za komad „The Time od Your Life“), nije igran u Hrvatskoj. Ovu jednočinka je na repertoar došla posredstvom naše redateljice Jamnicky koja ju je ujedno i prevela, te se s njom bavila na ADU kao student.

Prijevod i režija: Stephanie Jamnicky; ton majstorica: Katarina Barišić; glazbeni urednik: Žarko  Joksimović
Igraju: Luka Dragić; Antonija Stanišić; Slavko Juraga; Dora Polić; Antonio Franić, Duško Modrinić
Premijera: 4.6.2013.
Trajanje: 35'53''

 

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Janko Polić Kamov : POTRES

Janko Polić Kamov (1886, Sušak / Rijeka -1910, Barcelona) hrvatski pjesnik, pripovjedač i dramatičar, rođen je u imućnoj građanskoj obitelji, ali već od najranijeg dječaštva iskazuje gotovo nihilističku sumnju u sve što ga okružuje, a ponajviše u religioznost i malograđanske regule. Umro je u dvadeset i četvrtoj godini života u barcelonskoj bolnici Santa Cruz i pokopan u zajedničkoj sirotinjskoj grobnici bez imena.

Pripovijetka  « Potres » napisana 1908. karakteristična je za Kamovljevo novelističko pismo prožeto dihotomijiom lakrdijaškoga i distanciranoga, pismo u kojem su farsični elementi hibridizirani s neumoljivom, gotovo ledenom analitičnošću.  Ova je eksplozivna i brutalno jasna i iskrena pripovijetka dramatično aktualna i danas u našoj svakodnevnoj opsjednutošću strahom od svega nepoznatoga  i svakoga drugačijeg. I koja se katkada materijalizira kao perverzno prepoznavanje katastrofa poput potresa, poplava, uragana, ratova ili korona virusa, kao zaslužena kazna ili – rješenje.

Nesklon estetskim kanonima i sklon izrugivanju društvenih normi, Janko Polić Kamov  nije bio prihvaćen kao pisac u svoje doba, ali je u suvremenosti zadobio kultni status modernističkoga pisca i prethodnika hrvatske avangardne umjetnosti. Zagrebački konceptualni umjetnik i pjesnik Vlado Martek u svojim akcijama poručuje „Čitajte Kamova“, a mi uzvikujemo: Slušajte Kamova!

Glume: Rakan Rushaidat kao Kamov, u ostalim ulogama Dado Ćosić i Frano Mašković. Dramatizacija: Ivan Vulić. Glazbeni urednik i skladatelj: Maro Market. Ton-majstorica: Lana Deban. Redatelj: Dario Harjaček. Urednica: Katja Šimunić.

Dramska emisija  "Potres" nagrađena je 2. nagradom u kategoriji Kratke forme na međunarodnom radiodramskom festivalu Grand Prix Nova 2020.

Premijera: 28. 10. 2019.

  

23,00 - 24,00, HR II
KRIK   -    KRIMIĆ I KOMEDIJA

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ 

Nina Mitrović: BOTA ZDENKOVIĆ

Nina Mitrović je nedvojbeno jedna od najdarovitijih hrvatskih književnica mlađe generacija čiji su dramski tekstovi uspješno izvođeni na pozornicama hrvastkih kazališta. “ BOTA ZDENKOVIĆ…” je monodrama ( sa “dva glavna antijunaka” u jednoj osobi) u kojoj je Božidar Orešković briljantno odigrao ulogu policajca kojeg bolesni perfekcionizam u obavljanju dužnosti I zakonitosti dovodi u apsurdne I tragične situacije koje mu posve razore obitelj.

Redateljica : Vedrana Vrhovnik, glazbeni dramaturg: Žarko Joksimović, tonmajstor.  Miroslav Pijaca
Glumili su Božidar Orešković  i Zoran Pšeničnik
Tr. 44:42
Premijerno emitirano: 03. 11. 2004.

 

SRIJEDA,  18.11.2020.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Marija Pečnik Kvesić: „MIRILA – MJESTO POVRATKA“

Mirila su ravne pločaste stijene koje su točno u mjerama (odatle im i ime) dužine i širine tijela pokojnika. Do nogu se stavljao kamen s oblim završetkom, a do glave zaglavni kamen, sličnoga oblika, ali malo povišen. Mirila su jedinstven spoj tradicije, misticizma i religije koji se može pronaći samo na području južnog Velebita. O mirilima u našoj emisiji govori Šime Gazić.

Autorica i ton-majstorica: Marija Pečnik Kvesić. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 6. 11. 2018.

 

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Lada Martinac Kralj i Miro Pijaca: PRIČA O ZVONIMA

Ova kratka radiofonska forma donosi nam priču o zvonima crkve Gospe Sinjske.

Snimljeno u Sinju, u lipnju 2015. godine. Kazivali: fra Gabrijel Hrvatin Jurišić i Draško Talaja. Autori: Lada Martinac Kralj i Miro Pijaca. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 17. 4. 2017.

 

ČETVRTAK,  19.11.2020.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Vladimir Vidrić : „Kipovi“,  „Adieu“

Poput tamnih pejzaža ova poetska radiofonska meditacija združuje dvije melankolične pjesme „Kipove“  i „Adieu“ Vladimira Vidrića (1875-1909), velikoga stvaratelja svemoćnih ljubavnih zarona.

Igraju: Slavko Juraga, Alen Šalinović. Redateljica: Stephanie Jamnicky. Glazbena urednica: Franka Meštrović.Ton-majstorica: Lana Deban.Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 4. 11. 2019.

 

18-00-19,00, HR III
RADIO-ATELJE

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Les hommes approximatifs:  TUGA

Radiofonska igra "Tuga“ je nastala u ateljeu radija France Culture prema istoimenoj predstavi skupine  « Les hommes approximatifs »  premijerno izvedenoj 2015. u Comédie de Valence u Francuskoj. Radijska realizacija koju potpisuju Alexandre Plank , Caroline Guiela Nguyen i Antoine Richard na 68. festivalu Prix Italia proglašena  je 2016. najboljom u kategoriji radio-drame.  Naša je realizacija u produkciji Dramskog programa Hrvatskog radija nastala transkriptom francuske radiofonske realizacije uz originalnu glazbu Mare Marketa, oblikovanje zvuka Mire Pijace i režiji Stephanie Jamnicky. Priča počinje jednim telefonskim pozivom. Vincent naziva svoju sestru Juliju da joj kaže kako je umro njihov otac. Razgovor je destruiran prekidima u telefonskoj mreži, bukom grada i kaotičnim emocijama dvaju protagonista. Radio-igra « Tuga » je suptilna zvučna kartografija usamljenosti, žalovanja, reminiscencija na zajedničko djetinjstvo, udaljene bliskosti, emocionalne iscrpljenosti.

Prijevod s francuskoga : Milena Bekić-Milinović.Glume : Marija Kolb, Mladen Vujčić, Luka Dragić i Mladen Vasary; djeca: Marta Rukavina, Hrvoje Rukavina, Ana Račić i Dora Račić. Režija: Stephanie Jamnicky. Glazbeni urednik i skladatelj: Maro Market. Ton-majstor : Miro Pijaca. Urednica : Katja Šimunić.
Premijera : 21. 12. 2017.
Trajanje : 58:02

 

PETAK, 20.11.2020.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

MARK TWAIN: „HRIPAVAC KOD MCWILLIAMSOVIH“ 

Redatelj: Darko Tralić; prijevod: Zlatko Crnković; dramatizacija: Nives Madunić Barišić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Dijana Vidušin, Sven Medvešek.
Premijerno emitirano: 06. 12. 2012.

 

13,30 – 14,30, HR III
IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRMA

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ 

Goran Tribuson: PRAŠKA SMRT

Dramatizacija: Lada Martinac Kralj
Redatelj: Darko Tralić
Trajanje: 47'07''
Datum premijere: 11. 2. 1999.

Glavni junak Tribusonove priče uhvaćen je u zamku groteskne legende iz češke povijesti. Zaljubljuje se u idealno biće, luta gradom opsjednut njegovom ljepotom, sanja snove koji se miješaju sa stvarnošću - sve do posljednjeg trenutka kada đavo dolazi po svoje.

 

SUBOTA,  21.11.2020.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

MARK TWAIN: „GOSPOĐA MC WILLIAMS I GRMLJAVINA“

Redatelj: Darko Tralić; prijevod: Zlatko Crnković; dramatizacija: Nives Madunić Barišić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Dijana Vidušin, Sven Medvešek, Natalija Đorđević, Goran Grgić.
Premijerno emitirano: 18. 02. 2013.

 

10,00 – 10,10, HR III
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Virginia Woolf: ZAJEDNO I ODVOJENO

Kratka radiofonska igra "Zajedno i dvojeno" zasnovana je na istoimenoj kratkoj priči Virginije Woolf. Gospođica Anning i gospodin Serle razgovarat će na jednom večernjem okupljanju o Canterburyju, a zapravo o mogućnosti neke intimnije veze i susreta. Zapleteni u mrežu vlastitih strahova i nemogućnosti.

Prijevod s francuskog: Sanja Lovrenčić. Glumili su: Jelena Miholjević, Ivana Buljan Legati, Vesna Tominac Matačić i Alen Šalinović. Glazbena urednica: Adriana Kramarić. Ton-majstor: Zoran Sajko. Redatelj: Dario Harjaček. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 30. 1. 2019.

 

18,05 – 18,55, HR I
RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

UREDNICA: LADA MARTINAC KRALJ

Henri Duvernois: FUGA

Henri Duvernois (1875 – 1937) francuski filmski scenarist, pisac i dramaturg, kratki roman „Fuga“ napisao je 1922 godine. Roman je inteligentno i cinično bacanje rukavice dvoličnosti višeg građanskog sloja. Napisan duhovito, scenaristički precizno, s brzim izmjenama scena, „Fuga“ ima zanimljiv, moderan, vrlo bizaran duh koji nam je bio poziv za stavljanje na repertoar. Pripovjedač je inače i glavno lice. Skladatelj Etienne Laoche, čovjek s dva lica (priznat skladatelj ali i morfinista), donosi odluku, nakon što čuje liječničku dijagnozu da mu preostaje samo šest mjeseci života, da od uzornog supruga i oca postane preljubnik i amoralna osoba. Njegova ideja je da će tako pomoći svojim najdražima (ženi i kćeri) da ga lakše prebole i zaborave kad umre. Vrhunska požrtvovnost razbija se najprije o dijagnozu koja se pokaže pogrešnom, a onda i o licemjerno lice svijeta čiji je i sam Etienne, uostalom, predstavnik..

Prema prijevodu Nikole Andrića dramatizator: Ivan Vulić; skladateljica i pijanistica: Franka Meštrović; ton majstor: Dubravko Robić; redatelj: Dejan Šorak
Igraju: Nedim Prohić, Dora Lipovčan, Bors Svrtan, Antonio Franić, Asja Jovanović, Dunja Sepčić, Željko Šestić, Damir Šaban.
Premijera: 13.10. 2015.
Trajanje: 47'27''

  

NEDJELJA,  22.11.2020.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

BRUNO MARGETIĆ: „IZGUBLJENO REMEK DJELO“

Redateljica: Jasna Mesarić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Ivana Krizmanić, Alen Šalinović, Krešimir Mikić.
Premijerno emitirano: 1. 07. 2014.

 

16,05 – 16,45, HR I
RADIOIGRA ZA DJECU  I MLADE

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ

Ana Đokić-Pongrašić: TIBOR, PAUN BEZ REPA

Je li izgled važan? A među životinjama? Originalna radijska igra za djecu Ane Đokić Pongrašić događa se u zoološkom vrtu, te dobro poznatim autoričinim stilom, šarmantnim i duhovitim, govori o ozbiljnoj temi – s jedne strane potcjenjivanju i isključivanju iz zajednice, a s druge strane o suosjećajnosti i davanju podrške onima koji su odbačeni. U režiji Petra Vujačića sudjeluju najbolji hrvatski glumci raznih generacija – Marija Kohn, Nada Subotić, Kruno Šarić, Vili Matula, Bojan Navojec i drugi.

Režija: Petar Vujačić, tonmajstor: Miroslav Pijaca, glazbena urednica : Adriana Kramarić
Premijera: 17. 06. 2007.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE