Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > 13. Gumbekovi dani

13. Gumbekovi dani

Festival kabareta XIII. Gumbekovi dani održat će se od 4. do 19. prosinca u Histrionskom domu u Zagrebu, a donosi 11 gostujućih predstava i novu premijeru Histriona 'Na parove razbrojs', koja će festival i otvoriti i zatvoriti.
Share on facebook
Share on twitter

Kako se ističe u najavi, festival koji Glumačka družina Histrion organizira u sjećanje na velikog prijatelja i glumca toga kazališta Mladena Crnobrnju Gumbeka tradicionalno se održava u ožujku, ali je zbog izbijanja pandemije covida-19 odgođen. Stoga će se festival ove godine iznimno održati u prosincu, te će njime Histrioni uz obilje smijeha završiti ovu neobičnu godinu.

Festival u petak, 4. prosinca, otvara nova premijera Histriona, "Na parove razbrojs'" koju po tekstu Petera Quiltera režira Ivan-Goran Vitez a izvode Ana-Marija Percaić i Hrvoje Klobučar. U komediji punoj propitivanja kaotičnog svijeta ljubavi i veza, dvoje glumaca igra četiri para likova u četiri ključna trenutka.

Jadranko i Vedrana su na spoju na slijepo i nadaju se da će ovaj put uspjeti, iako nikad prije nisu uspjeli. Branka zapravo ne zanimaju žene, ali Jana to ne vidi kao razlog da prestane pokušavati. Miloš i Svetlana su na ljetovanju u Dubrovniku kako bi finalizirali razvod, dok se utapaju u koktelima. Ana se udaje po treći put i usred niza loših predznaka i haljine nalik padobranu ni brat Toni nije od pomoći.

Kostimografkinja je Elvira Ulip, a scenografiju osmišljava Enes Hodžić.

Slijedi, 5. prosinca, predstava "Mistero Buffo" Darija Foa u produkciji TheARTO PROJEKTa iz Zagreba redateljice Lee Delong. U preplitanju humora i tragedije, kroz stalni kontakt s publikom, glumac Dražen Šivak transformira se u preko 30 likova.

U Histrionskom domu u ponedjeljak, 7. prosinca, gostuje predstava "Osijek cabaret" Jasmina Novljakovića, produkcija Osječkog ljeta kulture i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Scenski kolaž poznatih napjeva i popularnih arija iz mjuzikla "Cabaret" u ovoj je predstavi narastao u jedan drugi pravi kabaret koji pršti energijom mladosti i svojom glazbenom podatnošću osigurava opuštanje. Izvode: Vanja Čiča, Anabela Sulić, Grgur Grgić, Dominik Karaula, Davor Tarabuk i Lorenco Tolić.

U utorak, 8. prosinca, na programu je "Bilježnica Robija K." zagrebačkog Satiričkog kazališta Kerempuh, redateljsko viđenje Marine Pejnović poznatih kolumni Viktora Ivančića u izvedbi Josipa Brakusa, Linde Begonja, Filipa Detelića, Ane Maras Harmander, Željka Königsknechta i Matije Šakoronje. Kerempuh će na Gumbekovim danima nastupiti i 16. prosinca, sa svojom novom uspješnicom, "Predsjednici&ca" Tarika Filipovića i Borisa Svrtana.
Festival će ugostiti i Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu s predstavom "Rosa E" Roberta Plemića (9. prosinca), bajkom za odrasle koju izvode Robert Plemić, Sanjin Rožić, Filip Eldan, Nikša Eldan, Tena-Antonija Torjanac, Hana Kunić i Bard Krsto Plemić.

U četvrtak, 10. prosinca, u programu je "Vla vla vlajland cabaret" Ivana Lea Leme u produkciji Kazališta Moruzgve iz Zagreba, "kolerično-melodramatični dramsko-kabaretski mono maraton" koji glumica Ecija Ojdanić trči "kozjim stazama vlaškog dijalekta".

Jan Kerekeš glumi u nagrađivanoj komediji "Krtice" Kerekesh teatra iz Varaždina u režiji Ljubomira Kerekeša (11. prosinca), a Gradsko kazalište mladih iz Splita nastupit će 12. prosinca s komadom "SF Cabaret SPLIT IN SPACE" redatelja Ivana Lea Leme koji u tom omnibusu od tri priče i glumi, uz Anu Gruica Uglešić, Matiju Grabića, Sinišu Novkovića i Iva Perkušića.

Teatar &TD iz Zagreba na pozornici Histrionskog doma izvest će u utorak, 15. prosinca, glazbenu komediju "Hamlet za svakoga" Sebastiana Seidela u režiji Lovre Krsnika, čiji glumački ansambl čine Tea Šimić, Zoran Pribičević i Dino Seferović.

U četvrtak 17. prosinca publika 13. Gumbekovih dana moći će uživati u još jednoj premijeri, "Eurosong 2290" Zorana Brajevića u produkciji Umjetničke organizacije Canta iz Zagreba, čiju režiju ponovo potpisuje Ivan Leo Lemo. Glazbeno-satirični komad o Eurosongu u godini 2290., kada na popularnom glazbenom natjecanju silom žele nastupiti i dva Elijena, izvode Jassna Luna Jozić, Lovro Šicel, Jurica Hotko i Damir Horvat.

U petak, 18. prosinca, Mladen Medak Gaga nastupa s predstavom "Sratnik", satiričnom monokomedijom u kojoj lik upitna obrazovanja, niske kulture i morala, spletom (ne)s(p)retnih okolnosti na sumnjiv način postaje herojem i ''invalidom'' domovinskog rata i kao takav ostvari značajnu poziciju u društvu i politici. Predstava je produkcija Eventuala iz Bjelovara.

Zatvaranje XIII. Gumbekovih dana i dodjela nagrada održat će se u subotu, 19. prosinca, a nakon proglašenja ovogodišnjih laureata, bit će upriličena još jedna izvedba predstave "Na parove razbrojs'".

Festival se održava uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera. Zaštitne maske su obaveze a distanca od drugih posjetitelja je osigurana.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI