Naslovnica > VIJESTI > 10. Gumbekovi dani

10. Gumbekovi dani

Jubilarni deseti Gumbekovi dani, Međunarodni festival kojim Glumačka družina Histrion njeguje uspomenu na svojeg legendarnog člana Mladena Crnobrnju Gumbeka, održat će se od 16. do 26. ožujka.
Share on facebook
Share on twitter

U jedanaest dana festival donosi ukupno 14 izvedbi, a osim zagrebačkih, publici Histrionskog doma svoje najrecentnije produkcije predstavit će kazališta, kazališne družine, izvođači i komičari iz Splita, Vinkovaca, Virovitice i Velike Gorice. Od inozemnih kazališta, Histrionski će dom ugostiti kazališta iz Pečuha (Mađarska) te Beograda i Zemuna (Srbija).

Kako se ističe u najavi, predstava 'U petak (za)metak', produkcija Glumačke družine Histrion koja svečano otvara festival, bavi se demografskim problemima s kojima se suočava suvremeno hrvatsko društvo, u kojemu sve više mladih u potrazi za željenim životnim standardom napušta zemlju, dok istovremeno u Hrvatskoj više ljudi umire nego ih se rađa.

'Kako ponovo napučiti Hrvatsku malim državotvornim stopalima, kroz kabaret demografske obnove 'U petak (za)metak', prosvijetlit će nas naši glumci i pjevači Marija Borić, Ana Marija Percaić, Petra Vukelić, Duško Modrinić i Zvonko Presečki', stoji u najavi.

Nakon svečanog otvorenja u četvrtak na kazališnoj matineji u Histrionskom domu u petak 17. ožujka nastupit će Lutkarsko kazalište Bobita iz mađarskog Pečuha s predstavom 'Kalamona vjetrovezač', najavljenom kao bajkovita kabaretska priča o prošlosti.

Isti dan Zagrebačko kazalište mladih predstavit će se publici Gumbekovih dana s predstavom 'Folk acts' Saše Božića i Petre Hrašćanec koja se bavi učincima turbo folk kulture suprotstavljajući emocionalni učinak koji proizvodi kazalište i glazbeni nastup te dovodeći u pitanje siguran teritorij i jednog i drugog tipa umjetnosti.

Gradsko kazalište mladih iz Splita izvest će u subotu 18. ožujka kabaret 'Splićanke' Ivana Lea Leme, omnibus s pet ispovjednih priča Splićanki ispričanih u maniri stand up komedije s 'pratećom pjesmom i glamuroznom plesnom točkom' u koreografiji Lea Mujića. 'Splićanke' izvode Lidija Florijan, Nada Kovačević, Ana Gruica, Mia Vladović i Aneta Matulić.

Nedjelja donosi gostovanje UR Prizora iz Beograda, s predstavom 'Reality obračun' istaknutog novinara Vanje Bulića u režiji Rade Vukotića. Riječ je o kabaretu u kojemu dvoje sudionika jednog reality programa nakon njegovog završetka nastavljaju život u svojoj realnosti i svakodnevici na isti način na koji su to radili tijekom održavanja realityja.

'Tijekom sudara svakodnevne i virtualne stvarnosti dolazi do iskri koje kod gledatelja istovremeno izazivaju i smijeh i suze', stoji u najavi.

Slijedi, u ponedjeljak 20. ožujka, 'Demokracija' Zijaha Sokolovića, produkcija The Atro Projekta & Udruge Riječi prave predstave, u režiji i izvedbi Zijaha Sokolovića, kojemu se na pozornici pridružuje Dražen Šivak. Predstava je najavljena kao duhovito, kabaretski poučno, uvjerljivo, talentirano i kreativno ispričana priča o raznim oblicima uspjele i neuspjele demokracije.

Teatar Carte Blanche iz Zemuna dolazi s tragikabaretom-komedijom 'Život je loto' Vladimira Đurđevića u režiji Bojane Lazić, monodramom koja kroz zanimljivu životnu priču junakinje Vere u predstavu uvlači i publiku.

'Brzinom okretanja loto loptica u bubnju, odvija se presmiješna i kaotična drama o čijem ishodu i načinu na koji će se sve završiti odluku donose upravo gledatelji. A ona može biti dvojaka: put i bijeg u slobodu bez novca ili dugogodišnji zatvor nakon koga junakinju čekaju milijuni od izvučene loto sedmice', ističe se u najavi. Predstava je u programu u utorak 21. ožujka.

Isti dan, u sklopu programa Gumbekovih dana, u zagrebačkom Gradskom kazalištu Komediji bit će izvedena 'Kneginja čardaša' Emericha Kalmana u režiji Ivana Lea Leme, 'jedno od omiljenih djela operetne pozornice'.

Srijeda 22. ožujka donosi 'Jezične varijacije' Nikole Jakovčevića redatelja Borne Armaninija, produkcije Binocular teatra iz Zagreba, najavljenu kao glumačka igra u paru koja se poigrava narječjima - predstava obuhvaća osam različitih dijalekata kojima otkriva bogatstvo hrvatskog jezika.

GK Joza Ivakić iz Vinkovaca i GK Virovitica izvest će, u četvrtak 23. ožujka, 'Shakespeare pir' Dražena Ferenčine, kabaret o novim gledištima koja u 21. stoljeću i tehnološkom dobu Shakespearea ne smatraju samo kulturnom ostavštinom, već ga doživljavaju i kao brend, pop zvijezdu, turistički proizvod, ime malo kome nepoznato, a ipak se rijetki mogu podičiti stvarnim poznavanjem njegova opusa.

'Dok mentalne lijenčine opravdanje za svoje nečitanje njegovih djela uglavnom pronalaze u teškoćama sa stihom, 'zastarjelim' jezikom i stilom, autorski tim 'Shakespeare pira', svjestan poražavajućih činjenica, isprobava prokušanu formulu parodijskog hommagea i kroz brze izmjene prizora i energičnu glumačku igru približava kroz predstavu i tragediju i komediju, i povijesne drame i sonete Williama Shakespearea svim slojevima publike, obećavajući im pritom nezaboravnu zabavu, ali i ironični metateatarski komentar', stoji u najavi.

Četvrtak donosi i, u Teatru &TD, izvedbu kabareta 'Teror tolerancije' Mirana Kurspahića, produkciju Teatra &TD i Kulture promjene & Kufera.

GK Scena Gorica iz Velike Gorice u Histrionskom domu gostuje u petak 24. ožujka s kabaretom 'I živjele su sretno' Frane Marije Vranković, koji prikazuje kako funkcionira suvremeni brak, ima li smisla i što ga sve razara.

Oslanjajući se na izvorne verzije bajki o Snjeguljici, Trnoružici, Pepeljugi i Maloj Sireni te ostalih bajki braće Grimm i Charlesa Perraulta, predstava kreira bajkovit svijet u suvremenom okruženju u kojem ništa nije onako kako se čini na prvi pogled.

Gumbekovi dani ugostit će u subotu 25. ožujka Ivicu Kiša s 'Kaj god bluesom', nastalim 1971. i prvi put izvedenim na promotivnom koncertu grupe Time u zagrebačkom Studentskom centru. Izveli su ga Ivica Kiš (autor) i Drago Mlinarec kojima je to (tada prvom akustičarskom kantautorskom duetu) bio prvi zajednički javni nastup.

Manifestacija posvećena glumcu Mladenu Crnobrnji Gumbeku završit će u nedjelju 26. ožujka tradicionalnom svečanom dodjelom nagrada – za najbolju glumicu i glumca, za najbolju predstavu i za izvanredan doprinos u oživljavanju kabarea, a posljednju večer festivala X. Gumbekovih dana obilježit će još jedna izvedba kabareta 'U petak (za)metak'.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI