Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Radio pregled tjedna [14. -20.9.2020.]

Radio pregled tjedna [14. -20.9.2020.]

U novom radijskom tjednu premiejrno poslušajte portret glumca Damira Šabana i radio-roman 'Kradljivac knjiga' Vladimira Stojsavljevića.
Share on facebook
Share on twitter

PONEDJELJAK,  14.9.2020.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME
UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Jasminka Domaš: DEBELI IVO

Početak šetnje u subotnje prijepodne u središtu Zagreba Ivi će samo potvrditi da je usamljen i debeo, ali zastoj lifta na tržnici odvest će ga na kavu u simpatičnom ženskom društvu.

Režija: Stephanie Jamnicky. Glume:Matija Prskalo, Ivana Boban Bićan, Duško Modrinić, Vanda Winter. Tonmajstor: Zoran Sajko. Glazbena urednica: Franka Meštrović. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 23.11. 2016.


9,30 – 9,55
, HR III
RADIO-ROMAN

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ 

Pavao Pavličić:  BAKRENE SOVE  

Bakrene sove je fantastični triler Pavla Pavličića o pokušaju da se matematički izračunaju budući događaji.

U zgradi Državnog arhiva konzervatori otkrivaju tajnu sobu, a u njoj crteže na kojima je netko – još na međi XIX. i XX. stoljeća – prikazao vedute današnjega Zagreba, sa svim zgradama koje su nastale u najnovije vrijeme. Pokazat će se i da su se izračuni – koje junaci priče također pronalaze – najprije ticali umjetnosti, potom povijesti i politike, a na kraju i samih fizikalnih fenomena.

Redatelj Petar Vujačić, adaptacija: Dubravko Torjanac, glazbeni dramaturg. Adriana Kramarić, tonmajstorica. Katarina Račić,  glumili su: Darko Milas, Tomislav Martić, Urša Raukar, Zoran Gogić, Nikša Marinović, Biserka Ipša i Vibor Kreković
Premijera: 14. – 18. rujna 2020.

 

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-IGRA

UREDNIK: HRVOJE IVANKOVIĆ 

Nina Mitrović: KAKO ŽIVOT

Drama „Kako život“ fokusirana je na životne priče troje korisnika staračkog doma i njihove terapeutkinje. Sjajno napisan tekst, satkan od niza kratkih prizora, prožetih d
uhovitošću, toplinom i sentimentom, suočava nas s čežnjama, nevoljama i sitnim slabostima tih ljudi, igrom sudbine povezanih u zajedničku priču o ljubavi, strahu i ljubomori.

Redatelj: Mislav Brečić
Trajanje: 60'00''
Datum premijere: 30. 1. 2017. 


18,05 – 18,15
, HR I
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Anita Čeko: NASUKANI

Dvoje mladih ljudi na morskoj obali uvježbava pjevačko-gitarističku točku za audiciju koja im može značajno unaprijediti karijeru. Idilični krajolik nije sukladan njihovim sve dubljim neslaganjima. Mlada djevojka otkrije tajnu koja će mnogo toga ovome životno-umjetničkom paru drastično promijeniti.

Glume: Vanda Winter i Nikša Marinović. Gitaru svira: Nikša Marinović. Glazbena urednica: Adriana Kramarić. Ton-majstorica: Katarina Račić. Redatelj: Petar Vujačić. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera:  23. 3. 2020.
traje: 10:00

 

UTORAK,  15.9.2020.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Višnja Biti: SVILA U RUKAMA MOJE MAJKE

Kratka dokumentarna forma koja donosi ganutljivu  dubrovačku priča o tradiciji, o ljubavi prema jednoj životinjici  - svilenoj bubici, priču o tome kako nastaje plemenita i nježna svila.

Sudjelovale su: Marija Radonić, Antonija Rusković Radonić i Nana Radonić. Ton-majstorica: Marija Pečnik Kvesić. Autorica: Višnja Biti. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera : 8. 4. 2019.

 

14,00 – 15,00, HR III
DOKUMENTARNA RADIO-DRAMA

UREDNIK: NIKICA KLOBUČAR

Ivan Gregov: PIRAMIDA NA KRAJU GRADA                              

Jedan pored drugoga, odvojeni žičanom ogradom, žive dva različita svijeta; oba su zadnja postaja za odbačene predmete. Hrelić je zasićen zvukom: prodavačima koji glasno nude svoju robu, "narodnjacima" koji dopiru sa svih strana, cvrčanjem hrane koja se prži. Jakuševec je zasićen teškim zadahom, ali i zvukom strojeva koji danonoćno raspoređuju otpad. S jedne strane ograde otpad se pretvara u novac, sa druge se odbačene stvari pretvaraju u smeće. Hrelić ne gubi na popularnosti: starije ljude slabijeg imovinskog stanja smjenjuje mlađa generacija koja traži retro-kič predmete i relikte nedavne prošlosti. Jakuševec se hrva sa budućnošću; smeće kakvo poznajemo treba postati prošlost, a deponij je uskoro pun...

Autor: Ivan Gregov; Ton majstor: Dalibor Piskrec; Narator: Mario Mirković; Urednik: Nikica Klobučar
Trajanje: 40'41''
Datum premijere: 07.05.2019. 

 

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-DRAMA

UREDNICA: LADA MARTINAC KRALJ 

Ante Neimarević: 1914 – 1918; 3. Dio – HINTERLAND

Mladići iz be-ha regimente, trojica prijatelja, poslije ranjavanja, a stjecajem sretnih okolnosti, nađu se u istoj, bečkoj klinici. Tuna (pripovjedač i pisac), Kabiljo i Branko tumaraju po bolnici i u svojem prepoznatljivom duhovitom stilu komentiraju kako svoju sudbinu tako i onih oko sebe. Rat je ostavio pustoš ne samo u vojničkim sudbinama, nego i u hinterlandu (pozadini). Beč je bez hrane, a Bosna u koju odlaze na dopust doslovno skapava od gladi i tuge. Saznavaju tko je od njihovih prijatelja preživio, tko je invalid, a koga metak nije niti okrznuo. Monarhija se raspada. Odgovor na pitanje čemu je ovaj rat poslužio ne da se pronaći.

Treći dio Neimarevićeva romana ispisan je u najgrotesknijem stilu i predstavlja ovog nedovoljno poznatog pisca kao jedinstvenog u hrvatskoj književnosti razdoblja između dva rata.

Režija Darka Tralića uz asistenciju ton majstora Tomislava Šameca i glazbenog urednika Mara Marketa zaokružuje se u trećem dijelu na svim razinama - onom interpretativnom, zvukovnom i metaforičkom uspijevajući iz grupnog portreta ući u pojedinačne sudbine.

U glavnoj ulozi - Živko Anočić koji i dalje plijeni vrsnom interpretacijom.

Uz Živka Anočića igraju: Damir Poljičak, Petar Leventić, Jelena Miholjević, Marija Šegvić, Pero Juričić, Amar Bukvić, Tomislav Martić, Alen Šalinović, Vinko Kraljević, Pavao Fabijan Medvešek
Dramatizacija: Vid Hribar; redatelj: Darko Tralić, glazbeni urednik: Maro Market, ton majstor: Tomislav Šamec; urednica: Lada Martinac Kralj
Premijera: 21.2.2017.
Trajanje: 45'44''

 

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Anita Čeko: NENAD X 

On je nespretan, trom i neodlučan. Ona mu pomaže da na sastanku s djevojkom s kojom su ga spojili na speed-datingu bude što spremniji, rječitiji, simpatičniji. No, to nije lagan zadatak.

Glume: Marija Tadić i Vili Matula. Glazbena urednica: Adriana Kramarić. Ton-majstorica: Katarina Račić. Redatelj: Petar Vujačić. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera:  24. 3. 2020.

 

23,00 - 24,00, HR II
Krik   -    KRIMIĆ I KOMEDIJA    

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ 

GORAN RIBARIĆ: „MAČKA NA VRUĆEM LIMENOM KROVU“

Prema istoimenoj pripovijetci Pavla Pavličića

Krimić Gorana Ribarića „Mačka na vrućem limenom krovu“ nastao je prema motivima istoimene pripovijetke Pavla Pavličića. Naručeni ples djevojke iz noćnoga bara po imenu Dalija, na krovu jedne zgrade na Trešnjevci u Zagrebu, u nekoliko vrućih ljetnih poslijepodneva, uzdrmat će okolne stanare i dovesti do krađe i smrti.

Redatelj: Mislav Brečić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Željka Turčinović, glume: Vili Matula, Luka Petrušić, Iskra Jirsak, Vinko Kraljević, Boris Svrtan, Željko Duvnjak, Enes Vejzović, Mladen Vasary.
Premijerno emitirano: 28. 01. 2014.
Tr. 29:49

 

SRIJEDA, 16.9.2020.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Višnja Biti: ČUVARICE MEĐIMURSKE BAŠTINE 

U ovoj kratkoj dokumentarnoj formi o lončarstvu i pletenju košara kakvih nema niti u jednome dućanu, o sijanju lana, sušenju, bijeljenju i tkanju lanene tkanine, pričaju nam poetično i zaneseno, divne međimurske bake.

Ton-majstorica: Marija Pečnik Kvesić. Autorica: Višnja Biti. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera : 10. 4. 2019.

 

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Anton Pavlovič Čehov: VODVILJ

Osip Fjodorovič Kločkov je, završivši čitanje svojeg vodvilja pred gostima, obasut nevjerojatnim pohvalama, prijedlozima da napusti redoviti posao i preda se posve pisanju. Ali… onda uslijede kritike. Nevjerojatne kritike.

Glume: Dražen Bratulić, Mladen Vasary, Petar Leventić, Romano Nikolić. Dramatizacija: Ivan Vulić. Prijevod: Ivan Kušan. Redateljica: Stephanie Jamnicky. Glazbena urednica: Franka Meštrović. Tonska majstorica: Katarina Račić. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 8. 11.2017.

 

 

ČETVRTAK,   17.9.2020.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Višnja Biti: OD LJETA DO LJETA

Na Šipanu je lijepo živjeti, ali je i otočki teško, u današnje vrijeme kada se sve gleda kroz novac, govori nam Đuro Labaš. U ovoj kratkoj dokumentarnoj formi on se sjeća svojega djetinjstva, maslina, mora, luke šipanske, tvornice sardina. I nada se da će se ipak netko od mladih vratiti na taj čudesno lijepi otok.

Ton-majstorica: Marija Pečnik Kvesić. Autorica: Višnja Biti. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera : 15. 5. 2019.

  

18-00-19,00, HR III
RADIO-ATELJE

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Janko Polić Kamov: ŽALOST 

Pripovjedač ima dvanaest godina i ide u Drugu riječku gimnaziju. Njegova sestra je umrla, a on je odlučio da neće sudjelovati u uobičajenim ritualima žalovanja, da će se suprotstaviti konzervativnim običajima svoje obitelji i okruženja. Pozorno i nemilosrdno promatra sve oko sebe, a njegovo ponašanje izaziva prijepore i odbojnost. Radiofonska igra „Žalost“  damatizacija je istoimene pripovijetke Janka Polića Kamova „Žalost“ napisane 1909, a mi je smještamo u Rijeku 2019. Ovaj tekst star sotinu i deset godina, na određeni je način i preteča teme romana Alberta Camusa „Stranac“ (1942) u svojemu otporu ponavljanju propisanih ili pretpostavljenih obrazaca ponašanja nakon smrti voljene osobe. Ovaj tekst je i danas mlad, anarhističan, eksplozivan. Parafrazirajući umjetničku akciju Vlade Marteka „Čitajte Kamova“ uzvikujemo: Slušajte Kamova!

Glume: Dado Ćosić, Urša Raukar Alen Šalinović, Franka Meštrović i Dunja Fajdić. Skladatelj i izvođač na električnoj bas gitari: Tomas Krkač. Glazbena dramaturginja: Franka Meštrović. Ton-majstor: Zoran Brajević. Dramatizacija i režija: Katja Šimunić. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 10. 10. 2019.
Trajanje:  35: 00 

 

PETAK,  18.9.2020.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Mladen Rutić: SAMOBORSKE RAZGLEDNICE 1 : MILAN ŽEGARAC PEHARNIK - SAMOBORAC KOJI TVRDOGLAVO ŽELI SAČUVATI SAMOBORSKU BAŠTINU

Ton majstor: Miro Pijaca; urednica: Željka Turčinović
Premijera: 3. 6. 2013.

 

13,30 – 14,30, HR III
PORTRET UMJETNIKA U DRAMI  

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ 

PORTRET GLUMCA DAMIRA ŠABANA                 

PREMIJERA

Trajanje: 46'22''


 

SUBOTA,  19.9.2020.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Mladen Rutić: SAMOBORSKE RAZGLEDNICE 2 : FRANJO OSLAKOVIĆ –MEDIČAR I CVJEĆAR

Ton majstor: Miro Pijaca; urednica: Željka Turčinović
Premijera: 4. 6. 2013.

 

10,00 – 10,10, HR III
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Janko Polić Kamov :  ODIJELO 

Šizofrena situacija imanja ili nemanja odijela, pokazivanja tobože imućnim ili razotkrivanja neimaštine, sukobi s okolinom i samim sobom, anarhično je lakrdijaška tema ove priče napisane 1908,  a koja i nama danas govori kako se malo toga promijenilo: izgled, pokazivanje, spektakulariziranjeje važnije je od onoga što se u nutrini čovjeka krije. Ili kao kod Kamova – beskompromisno p(r)okazuje.

Glumi: Frano Mašković. Dramatizacija: Ivan Vulić. Glazbeni urednik: Maro Market. Ton-majstorica: Lana Deban. Redatelj: Dario Harjaček. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 29. 10. 2019.

 

18,05 – 18,55, HR I
RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

UREDNICA: LADA MARTINAC KRALJ

Vladimir Stojsavljević: KRADLJIVAC KNJIGA                     
PREMIJERA

Inspirirana stvarnim događajima originalna radijska drama V. Stojsavljevića ispisana je na tragu psihološkog trilera i drame glavnog lica, inteligentnog, manipulativnog i suicidalnog Alexa, mladića koji je svoje sposobnosti upotrijebio da opljačka najvrjednije knjige NSK. Drama je smještena u posljednji „čin“ Alexovog plana, kada shvaća da put kojim je krenuo nema izlaza. Redatelj Petar Vujačić glavnu je ulogu dodijelio Dadi Ćosiću da bi zajednički precizno kombinirali dvostruku putanju zločina s poniranjima u osjetljivu psihu glavnog lica. U tome im znatno asistira glazba Mare Marketa, zvučna slika ton majstora Srđana Nogića i igra ostalih glumaca kao što su Alma Prica, Marija Tadić i drugi.

Redatelj: Petar Vujačić; ton majstor: Srđan Nogić; glazbeni urednik i skladatelj: Maro Market; urednica: Lada Martinac Kralj
Glume: Dado Ćosić, Marija Tadić, Alma Prica, Vili Matula, Željko Šestić, Tomislav Martić, Nikša Marinović
Trajanje: 43'53''

  

NEDJELJA,  20.9.2020.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

MLADEN RUTIĆ: SAMOBORSKE RAZGLEDNICE 3 : IZ PORODIČNOG ALBUMA VERE PRELČEC 

Ton majstor: Miro Pijaca; urednica: Željka Turčinović
Premijera: 5. 6. 2013.


16,05 – 16,45, H RI
RADIOIGRA ZA DJECU

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ 

Selma Lagerlof:  CRVENDAĆ 

Kako su ptice dobile boje? Jesu li oduvijek bile šarene ili su boju zaslužile pjevanjem?

Ako nešto jako želiš ili ako u nešto jako vjeruješ možeš sve , barem tako misli maleni crvendać dok okolo pjeva i pokušava zaslužiti crveno perje za kojim žudi .

Redateljica: Vedrana Vrhovnik, prijevod : Mirko Rumac, dramatizacija: Vedrana Vrhovnik, tonmajstor:  Anka Savić    glazbeni urednik: Davor Rocco
glumci: Helena Buljan, Marina Kostelac, Sreten Mokrović, Semka Sokolović Bertok, Matilda Sorić, Ivana Buljan i Slaven Knezović.
Premijerno emitirano: 07.04.1996.
Tr. 30:06

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI