Naslovnica > PREDSTAVE > Ibsenov ‘Neprijatelj naroda’ kao Brechtov poučni komad

Ibsenov ‘Neprijatelj naroda’ kao Brechtov poučni komad

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Zlatko Paković, jedan od najoriginalnijih kazališnih autora u regiji, "sve ono što Frljić nije", za ovaj je programatski projekt dijalektičkog kazališta dobio prestižnu Ibsenovu stipendiju.

Svake godine norveška Ibsenova fondacija raspisuje natječaj i dijeli stipendije u vrijednosti od cca 130.000 eura za projekte u razvoju koji se bave nekim od brojnih aspekata rada i djela Henrika Ibsena.

2014. godine na natječaj se prijavilo više od 80 autora iz prekoc 40 zemalja svijeta, a stipendije ih je dobilo troje od kojih je - prema zapisniku sa dodjele - na prvom mestu bio projekt Zlatka Pakovića -  Ibsenov 'Neprijatelj naroda' kao Brechtov poučni komad.

Zahvaljujući tim sredstvima nastala je programatska politička predstava na koju su reakcije još snažnije no na prethodnu Pakovićevu uspješnicu Ubiti Zorana Đinđića, a za koju je Mirjana Karanović  svojevremeno ustvrdila da je ''moćna, kreativna, uzbudljiva, žestoka, beskompromisna i hrabra predstava, sve ono što ‘Zoran Đinđić’ Olivera Frljića u ‘Ateljeu’ nije''.

Paković predstavu gradi kao školski primjer dijalektičkog kazališta spajajući Ibesnovu i Brectovu ostavštinu u kombinaciju lecture performansa čitkog čak i publici koja pojma nema o teoriji ili povijesti drame i kazališta, sa dokumentarističkim prizorima poput intervjua aktualnog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića ili pak Proleterske revije, istinitih životnih priča žrtava tranzicije.

Paković preispituje ulogu samog kazališta, kao i ono što se u društvu nameće kao neupitno i „razotkriva neznanje znanja, u temeljima naše civilizacije”. Ili kako stoji u službenoj najavi, ovim projektom nastoji "Probuditi želju za korenitom promenom sveta, to je ibzenovsko-brehtovski zadatak zapadnoevropskog pozorišta".

Predstava je uvrštena u program BITEF-a 2015. kao i onaj Zadar snova.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE