Naslovnica > IZDVOJENO > Radio pregled tjedna [20. – 26.7.2020.]

Radio pregled tjedna [20. – 26.7.2020.]

Dramski program Hrvatskog radija i dalje nastavlja emitirati isključivo reprize, a od onih planiranih u idućem tjednu izdvajamo '100% pamuk' Ivane Simić Bodrožić, 'Nepoznatu iz Siene' Ódóna von Horvatha, te 'Sitrepa' Ivana Vidića.
Share on facebook
Share on twitter

PONEDJELJAK,  20.7.2020.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Ljubo Pauzin: VERA

Sudjeluju: Vesna Domany Hardy, Vera Huehn Morris, Malcolm Hardy. Urednica: Željka Turčinović.
Premijerno emitirano: 19. 02. 2013

 

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ 

Ivana Simić Bodrožić:  100% PAMUK 1. dio

Priča o životu žena u tranzicijskom društvu Hrvatske. Autorica u svakoj od njih piše o intimnim obiteljskim dramama, minuciozno i psihološki iznijansirano razotkriva slojeve obiteljskih odnosa. Pet nastavaka povezuje jednu žensku i obiteljsku liniju kroz svakodnevne životne situacije i nemogućnost izravne komunikacije.

Redateljica: Stephanie Jamnicky; dramatizacija: Katja Šimunić; glazbeni urednik: Maro Market; ton majstorica: Lana Deban; urednica: Maja Gregl.
Glume: Alma Prica, Hrvojka Begović, Hrvoje Klobučar, Dražen Bratulić, Asja Jovanović, Biserka Ipša, Alen Šalinović, Veno Parašilovac.
Premijerno emitirano: 27.-31.10.2014.

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-IGRA

UREDNIK: HRVOJE IVANKOVIĆ 

Ódón von Horvath: NEPOZNATA IZ SEINE

Prijevod: Dubravko Torjanac
Redateljica: Vedrana Vrhovnik
Datum premijere: 19. 12. 2005.
Trajanje: 53'19''

 

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Višnja Biti: VIVERI IZ DOLA 

Viveri su mitska bića za koja se vjeruje da su živjela u selu Dol na Braču prije dolaska ljudi. Nitko ne zna kako izgledaju, ali ih se noću može čuti i zamišljati kako izgledaju, izmišljati priče o njima. O njima nam govore sestra i brat, Ivana i Ermano Gospodnetić, prisjećajući se svoga djetinjstva u selu Dol na otoku Braču, selu sačuvanome u svome izvornome obliku. Oni su nasljednici vrijedne kuće iz 16. stoljeća i dvanaesta su generacija bračke obitelji Gospodnetić.

Autorica: Višnja Biti. Ton-majstor: Tomislav Šamec. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 2. 1. 2019.

 

UTORAK,  21.7.2020.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Nikica Klobučar: CROATIE LA VOICI 

Autor malog dokumentarca, Nikica Klobučar kroz predstavljanje hrvatske kulture u Parizu u jesen 2012. ispisuje svoje impresije o Parizu kao gradu umjetnosti, glamura i žive kulture, ali i kao gradu beskućnika i sirotinje.

Ton majstorica: Marija Pečnik  Kvesić.
Premijerno emitirano: 28. 03. 2013.

  

14,00 – 15,00, HR III
DOKUMENTARNA RADIO-DRAMA

UREDNIK: NIKICA KLOBUČAR

Nataša Ozmec, Marija Pečnik Kvesić: NA POLA PUTA – PRIČA O MIRILIMA

Na velebitskim prijevojima, uzvisinama i čistinama, uz planinske putove, smještena su mirila, pogrebna spomen znamenja izrađena u kamenu. Nastajala su u razdoblju od 17. do 20. stoljeća, kada se u velebitskim zaseocima preživljavalo uglavnom od stočarstva, a živjelo se nomadskim životom, dijelom uz more, a dijelom na Velebitu. Pokojnici su se sahranjivali na groblju u selima oko Starigrada no pokojnike se prenosilo do seoske crkve i do groblja na nosilima. Na tom teškom putu bilo je dopušteno zaustaviti se, odmoriti i pokojnika spustiti na tlo samo na jednom mjestu - mjestu pokojnikova posljednjeg pozdrava sa Suncem. Na tom mjestu nastajalo je mirilo - mjera (mira) pokojnika označena uzglavnim i podnožnim kamenom, popločenjima između njih, te simbolima u plitko urezanom reljefu uzglavnog kamena. Štovala su se i posjećivala više od samog groba u kojem je tek “tijelo, bez duše koja je ostala na mirilu”. Mistični likovni prikazi na uzglavnicama, među kojima su najčešći križ i solarni krug, upućuju na kontinuitet umjetničkog ukrašavanja od pretpovijesnih kultura, preko ranog kršćanstva i ikonografije stećaka, dok su natpisi rijetki i pripadaju novijem vremenu. Kao kamene oznake jedinstvenog pogrebnog kulta, mirila nam prenose običaje, način života i stvaranja cijelog jednog vremena.

Nadahnuti malo poznatim pogrebnim običajem uzimanja 'mirila' pokojnika umjetnici Josip Zanki i Bojan Gagić osmislili su i poseban performans dokumentiran u monografiji 'Mirila'.

Autorice Marija Pečnik Kvesić i Nataša Ozmec otputile su se tragom mirila u zaseoke podno Južnog Velebita te na izvornim lokalitetima snimile priče onih koji su proučavali mirila, ali i kazivača koji se još sjećaju samog običaja koji je danas, nažalost, potpuno izumro i štuje se tek kao kulturna baština.

U emisiji sudjeluju Mirjana Trošelj, Josip Zanki i kazivači: Šime Gazić, Maša Poljak, Ljubica-Gaja. Ranko Šajfar ustupio je bez naknade glazbu koja je bilo originalno rađena za projekt Vrata Velebita Marije Šćekić

Datum premijere: 31.10.2017.
Trajanje: 52'52''

 

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-DRAMA

UREDNICA: LADA MARTINAC KRALJ

V. Gogolj: MRTVE DUŠE – treći dio

Treći nastavak bavi se osim Čičikovljevom sudbinom i sudbinom samog Gogolja, koji se u nastojanju da djelo stavi u službu društvenog napretka i kazni svojega (anti)junaka, doživio duševno rastrojstvo.

Dramatizacija i uredništvo: Lada Martinac Kralj, Redatelj: Mislav Brečić, skladatelj: Stanislav Kovačić, glazbena urednica: Adriana Kramarić, ton majstor: Dubravko Robić

 

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Višnja Biti: MALO, ALI DOBRO

O otoku Šolti, poznatome po autohtonom maslinovom ulju iz sorte šoltanka i dobrome vinu izvornoga trsa dobričić, kao i starim šoltanskim napjevima, govore nam s ljubavlju i poznavanjem njegovi stanovnici. Sudjeluju:  Nikola Cecić Karuzić, Zlatko Burić, Marin Marinković, Vicko Kaštelanac i Katja Tramontana Domaćina.

Autorica: Višnja Biti. Ton-majstor: Tomislav Šamec. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 7. 1. 2019.

 

23,00 - 24,00, HR II
Krik   -    KRIMIĆ I KOMEDIJA     

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ

Branko Ružić: PROCES PO NAŠKI

Jedan dan u državnoj ustanovi u potrazi za  dokumentacijom potrebnom za nesmetano obavljanje djelatnosti ribolova pretvara se , sasvim očekivano, u noćnu moru. Različita lica i karakteri djelatnica u različitim a tako sličnim uredima te ista priča svaki puta iznova, nije li nam svima tako poznata ta priča?! Ova duhovita komedija o sustavu i ljudima u njemu odvest će nas k rješenju koje je uvijek , na žalost, jedino moguće.

Redatelj: Dejan Šorak, tonmajstor: glume:  Vinko Kraljević,Alen Šalinović Linda Begonja, Jelena Miholjević
Tr. 22:54
Premijerno emitirano: 19.04.2016.

+

Hrvoje Baribir Barba: KOKE LETE ZA AMSTERDAM

Kada se u avionu nađu bivši supružnici i nervozni pripravnik s aktovkom punom pojverljivih spisa, nevolja je na pomolu. Umišljaji, pretjerivanja, svađe i fizički obračun uz oluju koja bjesni oko aviona okosnica su ove komedije koja govori o ljudima, ali i nekim općim kontraverzama hrvatstva na iznimno duhovit način.

Redatelj: Mislav Brečić, tonmajstor: Dubravko Robić, glazbeni urednik: Maro Market, glume: Ozren Grabarić, Nina Erak, Željko Duvnjak, Mila Elegović i Nenad Cvetko.
Premijerno emitirano 08..03.2015.
Tr. 25:02

 

SRIJEDA,  22.7.2020.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Ivan Vidić: SITREP 

Nadređeni zapovjednik  šalje Isturenog izviđača na strani teritorij gdje je izbio nered i kaos. Ljudi su podivljali, promijenili jezik, a on da bi istražio situaciju i poslao izvještaj, pretvara se u narikaču, grm s mačkom, svetu sliku pred kojom netko kleči. Tipična lucidna Vidićeva ironija kako na kaos u svijetu tako i na uniformu koju Izviđač ponovno priželjkuje kako bi se spasio od ljudi. Monološka forma u kojoj sjajno igra Željko Duvnjak ostvarujući nijanse u glumi u rasponu od parodiranog realizma do istančane ironije.

Režija: Mislav Brečić. Ton-majstor: Dubravko Robić. Glumi: Željko Duvnjak.
Premijerno emitirano: 19.09.2016.

 

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Višnja Biti: OD LJETA DO LJETA 

Na Šipanu je lijepo živjeti, ali je i otočki teško, u današnje vrijeme kada se sve gleda kroz novac, govori nam Đuro Labaš. U ovoj kratkoj dokumentarnoj formi on se sjeća svojega djetinjstva, maslina, mora, luke šipanske, tvornice sardina. I nada se da će se ipak netko od mladih vratiti na taj čudesno lijepi otok.

Ton-majstorica: Marija Pečnik Kvesić. Autorica: Višnja Biti. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera : 15. 5. 2019.

  

ČETVRTAK,  23.7.2020.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Marija Pečnik Kvesić i Katarina Račić: PRIČA O SAZU

Kratka dokumentarna  forma koja govori o starinskom orijentalnom instrumentu na temelju susreta i razgovora s Ćamilom Metiljevićem, jednim od pasioniranih i sve rjeđih graditelja sazova u Bosni i Hercegovini.

Ton-majstorice: Marija Pečnik Kvesić i Katarina Barišić. Urednica: Željka Turčinović.
Premijera: 21. 9. 2016.

 

18-00-19,00, HR III
RADIO-ATELJE

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Katarina Pejović i Dario Harjaček: DICA 

Polifonijom dvanaest glasova, ova radiofonska igra mapira u jednome danu, u jednoj splitskoj srednjoj školi, različite socijalne podjele i pripadajuće joj nepravde i drame, tkajući tako brutalan krajolik za isticanje teme prepoznavanja nasilja u obitelji i u maloljetničkim vezama.

Glume: Lana Barić, Mirela Brekalo, Ana Maras Harmander, Ivan Pašalić, Paško Vukasović, Marin Klišmanić, Andrija Nazlić, Bojan Brajčić, Anica Kontić, Lucija Alfier, Laura Bošnjak i Lara Nekić.
Skladatelj: Maro Market. Ton-majstorica: Marija Pečnik Kvesić. Redatelj: Dario Harjaček. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 12. 12. 2019.
Trajanje: 52:52

 

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Višnja Biti: SVILA U RUKAMA MOJE MAJKE 

Kratka dokumentarna forma koja donosi ganutljivu  dubrovačku priča o tradiciji, o ljubavi prema jednoj životinjici  - svilenoj bubici, priču o tome kako nastaje plemenita i nježna svila.

Sudjelovale su: Marija Radonić, Antonija Rusković Radonić i Nana Radonić. Ton-majstorica: Marija Pečnik Kvesić. Autorica: Višnja Biti. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 8. 4. 2019.

 

PETAK,  24.7.2020.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Hana Veček:  ŠETNJE ZOOLOŠKIM  - OBITELJ

Dvije djevojčice, sestrice, šeću Zoološkim vrtom s majkom i očuhom. Zabrinute su jer po nekim znacima ponašanja odraslih zaključuju da im oni nešto taje, a boje se da bi to mogla biti rastava. One se ne boje divljih životinja u vrtu nego loših vijesti.

Glume: Sara Stanić, Ugo Korani, Mika Ilijić i Maša Ilijić. Glazbena urednica: Adriana Kramarić. Ton-majstor: Tomislav Šamec. Autorica i redateljica: Hana Veček. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 24. 9. 2018.

 

13,30 – 14,30, HR III
PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ  

PORTRET GLUMCA I PEDAGOGA JOŠKA ŠEVE 

Autor: Hrvoje Ivanković
Datum premijere: 26. 10. 2018.
Trajanje: 59'59''

 

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Višnja Biti: LIČKA PRIČA 

Selo Letinac, nedaleko Brinja, rodno je mjesto koje su posjetili Jure i Anka Vidaković, a koji su pedeset godina u braku i jednako toliko žive i rade u Australiji. Tamo im ništa ne nedostaje, imaju djecu i unučad i ne misle se razdvajati od njih, kojima je Australija domovina. No, Jure Vidaković kaže o Letincu: „Svud mi je lijepo, al’ tu mi je najljepše, tu mi je sve, tu mi je srce i duša“.

Autorica: Višnja Biti. Ton-majstor: Tomislav Šamec. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 1. 1. 2019.

  

SUBOTA, 25.7.2020.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Hana Veček: ŠETNJE ZOOLOŠKIM  - KOMPAS

Otac i sin šeću Zoološkim vrtom i uđu u kavez s pticama. Razgovaraju o očevu skorom odlasku u zatvor. Možda će ta složena životna situacija ipak uroditi promjenom u očevu ponašanju i optimističnim nastavkom obiteljskoga života.

Glume: Alen Šalinović, Alex Rakoš, Mika Ilijić i Maša Ilijić. Glazbena urednica: Adriana Kramarić. Ton-majstor: Tomislav Šamec. Autorica i redateljica: Hana Veček. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 25. 9. 2018.

 

10,00 – 10,10, HR III
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Jasna Mesarić: NEONSKA CARICA 

Poput malenog radiofonskog „Amarcorda“  ova nas začudna zvučna kratka igra uvodi u svijet generacije  koja gotovo da je izjednačavala umjetnost i život, koja je voljela umjetnost više od života. Glume: Urša Raukar,  Jasna Bilušić,  Vili Matula, Dražen Bratulić, Zlatko Ožbolt. Glazbena urednica: Adriana Kramarić. Ton-majstorica: Marija Pečnik Kvesić. Redateljica: Jasna Mesarić. Urednica: Katja Šimunić.

Premijera: 2. 10. 2019.

 

18,05 – 18,55, HR I
RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

UREDNICA: LADA MARTINAC KRALJ

August Strindberg: MALENI                                              

Zahvaljujući prevoditelju Dubravku Torjancu imali smo sreću dobiti uvid u djelo Augusta Strindberga nastalo na marginama njegovog slavnog i dobro poznatog dramskog i proznog opusa. Riječ je o Strindbergovim kratkim pričama koje je zvao basnama, a koje je pisao tijekom dugog perioda. „Maleni“ je jedna od tih priča-basni, a napisana je dok je radio na svojoj slavnoj drami „Otac“.

„Maleni“ se ne događa među životinjama, već među ljudima autorovog vremena, u drugoj polovici 19.stoljeća. Cinizam ove pričice razotkiva slojeve licemjerstva, posebno u slikarskim, to jest umjetničkim krugovima. Sigurno da se Strindberg na ovaj način obračunavao s pojavama svog vremena i onim što ga je izrazito „žuljalo“. No njegov talent kojim je secirao stvarnost išao je preko takvih namjera, pa i samog doba, to jest satire koja se s njim želi razračunati. Stoga u „Malenom“ nije teško prepoznati nemoralnost i amoralnost i ovog našeg vremena.

Redatelj i prevodilac: Dubravko Torjanac; dramatizirala i uredila: Lada Martinac Kralj; ton majstorica: Katarina Barišić; glazbena urednica. Adriana Kramarić
Glume: Božidar Smiljanić, Željko Duvnjak, Marko Torjanac, Miro Šegrt, Ranko Tihomirović, Marija Kolb, Nikša Eldan i Filip Eldan.
Premijera: 4.7.2017.
Trajanje: 24'13''

 

NEDJELJA,  26.7.2020.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Hana Veček: ŠETNJE ZOOLOŠKIM  - SLON

Dvije starije gospođe šeću Zoološkim vrtom, razgovaraju  o životinjama i sjećaju se prošlosti. Neprestance jedna drugoj proturječe, ali je iz njihova tona razgovora i raspoloženja razvidno da se one i razumiju i vole.

Glume: Vesna Stilinović, Biserka Ipša, Mika Ilijić i Maša Ilijić. Glazbena urednica: Adriana Kramarić. Ton-majstor: Tomislav Šamec. Autorica i redateljica: Hana Veček. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 26. 9. 2018.

 

16,05 – 16,45, HR I
RADIOIGRA ZA DJECU

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ 

Nada Mihaljević: STRAVA NA VILONSKOM POLJANAMA 

Treći nastavak priče o maloj vili Narvi koja svojom znatiželjom i željom da pomogne ljudima uvijek dovodi Vilinski svijet u opasnost ovoga puta nas seli u novi čudesni svijet . Dva lopova slučajno prelaze granice svjetova ali ovoga puta ne unose nemir nego donose neko neobično smirenje i pomirbu te zaslužuju biti vraćeni u svijet ljudi jer su bili dobri.

Redateljica: Stephanie Jamnicky ; glazbeni urednik: F. Meštrović  ; ton majstor:   M. Pijaca  ; urednica: Nives Madunić Barišić; glume: A. Stanišić, E.Kišević, M. Prga, T. Jurić, F. Mašković, , A. Prica, A. Franić i K. Potočki.
Premijera: 18.09.2016.
Tr. 42:53

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI