Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova: GD Histrion diskriminira trudnice

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova: GD Histrion diskriminira trudnice

Glumačka družina Histrion ne samo da je glumici otkazala suradnju zbog trudnoće, već je istu branila potrebom da angažira 'ženku'. [DOKUMENT]
Share on facebook
Share on twitter

Glumačka družina Histrion spolno je diskriminirala glumicu Petru Težak i to zbog njezine trudnoće, utvrdila je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić!

Težak se, naime, pravobraniteljici obratila nakon što je ostala bez angažmana u histrionskoj predstavi Uspjeh preko noći; dapače doslovno preko noći bila zamijenjena drugom glumicom, a sve zato što je zatrudnjela. Predstava je pri tome trebala imati samo određen broj izvedbi u ranom razdoblju glumičine trudnoće.

Histrioni su svoju odluku o raskidu suradnje Pravobraniteljici pokušali opravdati nizom bizarnih konstrukcija. Prva od njih odnosi se na trošak izrade kostima (!) za eventualnu glumačku alternaciju, što je i Pravobraniteljica odbacila kao neutemeljeno. Ono što nije navela jest činjenica da su Histrioni za rečenu komornu produkciju sa samo troje glumaca od Grada Zagreba dobili čak 250.000 subvencije, dok je primjerice cijeli festivalu Dana satire iz istog izvora odobreno tek 150.000 kn. Tome treba dodati i tvrdnju Petre Težak koja tvrdi kako joj nikad nije ponuđen honorar za pokuse, jer to u Histrionima nije praksa?

Drugi Histrionski argument naišao je na najjaču osudu Pravobraniteljice, a odnosi se na tvrdnju da trudnica ne može biti 'snažna, samostalna, jaka', a kamo li privlačna žena. O tome detaljno u priloženom rješenju.

No, najbizarniji dio histrionske obrane jest onaj kojim krivnju za diskriminaciju prebacuju na autora predloška predstave, Davida Mameta. Histrioni se, naime, u podnesku Pravobraniteljici više puta pozivaju na navodno općepoznatu činjenicu o 'Mametovim ženkama', kako tvrde  teorijsko-kritičkom konstruktu koji definira prirodu ženskih likova u dramama Davida Mameta.

Takvo što, naravno, ne postoji.  Nepoznat Netko uputio je Histrione na članak New York Timesa iz 1996., a čiji naslov glasi Mamet's Women, dakle - Mametove žene, a ne - ženke. No, vještine prevoditelja na stranu - braniti se u tužbi zbog spolne diskriminacije titulirajući ženu ženkom, sasvim je sigurno kuriozum u svjetskim okvirima.

Za divno čudo, Pravobraniteljica na ovu kvalifikaciju nije reagirala. Na ostalo, doduše jest, ali onako kako joj to zakon omogućuje - besmisleno. Upozorila je Histrione da prestanu s rečenom praksom i da joj za mjesec dana jave što su napravili po tom pitanju.

Stoga smo Grad Zagreb pitali smije li dokazani diskriminator po spolnoj osnovi, i to trudnice u zemlji s ozbiljnim demografskim problemima, uopće primati subvencije Grada Zagreba, a kamo li biti predsjednik vijeća za Kazališnu djelatnost - što osnivač Histriona Zlatko Vitez jest. O tome da je Histrionski dom civilno-javno partnerstvo Grada i organizacije koja diskriminira, da i ne govorimo.

Odgovor, ponešto i očekivano, do zaključenja ovog teksta nismo dobili.

1387_001

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI