Naslovnica > VIJESTI > Genocid u kazalištu: ‘Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo’

Genocid u kazalištu: ‘Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo’

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, u suradnji sa redateljem Zlatkom Pakovićem priprema predstavu o genocidu u Srebrenici, a nakon večerašnje premijere u Beogradu, publika će je moći pogledati i online.
Share on facebook
Share on twitter

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji odlučio se na neobičan potez - iskoristit će dobro poznati politički potencijal kazališta, ne bi li progovorili o genocidu u Srebrenici.

U suradnji s redateljem Zlatkom Pakovićem tako je nastala predstava Sreberenica. Kad mi ubijeni ustanemo, a koja će večeras premijerno biti izvedena u u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu.

Kako stoji u službenoj najavi:

"U atmosferi upadljivog ignorisanja obaveza Srbije da se u odnosu na počinjeni zločin odredi u skladu sa moralnim i etičkim principima, presudama međunarodnih sudova, odbijanja da kazni počinioce i osigura trajno društveno pamćenje na ubijene i nestale;

U nespremnosti da se razotkriju sve etape i svi učesnici poduhvata podstrekivanja, huškanja, pripremanja, ohrabrivanja, omogućavanja i sprovođenja genocida;

U stvaranju i jačanju političke zaštite i društvene promocije odgovornih za rat i zločine;

25 godina nakon počinjenog genocida u Srebrenici:

Helsinški odbor za ljudska prava, u saradnji sa rediteljem Zlatkom Pakovićem, nastoji da kroz umetničku intervenciju razotkrije ideološke, psihološke, i lukrativne mehanizme koji su zločin genocida najpre omogućili a potom poricali. Biće to prva pozorišna predstava u Srbiji koja u epicentar stavlja ovo najvažnije pitanje za društvo u Srbiji danas, priznanje genocida u Srebrenici."

U predstavi igraju Katarina Jovanović, Boris Milivojević, Ivan Jevtović, Vahid Džanković, Andreja Kargačin i sam redatelj, a predstava će na istoj lokaciji igrati još 26. i 27. rujna.

Treća izvedba, u nedjelju, 27. rujna, bit će uživo emitirana i na YouTube kanalu Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, s početkom u 20 sati.

 

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI