Search
Close this search box.

Ibsenov ‘Neprijatelj naroda’ kao Brechtov poučni komad

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Zlatko Paković, jedan od najoriginalnijih kazališnih autora u regiji, "sve ono što Frljić nije", za ovaj je programatski projekt dijalektičkog kazališta dobio prestižnu Ibsenovu stipendiju.
autorski tim funkcija
Božidar Obradinovićskladatelj
Petar Mirosavljevićfotograf
Zlatko Pakovićautor teksta
Zlatko Pakovićredatelj
Zlatko Pakovićkostimograf
Zlatko Pakovićscenograf

Svake godine norveška Ibsenova fondacija raspisuje natječaj i dijeli stipendije u vrijednosti od cca 130.000 eura za projekte u razvoju koji se bave nekim od brojnih aspekata rada i djela Henrika Ibsena.

2014. godine na natječaj se prijavilo više od 80 autora iz prekoc 40 zemalja svijeta, a stipendije ih je dobilo troje od kojih je - prema zapisniku sa dodjele - na prvom mestu bio projekt Zlatka Pakovića -  Ibsenov 'Neprijatelj naroda' kao Brechtov poučni komad.

Zahvaljujući tim sredstvima nastala je programatska politička predstava na koju su reakcije još snažnije no na prethodnu Pakovićevu uspješnicu Ubiti Zorana Đinđića, a za koju je Mirjana Karanović  svojevremeno ustvrdila da je ''moćna, kreativna, uzbudljiva, žestoka, beskompromisna i hrabra predstava, sve ono što ‘Zoran Đinđić’ Olivera Frljića u ‘Ateljeu’ nije''.

Paković predstavu gradi kao školski primjer dijalektičkog kazališta spajajući Ibesnovu i Brectovu ostavštinu u kombinaciju lecture performansa čitkog čak i publici koja pojma nema o teoriji ili povijesti drame i kazališta, sa dokumentarističkim prizorima poput intervjua aktualnog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića ili pak Proleterske revije, istinitih životnih priča žrtava tranzicije.

Paković preispituje ulogu samog kazališta, kao i ono što se u društvu nameće kao neupitno i „razotkriva neznanje znanja, u temeljima naše civilizacije”. Ili kako stoji u službenoj najavi, ovim projektom nastoji "Probuditi želju za korenitom promenom sveta, to je ibzenovsko-brehtovski zadatak zapadnoevropskog pozorišta".

Predstava je uvrštena u program BITEF-a 2015. kao i onaj Zadar snova.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE