Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Nagrade XII. Gumbekovih dana

Nagrade XII. Gumbekovih dana

U sklopu XII. Gumbekovih dana od 16. do 31. ožujka u Histrionskom domu u Zagrebu izvedeno je osamnaest predstava zagrebačkih te kazališta iz Karlovca, Rijeke, Osijeka, Splita, Beograda i Sarajeva.
Share on facebook
Share on twitter

Najboljom predstavom XII. Gumbekovih dana proglašena je u nedjelju u Zagrebu 'Proba orkestra' Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM) u režiji Edvina Liverića, nagrade za najbolju glumicu, odnosno, glumca festivala uručene su Lindi Begonji i Filipu Križanu, dok je specijalno priznanje žirija za posebno vrijedno ostvarenje otišlo predstavi 'Rusfaj' Gradskog kazališta Zorin dom.

O nagradama je odlučivao ocjenjivački sud koji su činili glumica Ankica Dobrić kao predsjednica te, kao članovi, kritičar Tomislav Kurelec i predstavnici publike Mehmed Aganović i Branko Babac.

Iznoseći obrazloženje nagrada na dodjeli u Histrionskom domu, Dobrić je izrazila veliko zadovoljstvo žirija raznolikošću i zanimljivošću prikazanih rekordnih osamnaest izvedbi 12. Gumbekovih dana, napomenuvši kako je iz viđenoga zamjetno sve snažnije oživljavanje baštine cabareta, "kako u predstavama koje ostaju u okvirima tradicije, tako i u onima koje neke od karakteristika kabaretskog izraza povezuju sa suvremenim kazališnim kretanjima".

Nagrada za najbolju predstavu festivala pripala je ZKM-ovoj "Probi orkestra", koju je ocjenjivački sud ocijenio "izuzetno uspjelom kazališnom reinterpretacijom poznatog filma talijanskog klasika, koja nizom glumačkih interpretacija, u koje su vješto ukomponirane i glazbene dionice, ostvaruje suvremeno, aktualno i kritičko sagledavanje glavnih tema filma, a i naše današnjice". Nagradu je u ime ansambla i autorskog tima preuzela ravnateljica ZKM-a Snježana Abramović.

Gradonačelnik Milan Bandić nagradu za najbolju glumicu uručio je Lindi Begonji za "iznimno dojmljivo glumačko tumačenje" uloge čistačice iz Hrvaca kod Sinja u predstavi "Cabaret Preko veze" Ivana Lea Leme, kojom Begonja "ostvaruje namjeru satiričkog cabareta preciznom kombinacijom komike i društvene kritičnosti". Predstava je produkcija zagrebačkog Satiričkog kazališta Kerempuh i Kazališta Moruzgva.

Nagradu za najbolju mušku ulogu primio je Filip Križan za interpretaciju Dječaka u predstavi zagrebačkog Gradskog dramskog kazališta Gavelle "Sjećanje šume" redateljice Tamare Damjanović po romanu Damira Karakaša, u kojoj je Križan, kako je istaknuto na dodjeli, "ostvario kompleksnu ulogu koja slici odrastanja u okrutnom svijetu daje kompleksnost, poetičnost i scensku magiju".

Dodijeljeno je i jedno specijalno priznanje, predstavi "Rusfaj" Gradskog kazališta Zorin dom iz Karlovca i Karlovačkih pelivana u režiji Peđe Gvozdića, koje je sudački žiri ocijenio posebno vrijednim ostvarenjem oblikovanim kao "mozaik glazbenih hitova iz kazališnih i filmskih uspješnica, realiziran vrhunskim pjevačkim i plesnim dometima brojnog ansambla, te obogaćen kratkim komičnim glumačkim minijaturama i vrsnom živom glazbom u atraktivnoj predstavi brzog ritma".

Za najoriginalniji doprinos obogaćivanju tradicije među prikazanim je predstavama izdvojeno povezivanje cirkusa s kabaretski strukturiranom predstavom visokih dometa u komadu "Kaos cabaret" Cirkobalkana iz Zagreba i Beograda, izvođača Vladane Manić, Jadranke Žinić Mijatović, Domagoja Šoića, Milana Manića i Nikole Mijatovića, "koji su potencirali uživanje gledatelja i pantomimom - gegovima poput onih u nijemim filmskim komedijama, i funkcionalnom vrlo dobro izvedenom živom glazbom".

Zlatko Vitez, ravnatelj Histriona i selektor festivala, nagrađen je za izniman doprinos oživljavanju cabareta tijekom svojeg pedesetogodišnjeg djelovanja u kazalištu.

Nakon dodjele upriličena je svečana premijerna izvedba kabaretnog kolaža kazališnih songova i kazalištem inspirirane poezije Arsena Dedića "Geste i grimase", u kojoj su nastupili Zlatko Vitez, Sanja Marin, Franjo Kuhar i Oliver Belošević.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI